Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Μια από τις καλύτερες υπηρεσίες στον κόσμο

4364

sfa

 

Όλοι μας και ιδιαίτερα εκείνοι που χρησιμοποιούν το Internet γνωρίζουμε την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, την ανάπτυξη της πληροφορικής και την ευρύτατη χρήση του Διαδικτύου έχουν επιφέρει επαναστατικές αλλαγές στο σύνολο των καθημερινών δραστηριοτήτων, στην παραγωγική διαδικασία, στις συναλλαγές, στην εκπαίδευση, στη διασκέδαση, ακόμα και στον τρόπο σκέψεως του σύγχρονου ανθρώπου. Μαζί με αυτές τις αλλαγές, οι οποίες κατά κανόνα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας,υπάρχουν και οι παράμετροι που ευνοούν την ανάπτυξη νέων μορφών εγκληματικότητας. Οι νέες αυτές μορφές εγκληματικότητας έχουν θεσμοθετηθεί με τον όρο«Ηλεκτρονικό Έγκλημα».

Και ενημερώνουμε τους επισκέπτες – αναγνώστες μας που είναι χρήστες του Διαδικτύου ότι το έγκλημα εξελίσσεται και εκσυγχρονίζεται όμως και εξοπλίζεται με όλο και πιο hi-tech εργαλεία η Ελληνική Αστυνομία. Μπορούν να είναι επίσης υπερήφανοι και για το γεγονός ότι μόλις είκοσι cybercops της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής έχουν αναλάβει να το αντιμετωπίσουν ενώ εκατοντάδες πέφτουν καθημερινά στις παγίδες του. Το τμήμα με τους cybercops της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής ιδρύθηκε επισήμως το 2004 και μέσα σε τρία χρόνια έχει επιδείξει τόσες επιτυχίες που έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένα από τα καλύτερα!

Ο 43χρονος αστυνόμος Α΄ Μάνος Σφακιανάκης, είναι ο πρώτος και ο μοναδικός μέχρι στιγμής προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και έχει απ’ όλουςχαρακτηρισθεί «εχθρός των χάκερ και των παιδόφιλων»! Από το 1995 ασχολείται με το ηλεκτρονικό έγκλημα και έχει χειριστεί περισσότερες από 500 υποθέσεις, απόσυκοφαντικές δυσφημήσεις μέσω Ιντερνετ και online ληστείες στα συστήματα τραπεζών έως παιδική πορνογραφία και λεπτές υποθέσεις εθνικής ασφάλειας!

Οι αστυνομικοί που επανδρώνουν το τμήμα έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια, αλλά είναι παθιασμένοι με τους υπολογιστές κι έχουν ακόρεστη δίψα για δουλειά.

Το 2006 δέχθηκαν 400 καταγγελίες από θύματα ηλεκτρονικής απάτης μόνο με τη μέθοδο των απατηλών e-mail, ενώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2007 οι καταγγελίες διπλασιάστηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μια εβδομάδα οι αστυνομικοί εξιχνίασαν τρεις υποθέσεις και συνέλαβαν έναν 42χρονο, υπεύθυνο μπαρ στη Μύκονο, έναν συνομήλικό του δικηγόρο στη Λάρισα, έναν 27χρονο και έναν 30χρονο στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία τρία χρόνια οι αστυνομικοί έχουν εξιχνιάσει 105 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 54 από το καλοκαίρι του 2004 ως σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι του FBI σε ειδική τελετή που έγινε στη Ασφάλεια Αττικής βράβευσαν την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως πρώτη ανάμεσα σε παρόμοιες υπηρεσίες 100 χωρών στην εξιχνίαση υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας.

Εντύπωση προκαλούν στους αστυνομικούς οι καταθέσεις των κατηγορουμένων, πολλοί εκ των οποίων ισχυρίζονται ότι το κάνουν από το πάθος τους για το γυμνό παιδικό κορμί. Επίσης ένας άλλος λόγος που οδηγεί αρκετούς στη διακίνηση φωτογραφιών και βίντεο με παιδική πορνογραφία είναι η κερδοσκοπία, καθώς για να δει κάποιος επισκέπτης των ιστοσελίδων το περιεχόμενο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα και τα κέρδη καταλήγουν στον δημιουργό της ιστοσελίδας και στον χρήστη που καταχώρισε τις φωτογραφίες. H πλειονότητα των φωτογραφιών και των βίντεο που δείχνουν παιδιά, ακόμη και βρέφη, από οκτώ μηνών μέχρι 17 ετών, σε άσεμνες στάσεις και σε ερωτικές περιπτύξεις είτε μεταξύ τους είτε με ενήλικα πρόσωπα προέρχονται από χώρες του εξωτερικού. Οι Έλληνες επισκέπτες των ιστοσελίδων «κατεβάζουν» τα αρχεία στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους ή σε CD-ROM και δισκέτες και στη συνέχεια τις διακινούν, έναντι διάφορων χρηματικών ποσών, σε άλλες ιστοσελίδες με παρόμοιο περιεχόμενο ή τις καταχωρίζουν σε δικές τους ιστοσελίδες. Ωστόσο ανησυχία προκαλεί στους αστυνομικούς το γεγονός ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκαν υποθέσεις με Έλληνες οι οποίοι φωτογράφιζαν ανυποψίαστα γυμνά παιδιά από τη χώρα μας είτε σε παραλίες είτε σε ερωτικές στάσεις και στη συνέχεια διοχέτευαν τις φωτογραφίες στο Internet.

Το περιεχόμενο αυτών των ιστοσελίδων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσον απειλής. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έγινε για δύο μαθητές στην Πιερία που αναγκάστηκαν να αλλάξουν σχολείο, καθώς τους απειλούσαν συμμαθητές τους ότι θα «ανέβαζαν» στο Internet φωτογραφίες τους από τα αποδυτήρια του γυμναστηρίου αν δεν τους παρέδιδαν το χαρτζιλίκι τους.

Στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λειτουργεί Ανοικτή Γραμμή (Hotline) που δέχεται καταγγελίες για δικτυακούς τόπους ή ομάδων συζήτησης που βρίσκουν οι χρήστες του Internet και θεωρούν ότι το περιεχόμενό τους είναι παράνομο. Οι πολίτες μπορούν μέσω της ιστοσελίδας http://www.safeline.gr ή μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 210 7474.259 (καθημερινές από 9 π.μ. ως 4 μ.μ.) να καταθέτουν τις καταγγελίες τους, ακόμη και ανώνυμες.

Στη συνέχεια οι αποδέκτες της καταγγελίας κάνουν μια τυπική επαλήθευση του περιεχομένου της καταγγελίας και ακολούθως προσπαθούν να βρουν τη χώρα προέλευσης του περιεχομένου. Όταν εντοπιστεί η χώρα, ενημερώνεται η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. Από τις ως τώρα έρευνες του προσωπικού στη safeline προκύπτει ότι οι περισσότερες ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο προέρχονται από τις ΗΠΑ και ακολουθούν η Ρωσία και χώρες των Βαλκανίων και της Ασίας.

Αυτά τα λίγα για την ελληνική ομάδα που είναι το φόβητρο όλων εγκληματιών του Ιντερντ,

 

Τρία παραδείγματα που έχουν σχέση με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο

Είναι γνωστό ότι η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες χώρες, στη λίστα με τους χρήστες ίντερνετ, πράγμα το οποίο φυσικά σημαίνει, ότι και οι γνώσεις μας γύρω από το θέμα, είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες για αυτό τον λόγο θα σας παρουσιάσουμε όλες τις πληροφορίες που έχουμε και τις πηγές του διότι με αυτό τον τρόπο νομίζουμε πως μπορούμε  με την βοήθεια φυσικά πληροφοριών μας να σας βοηθήσουμε για να μάθετε το πως μπορείτε να προφυλαχτείτε , από τις διάφορες «απειλές» που προκύπτουν με τη χρήση του διαδικτύου. Και φυσικά να γνωρίσετε όλοι, τόσο τα δικαιώματα μας όσο και τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από την χρήση του. Ενώ επίσης να γνωρίσουμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για τα όσα ακούγονται περί εκβιασμών μέσω blog στο ίντερνετ, είχε δηλώσει πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση αυτή καθ’ αυτή υπάρχει ήδη διεθνής συνεργασία των ανακριτικών αρχών. Αυτά σαν πρόλογο για την ενημέρωση όλων των Ελλήνων, Κύπριων , Ομογενών και Απόδημων αδελφών μας, τους παρουσιάζουμε τρία παραδείγματα με το έγκλημα στο Ιντερνετ.

  • Ένα πρόβλημα περί εκβιασμών μέσω blog στο Ιντερνετ. Λόγω των καταγγελιών για τη διάπραξη και κακουργήματος, όπως ο εκβιασμός, έχει αρθεί το απόρρητο και έτσι οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος -στο πλαίσιο ερευνών του 5ου τακτικού ανακριτή- έχει φτάσει στα ηλεκτρονικά ίχνη των πέντε διαχειριστών. Τη μήνυση, για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος και συκοφαντική δυσφήμηση σε βαθμό πλημμελήματος, είχε υποβάλλει ο δημοσιογράφος που δέχθηκε τον εκβιασμό πριν από ένα χρόνο.
  • Ένας 20χρονος σώθηκε από αυτοκτονία με προτροπή μέσα από το Ιντερνετ . 20χρονος σώθηκε την τελευταία στιγμή από αστυνομικούς της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος γατί είχε εκφράσει την πρόθεσή του μέσω Ίντερνετ συζητώντας σε τσατ ρουμ να αυτοκτονήσει. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τα ηλεκτρονικά του ίχνη και κατάφεραν να βρουν και τη διεύθυνση του σπιτιού του με αποτέλεσμα και με τη βοήθεια ψυχολόγου από μη κυβερνητική οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος να τον στηρίξουν ψυχολογικά για να μην προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια. Τα τελευταία 2 χρόνια η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει διασώσει 8 ενήλικους και ανήλικους που ήθελαν να αυτοκτονήσουν.

Ο «φίλος» έστελνε ύπουλα Sms για να τους χωρίσει!.

Είναι ο ανθρώπινος ψυχισμός φτιαγμένος έτσι, με σκοπό να έχει την τάση να εμπιστεύεται περισσότερο τους τρίτους, παρά αυτούς που αγαπά! Λίγο έλειψε να φτάσει στο χωρισμό ένα ζευγάρι που πέρασε τρεις μήνες απίστευτης έντασης, ώσπου να ανακαλύψει τις ύπουλες προθέσεις ενός «φίλου» που, με τη βοήθεια της τεχνολογίας ! Μια υπόθεση, που, είχε ευτυχή κατάληξη για τους πρωταγωνιστές της, έναν 32χρονο πολιτικό μηχανικό και μια 28χρονη στέλεχος μεγάλης εταιρείας πληροφορικής. Λίγο έλειψε, όμως, να τινάξει στον αέρα ένα γάμο με διάρκεια μόλις ενάμιση χρόνου, που είχε -και έχει- όλες τις προοπτικές να πετύχει! Και οι δύο πέρασαν μια κόλαση ώσπου να μάθουν την αλήθεια. Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά την πρώτη επέτειο γάμου του ζευγαριού. Πρώτος ο σύζυγος άρχισε να δέχεται ανώνυμα SMS στο κινητό του από κάποια γυναίκα που δεν αποκάλυπτε την ταυτότητά της και ισχυριζόταν ότι είναι ερωτευμένη μαζί του. Ο άνθρωπος δεν έδωσε σημασία. Λίγες μέρες μετά, SMS άρχισε να παίρνει και η σύζυγος, από μια άγνωστη της συνάδελφο του άντρα της που ήθελε το καλό τους και της συνιστούσε να προσέχει. Αργότερα, τα μηνύματα έγιναν πιο συγκεκριμένα: «Έχει σχέσεις με τη γραμματέα του»«Κλείνονται συνεχώς στο γραφείο του» και άλλα παρόμοια! Η 28χρονη άρχισε να πείθεται όταν αναζήτησε επανειλημμένα στο γραφείο τον σύζυγό της και η «ύποπτη» γραμματέας δεν τη συνέδεσε με την πρόφαση ότι είχε σύσκεψη και όταν, μια-δυο φορές το κινητό του ήταν κλειστό! Η θύελλα ξέσπασε ένα ξημέρωμα, όταν ξαφνικά χτύπησε μήνυμα στο κινητό του 32χρονου. Εκείνος κοιμόταν, αλλά η σύζυγος αγρυπνούσε. Άνοιξε το SMS και διάβασε έκπληκτη: «Σε λατρεύω, μωρό μου. Δεν μπορώ χωρίς εσένα»! Έξαλλη από οργή τον ξύπνησε και το τι ακολούθησε δεν περιγράφεται! Μάταια ο δυστυχής άνδρας διαμαρτυρόταν ότι δεν συμβαίνει κάτι. Η 28χρονη του ανακοίνωσε ότι χωρίζουν κι έφυγε για το πατρικό της! Πληγωμένος αλλά ψύχραιμος ο πολιτικός μηχανικός ζήτησε τη βοήθεια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας για να βρει ποιος έστειλε το μοιραίο SMS. Ως αποστολέας εμφανιζόταν ένας περίπλοκος αριθμός. Οι έμπειροι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι το μήνυμα είχε σταλεί μέσω δορυφορικού Ιντερνετ. Ωστόσο, είχε αφήσει τα ψηφιακά του ίχνη και δεν άργησαν να τα εντοπίσουν, στον Ινδικό ωκεανό! Όπως αποδείχθηκε, αποστολέας ήταν ένας 35χρονος φίλος του ζευγαριού, που ήταν ερωτευμένος με την κυρία και είχε αποφασίσει να τους χωρίσει!

 

Κίνδυνοι για τα παιδιά και Συμβουλές για την πρόληψη διαδικτυακών εγκλημάτων για παιδιά και γονείς.

Πρόλογος

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει διεθνώς τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο διακίνησης παιδικής πορνογραφίας μέσω Διαδικτύου. Οι επιτυχίες των διωκτικών αρχών, αν και πολλές, δεν είναι αρκετές για να περιορίσουν τη διακίνηση. «Θυμίζει τον μύθο της Λερναίας Υδρας. Κόβεις ένα κεφάλι και φυτρώνουν δύο» λέει χαρακτηριστικά αξιωματικός της Ασφάλειας.

Οι εξηγήσεις που δίνουν οι ειδικοί για τη ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου είναι ψυχολογικές και κοινωνικές. Ωστόσο η παιδική πορνογραφία έχει και μια διόλου ευκαταφρόνητη οικονομική διάσταση. Διότι η παιδική πορνογραφία είναι η Λερναία Ύδρα του Internet διότι υπάρχουν 100.000 ιστοσελίδες και μέσα από αυτές υπάρχειετήσιος τζίρος 1 δισ. Ευρώ. Ενώ οι δημιουργοί αυτών των ιστοσελίδων είναι τις περισσότερες φορές οι ίδιοι που εκμεταλλεύονται τα παιδιά που γίνονται βορά στις ορέξεις των εμπόρων λευκής σαρκός. Και λέμε σε όλους σας προσοχή για τους γονείς και τα παιδιά διότι παρουσιάζονται κάθε εβδομάδα 20.000 νέες φωτογραφίες ενώ να πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι εμφανίζονται κάθε μήνα20 νέα παιδιά από 2 ως και 12 ετών. Η λύση για να γλιτώσουν οι γονείς τα παιδιά τους από τέτοιο θέαμα στο Internet δεν είναι μόνο η διαρκής αστυνόμευση. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς και τους συμβουλεύουν να ελέγχουν οι ίδιοι τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά τους. Στην Ελλάδα το φαινόμενο της παιδικής πορνογραφίας παρουσιάζει έξαρση και οι αξιωματικοί Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακαλύπτουν ολοένα και πιο «σκληρό» υλικό στους υπολογιστές των δραστών.

Αποτέλεσμα των πιο πάνω αναφερομένων ενημερώνουν οι ειδικοί όλους Έλληνες και τους Απόδημους αδελφούς μας λέγοντας τα πιο κάτω :

ü        Ο Υπεύθυνος του Τμήματος Ψυχιατρικής Εφήβων και Νέων του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς κ. Χρήστος Ζέρβης μιλά για «Ανεπανόρθωτη ζημιά» και μας ενημερώνει ότι η σεξουαλική παραβίαση ενός παιδιού, έτσι όπως λαμβάνει χώρα σε σκηνές που μεταδίδονται μέσω του Διαδικτύου, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον ψυχισμό του, εξαιτίας τόσο της φύσης της σεξουαλικής πράξης όσο και της ανωριμότητας του ψυχισμού του νεαρού ατόμου που την υφίσταται. Είναι μόνο κατά τη διάρκεια της εφηβείας και με προοδευτικό τρόπο που ο έφηβος οριστικοποιεί τη σεξουαλική του ταυτότητα και τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, που μπορεί να διαχειριστεί, νοητικά, συναισθηματικά και σωματικά, τα σεξουαλικά μηνύματα και νοήματα και που θα επιχειρήσει τη σεξουαλική πράξη. Κάθε εξωτερική ενέργεια που θα εισαγάγει το ανώριμο ακόμη σεξουαλικά παιδί ή τον έφηβο πρόωρα, βίαια και απότομα στη σεξουαλικότητα μπορεί να διαταράξει τις λεπτές αυτές διαδικασίες, που έχουν έναν εσωτερικό ρυθμό εκτύλιξης, και να καταστήσει το σεξουαλικό αντί για παράγοντα ωρίμανσης τραυματικό παράγοντα. Αν αυτό συμβεί, θα επηρεαστεί αρνητικά η σεξουαλική ή η γενικότερη ταυτότητα του ατόμου, ενώ μπορεί να προκληθούν και σημαντικά ψυχικά ή ψυχοσωματικά συμπτώματα.

ü        Ο Λέκτωρ Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Νίκος Λίβος μιλά για «Πετυχημένο νομικό πλαίσιο» και μας ενημερώνει ότι πριν από την εισαγωγή της πορνογραφίας σε βάρος ανηλίκων στον Ποινικό μας Κώδικα ως αξιόποινης συμπεριφοράς, τα πορνογραφήματα αντιμετωπίζονταν ως άσεμνα δημοσιεύματα και τιμωρούνταν σύμφωνα με την απαρχαιωμένη νομοθεσία «περί Τύπου». Τα πράγματα άλλαξαν το έτος 2002 όταν συμπληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός των εγκλημάτων του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τη γενετήσια ζωή. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι ο σχετικός νόμος (3064/2002) ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα. Αν συγκρίνει κανείς τη νεοπαγή διάταξη του άρθρου 348A ΠΚ που αφορά την πορνογραφία σε βάρος ανηλίκων με τις ομόλογες διατάξεις της ποινικής νομοθεσίας άλλων χωρών, θα διαπιστώσει ότι αυτή είναι για περισσότερους λόγους πετυχημένη:

v       Πρώτον, γιατί σύμφωνα με αυτήν η σχετική πράξη τιμωρείται ως έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής του ανηλίκου και όχι ως αποκλίνουσα γενετήσια συμπεριφορά.

v       Δεύτερον, διότι με τη συγκεκριμένη διάταξη επέρχεται ο ελάχιστος αναγκαίος περιορισμός στην προσωπική ελευθερία και στην ελευθερία του Τύπουκαι δεν εισάγονται στο Ποινικό Δίκαιο αόριστες έννοιες.

v       Τρίτον, διότι ο Έλληνας νομοθέτης δεν ενέδωσε στον παρατηρούμενο διεθνώς αντιπορνογραφικό ακτιβισμό θέτοντας μαξιμαλιστικούς στόχους, όπως θα ήταν, π.χ., η αντιμετώπιση της πορνογραφίας ως ηθικά απαξιωτικής συμπεριφοράς στο σύνολό της (δηλαδή ανεξαρτήτως των κινήτρων του δράστη), αλλά περιόρισε το αξιόποινο της πράξεως στον κερδοσκοπικό της χαρακτήρα, την τιμωρεί δηλαδή μόνο όταν αυτή τελείται «από κερδοσκοπία».

§         Οι Κίνδυνοι για τα παιδιά.

1.      Τα παιδιά μπορούν να εκτεθούν σε ακατάλληλο πορνογραφικό ή προσβλητικό περιεχόμενο.

2.      Τα παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή με αγνώστους που μπορούν να τα βλάψουν.

3.      Τα παιδιά υπόκεινται σε πιέσεις από τις έμμεσες αλλά επιβλητικές διαφημίσεις στο Διαδίκτυο.

4.      Τα παιδιά μπορούν να εθιστούν στη χρήση του Διαδικτύου και έτσι κινδυνεύουν να παραμελήσουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες, τις σχολικές τους υποχρεώσεις, τα παιχνίδια τους με φίλους.

§         Συμβουλές για τα παιδιά.

Το διαδίκτυο μορφώνει και ψυχαγωγεί. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθούν και προβλήματα αν υπάρξει ασυδοσία στον τρόπο που χρησιμοποιείται. Για αυτό:

1.      Εξηγείτε στους γονείς σας τις εμπειρίες σας κατά την περιπλάνησή σας στο Διαδίκτυο. Ενώ μίλησε στους γονείς σου για τα όσα βλέπεις και ζεις όταν «σερφάρεις» στο Internet.

2.      Πάντα να μιλάτε στους γονείς σας ή σε κάποιον ενήλικα για εικόνες ή κείμενα που βρήκατε στο Διαδίκτυο και σας ανησυχούν ή σας φοβίζουν.

3.      Διαφυλάσσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες. Ποτέ μην δίνετε το όνομα σας, την διεύθυνση σας, την διεύθυνση και το όνομα του σχολείου σας, το τηλέφωνο σας, φωτογραφίες σας σε αγνώστους που συναντάτε στο Διαδίκτυο ακόμη και αν σας το ζητήσουν.

4.      Κρατάτε τον κωδικό εισόδου στον υπολογιστή σας μυστικό. Είναι σαν το κλειδί του σπιτιού σας που δεν θα το δανείζετε σε κανέναν και μη δίνεις σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό σου φίλο, τον κωδικό πρόσβασης σου στο Διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς σου.

5.      Σκέψου πολύ καλά πριν αποφασίσεις να συναντηθείς με κάποιο άτομο που γνώρισες στο διαδίκτυο. Ζήτησε την άποψη των γονιών σου σχετικά με αυτό το θέμα. Μόνο με την άδεια και την παρουσία των γονιών σας μπορείτε να συμφωνήσετε να συναντήσετε κάποιον/κάποια που γνωρίσατε στο Διαδίκτυο.

6.      Σε περίπτωση που αποφασίσεις να συναντηθείς με το «διαδικτυακό σου φίλο», ενημέρωσε τους γονείς σου ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι και φρόντισε αυτή η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο.

7.      Απόφυγε να στείλεις τη φωτογραφία σου και τα προσωπικά στοιχεία σου μέσω διαδικτύου σε άγνωστο.

8.      Μην απαντάς σε ηλεκτρονικά μηνύματα που σε κάνουν να αισθανθείς «άβολα». Σε περίπτωση που λάβεις ένα τέτοιο μήνυμα, μη διστάσεις να το πεις στους γονείς σου ή σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεσαι.

9.      Προσέχετε όταν μιλάτε διαμέσου chatroom ή e-mail. Διακόψτε αμέσως τη συνομιλία μέσω chatroom όταν κάποιοι σας κάνουν να νιώθετε άβολα.

10.  Μην εμπιστεύεστε ότι διαβάζετε στο Διαδίκτυο. Μάθετε να βλέπετε το περιεχόμενο με κριτικό μάτι.

§         Οι Συμβουλές για τους Γονείς .

1.      Κρατήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε χώρους όπως το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Ασχοληθείτε με τον τρόπο που δουλεύει το Διαδίκτυο και αφιερώστε χρόνο να περιηγηθείτε μαζί με τα παιδιά σας στον Κυβερνοχώρο και μάθετε από αυτά.

2.      Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας είναι ενήμερα, ότι πρέπει να ανησυχούν για αγνώστους που συναντούν μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Όπως ακριβώς είμαστε ανήσυχοι όταν άγνωστοι χτυπάνε την πόρτα του σπιτιού μας, έτσι δεν πρέπει τα παιδιά να δίνουν προσωπικές πληροφορίες για τους εαυτούς τους.

3.      Διδάξτε τους να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου ονόματα φίλων κ.λπ.) και να μην χρησιμοποιούν την κάρτα σας.

4.      Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν τα chatrooms (δωμάτια συνομιλίας), χωρίς την επίβλεψη σας. Μην αφήσετε τα παιδιά σας να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω του Διαδικτύου χωρίς να είστε και εσείς μαζί.

5.      Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να προτιμούν τις ιστοσελίδες που εσείς θέλετε και όχι αυτές που θεωρείτε ανάρμοστες.

6.      Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας κάποιο λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε συγκεκριμένες σελίδες του Διαδικτύου (που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού) με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές θέσεις «sites» (βία, πορνογραφία).

7.      Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσουν με τους φίλους τους.

8.      Συζητήστε με τα παιδιά σας για την ασφάλεια του Διαδικτύου (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο. Συζητώντας τους μελλοντικούς κινδύνους μέσω του Διαδικτύου με τα παιδιά χρειάζεται να δείξετε ευαισθησία και έγνοια έτσι ώστε να κατανοήσουν και τα ίδια τους κινδύνους.

9.      Μην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου.

10.  Γνωρίστε ποιους πρέπει να ενημερώσετε και εν ανάγκη να καταγγείλετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό και παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο.

11.  Ενημερωθείτε σχετικά με τις αρμόδιες αρχές, όπως είναι το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 210-6476464, 210-6476000), που θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο Internet.

Συμβουλές για ασφαλείς οικονομικές συναλλαγές.

Βασικές οδηγίες

1.      Αποφεύγετε να πραγματοποιείτε οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από Internet café, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλους χώρους στους οποίους πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στους ίδιους υπολογιστές . Προτιμήστε τον προσωπικό σας υπολογιστή ή κάποιον για τον οποίο είστε βέβαιοι για το επίπεδο ασφάλειας.

2.      Ως προς τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για τις διαδικτυακές συναλλαγές:

a.       Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς πρόσβασης και πάντα στην περίπτωση που υποψιάζεστε ότι έχουν εκτεθεί.

b.      Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό πρόσβασης την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να βρεθούν και από άλλα έγγραφα.

c.       Αποφεύγετε να έχετε τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης μέσα σε πορτοφόλια, τσάντες ή ατζέντες. Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής τους θα διευκολύνετε πολύ τους δράστες.

d.      Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης σε περισσότερες από μια κάρτες σας.

e.       Μην δίνετε τον κωδικό πρόσβασης σας σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν κάποιος, για παράδειγμα επικαλεστεί ότι τηλεφωνεί από την τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό πρόσβασης για επαλήθευση, μην τον δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε τον αριθμό που αναγράφηκε στην τηλεφωνική σας συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.

3.      Επικοινωνήστε με την τράπεζά σας αν νομίζετε ότι κάποιος γνωρίζει τον κωδικό σας πρόσβασης στην υπηρεσία Internet banking

4.      Απενεργοποιήστε τη λειτουργία «Αυτόματης Καταχώρησης» του προγράμματος περιήγησης. Η λειτουργία αυτή αποθηκεύει τους κωδικούς σας στον υπολογιστή, γεγονός που τους καθιστά έκθετους.

5.      Κάνετε αγορές μόνο από γνωστές εταιρείες που σας παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας. Αν κάνετε συχνά αγορές από το διαδίκτυο, χρησιμοποιείτε μια κάρτα, αποκλειστικά για αυτή τη χρήση. Έτσι, αν πέσετε θύμα απάτης δεν θα χρειαστεί να ακυρώσετε όλες τις κάρτες σας.

6.      Φροντίστε να διατηρείτε σε υψηλό επίπεδο την ασφάλεια του υπολογιστή σας. Ειδικότερα:

a.       Φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά τις ενημερωμένες εκδόσεις των προγραμμάτων που χρησιμοποιήστε και κυρίως τις «επιδιορθώσεις ασφαλείας». Πρόκειται για προγράμματα που εκδίδουν οι εταιρείες από τις οποίες έχετε αγοράσει το λογισμικό που χρησιμοποιείτε και καλύπτουν τυχόν κενά ασφαλείας που διαπιστώθηκαν μετά την έκδοση του.

b.      Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα προστασίας από τους ιούς (antivirus) και ένα δίχτυ προστασίας (firewall), και φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά τις ενημερωμένες εκδόσεις τους. Το δίχτυ προστασίας σας προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από τις πιθανές «εισβολές» που θα δεχτείτε κατά τις περιηγήσεις σας στο διαδίκτυο.

c.       Προστατέψτε τον υπολογιστή σας με κωδικό πρόσβασης προκειμένου να αποτρέψετε την πρόσβαση σε αυτόν μη εξουσιοδοτημένων χρηστών.

7.      Αν είστε χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails):

a.       Μην ανοίγετε τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) για την προέλευση ή τον αποστολέα των οποίων δεν είστε βέβαιοι. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι ταηλεκτρονικά μηνύματα άγνωστης προέλευσης που περιέχουν συνημμένα αρχεία με κατάληξη .exe, .pifή .vbs. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότιορισμένοι ιοί στέλνουν αντίγραφά τους σε όλες τις επαφές που υπάρχουν στο βιβλίο διευθύνσεων του υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό μήνυμα μπορεί να φαίνεται ότι έχει σταλεί από κάποιον γνωστό σας.

b.      Μην απαντάτε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά σας στοιχεία. Επίσης, μην στέλνετε ποτέ προσωπικά σας στοιχεία ήστοιχεία των συναλλαγών σας μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail). Είναι εύκολη η υποκλοπή των στοιχείων από τρίτα, μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

8.      Να ενημερώνεστε για τους λογαριασμούς σας και να φροντίζετε για την ασφάλεια των προσωπικών σας στοιχείων και εγγράφων.

9.      Ειδικότερα: Ελέγχετε τακτικά τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς και τους λογαριασμούς των πιστωτικών καρτών σας για οποιαδήποτε ασυνήθιστη συναλλαγή ή ανάληψη και ειδοποιήστε αμέσως την τράπεζα σε περίπτωση που διαπιστώσετε οποιαδήποτε διαφορά.

Φροντίστε να καταστρέφετε όσα έγγραφα δεν σας χρειάζονται πλέον, όπως οι πιστωτικές και τραπεζικές κάρτες που ακυρώνετε, τα αντίγραφα των λογαριασμών σας ακόμα και τις αποδείξεις που λαμβάνετε από τα Α.Τ.Μ.

 

Πηγές: ydt.gr – ethnos.gr – ΑΠΕ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .