Τα Top 10 Facebook scams ( απάτες ) , τι πρέπει να προσέχετε

1502

Roller-Coaster-Accident-Facebook-Scam-Leads-to-Phishing-Surveys

Μην ξεχνάτε να μας επισκεφτείτε στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας στο https://www.facebook.com/Mpes.Sto.Internet.Me.Aleksisfairo  κάνοντας Like για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα για θέματα που αφορούν την ασφάλεια σας αλλά και την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο αλλά και για να μαθαίνετε για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο .  Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας , μαθαίνουμε για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να κάνετε αίτημα φιλίας και στο προφίλ της σελίδας αυτής στο Facebook πατώντας ΕΔΩ αλλά και να μπείτε και στην ομάδα μας στο Facebook για απορίες , διάλογο κ.α πατώντας ΕΔΩ

Αν έχετε λογαριασμό στο Facebook για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε σίγουρα θα ξέρετε πολύ καλά ότι η ιστοσελίδα είναι φωρτωμένη με απάτες και spam. Είναι γνωστό ότι οι απατεώνες αγαπούν τα πλήθη, πόσο μάλλον το Facebook που διαθέτει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο μέλη.

Μερικές από αυτές τις phishing απάτες είναι συστήματα που προσπαθούν να αποκτήσουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής, ενώ άλλες παρουσιάζονται σαν έρευνες ή ψεύτικες προσφορές. Κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί και ορισμένες που προσπαθούν να εξαπλώσουν ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα, γι ‘αυτό και είναι σημαντικό να διατηρείτε το anti-virus λογισμικό σας πάντα ενημερωμένο.

Έχουμε δημιουργήσει μια λίστα με τις δέκα πιο κοινές απάτες που κυκλοφορούν στο Facebook:

Profile Viewers και Profile Blockers – Οι απάτες υπόσχονται να σας δείξουν ποιος κοιτάζει το προφίλ σας ή ποιός σας έχει μπλοκαριστεί από το δικό του προφίλ. Καμία από αυτές τις εφαρμογές δεν είναι αυτό που υπόσχεται. Το Facebook δεν παρέχει στους προγραμματιστές πρόσβαση στα δεδομένα που απαιτούνται για τη δημιουργία τους.

Δωρεάν iPads και iPhones – Μην ξεγελιέστε από τα μηνύματα που εμφανίζονται συχνά. Οι τύποι πίσω από αυτή την απάτη γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένα δωρεάν προϊόν της Apple είναι περιζήτητο. Όλα αυτά είναι τεχνάσματα μάρκετινγκ. Οι αληθινές προσφορές τέτοιων προϊόντων είναι πολύ σπάνιες.

Δωρεάν Credits του Facebook – Αυτή η απάτη έχει ως στόχο για τους παίκτες παιχνιδιών του Facebook. Τα Credits χρησιμοποιούνται για να αγοράσουν είδη σε Farmville, Cityville, κλπ. Βέβαια επειδή το αντίτιμο τους κοστίζει πραγματικά χρήματα δεν πρόκειται ποτέ να λάβετε δωρεάν τόσα όσο υπόσχονται.

Δωρεάν αντικείμενα, κάρτες δώρων & Εισιτήρια – Αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το βλέπετε στο Facebook! Δεν πρόκειται να πάρετε δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, ή κάρτες δώρων του Starbucks κάρτες δώρων ή οτιδήποτε άλλο απλά συμπληρώνοντας μια έρευνα.

Breaking News – Κάθε φορά που ένα εμφανίζετε μια μεγάλη είδηση οι απατεώνες λατρεύουν να ξεγελούν ανυποψίαστους χρήστες με την υποσχέση της “αποκλειστικής κάλυψης.” Βέβαια αρκετές φορές θα έχετε παρατηρήσει και “μεγάλες” ιστοσελίδες με υψηλή επισκεψιμότητα (ονόματα δεν λέμε, ούτε δείχνουμε) να δημοσιεύουν τον τίτλο μιας μεγάλης είδησης και όταν επισκέπτεστε την εν λόγω σελίδα για να διαβάσετε την συνέχεια, σας παραπέμπουν αλλού! (Πως νομίζεται ότι μαζεύουν κλικς για μια καλή θέση στο Alexa;)

Phishing – που προσπαθεί να υποκλέψει πληροφορίες της σύνδεσής σας – Εάν κάποιος hacker πάρει τα διαπιστευτήρια της σύνδεσής σας, τότε μπορεί να προκαλέσει ένα όλεθρο πραγματικά πριν ξαναπάρετε πίσω τον λογαριασμό σας. Τα phishing συνήθως χρησιμοποιούν μηνύματα που υποτίθεται ότι έρχονται από την ομάδα ασφαλείας του Facebook (Facebook Security). Αυτός είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να εξαπατούν τους χρήστες, αλλά όχι και ο μόνος. Αν κάποιος hacker θέλει πολύ να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό σας μπορεί να το καταφέρει. Στην αρχή θα μάθει ότι πληροφορίες μπορεί για εσάς, τι τρώτε, τι μουσική σας αρέσει να ακούτε, τι ρούχα σας αρέσουν, ή ότι άλλο θεωρεί σημαντικό ή ακόμα και μη σημαντικό. Με αυτές τις πληροφορίες θα προσπαθήσει να σας δελεάσει, μέ μηνύματα, με δημοσιεύσεις στον τοίχο σας ή σε τοίχους φίλων, με την πρόσκληση σε ένα event, κλπ κλπ.

Νέα χαρακτηριστικά του Facebook – Το Dislike παραδείγματος χάρη, ή εφαρμογές που θα αλλάξουν το χρώμα της σελίδας σας στο Facebook ή να δείτε ποιος είστε σας πέταξε από την λίστα φίλων του, είναι μερικά παραδείγματα από αυτές τις απάτες. Τα adware ή τα malware, πολύ συχνά κρύβονται πίσω από αυτά που εύχεστε να είχατε και ξαφνικά σας έρχονται ουρανοκατέβατα. Σας συνιστούμε να κάνετε εγκατάσταση εφαρμογών ή plugins που προέρχονται από αξιόπιστους και γνωστούς προγραμματιστές.

Shocking και Sexy Τίτλοι – Οτιδήποτε ξεκινάει με το “OMG” ή “Shocking” είναι καλύτερα να το αποφεύγεται. Προσπαθούν να παρασύρουν θύματα με αλλόκοτα, σεξουαλικά ή διεστραμμένα μηνύματα. Αυτά συνήθως καταλήγουν σε απάτες και ένα βίντεο που δεν θα παίξει.

Fake Ιστορίες για κάποιο Celebrity – Το Facebook δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να έχετε τα τελευταία νέα και κουτσομπολιά διασημοτήτων.  Απατεώνες χρησιμοποιούν τον θάνατο και άλλες εντυπωσιακές ιστορίες για να προσελκύσουν τα θύματα τους. Οι συγκεκριμένες ιστορίες (hoax) εξαπλώνονται πολύ γρήγορα, επειδή οι χρήστες αρχίζουν να τις μοιράζονται πριν επαληθεύσουν την ιστορία. Συνήθως ένα χαρακτηριστικό των hoax είναι το ότι σας προτρέπει να μοιραστείτε αυτή την ιστορία για να προστατέψετε τους φίλους σας.

“Βοήθεια Κάπου κόλλησα και Χρειάζομαι χρήματα” – Εάν λάβετε ένα μήνυμα από ένα φίλο σας που σας δηλώνει απελπισμένος ότι τον έχουν εγκαταλείψει στο Λονδίνο ή κάποιο άλλο μέρος στο εξωτερικό, να μην βιαστείτε να πάτε στην τράπεζα ή στην Western Union να του στείλετε χρήματα. Είχαν πολύ πιθανόν ότι κάποιος hacker πήρε πρόσβαση στο λογαριασμό του Facebook του φίλου σας.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι ένας πλήρης κατάλογος με όλα τα μέσα που χρησιμοποιούν οι απατεώνες, αναφέρει το facecrooks, καθώς κάθε μέρα ανακαλύπτονται και καινούριες.

Σίγουρα όμως είναι μια καλή αρχή για το τι πρέπει να προσέξετε.

Copyright © iGuRu.gr

 

Βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο; Αν ναι, και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ίντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ ή ακόμα και αίτημα φιλίας στο προφίλ στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .