Γιατί ΔΕΝ δημοσιεύουμε φωτογραφίες των παιδιών μας στο διαδίκτυο

2294

childfb

Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε 2/2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και τεχνολογικα νέα . Περισσότερα για την σελίδα ΕΔΩΣτόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω & θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩΣυμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιώντας τα άρθρα  , μαθαίνουμε  για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας

 

Στις 2 Αυγούστου η Αστυνομία Κύπρου, και πιο συγκεκριμένο το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση αναφορικά με τη δημοσίευση φωτογραφιών με παιδιά στο διαδίκτυο:

Δημοσίευση φωτογραφιών με παιδιά στο διαδίκτυοΤο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου και ειδικότερα τους χρήστες πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης, να μην ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες υποθέσεις που διερεύνησε το αρμόδιο γραφείο, διαπιστώθηκε ότι οι παιδόφιλοι είχαν στα αρχεία τους εκτός από παιδιά που είναι σε διάφορες σεξουαλικές πράξεις, φωτογραφίες παιδιών που είτε είναι ντυμένα και ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες, είτε γυμνές φωτογραφίες των παιδιών τους (π.χ. στην παραλία, στο μπάνιο κ.λπ.), ή φωτογραφίες παιδιών με μαγιό ή ελαφριά ενδυμασία. Αυτό διαπιστώνεται και σύμφωνα με την παρακολούθηση του διαδικτύου γενικότερα από το γραφείο μας, δηλαδή παρατηρείται ότι οι Κύπριοι χρήστες των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης αναρτούν πάρα πολλές φωτογραφίες παιδιών. Ο κάθε χρήστης του διαδικτύου πρέπει να γνωρίζει ότι η ανάρτηση φωτογραφιών, μένει σχεδόν για πάντα και ο κάθε ένας μπορεί να δει, να αντιγράψει και να φυλάξει τις φωτογραφίες αυτές στα αρχεία του. Η ανάρτηση αυτών των φωτογραφιών στο διαδίκτυο μπορεί να προκαλέσει τυχόν αλλοίωση φωτογραφιών και άλλους κίνδυνους γενικότερα.

Γίνεται παράκληση όπως ο κάθε ένας να είναι προσεκτικός στην ανάρτηση φωτογραφιών των παιδιών στο διαδίκτυο. Υπενθυμίζεται ότι «ανήλικος» σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία για το διαδίκτυο θεωρούνται τα άτομα που είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Link: Αστυνομία Κύπρου police.gov.cy

 

Πράγματι, πολλοί γονείς αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες των παιδιών τους σε διάφορες στιγμές της ζωής τους για να τις μοιραστούν με τους φίλους τους (από τη γέννηση έως τα πρώτα γενέθλια και από την πρώτη μέρα στο σχολείο έως το πρώτο τους παιδικό πάρτι). Φαινομενικά, είναι κάτι ακίνδυνο αλλά, δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Είναι γεγονός ότι τα social media αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και έχουν διεισδύσει στη ζωή μας διαμορφώνοντας πολλές φορές και την κοινωνικότητα μας. Μπορούμε λοιπόν να βάλουμε όρια σε αυτήν την πραγματικότητα;

Εύκολη απάντηση στην παραπάνω ερώτηση δεν υπάρχει και γι’ αυτό θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να θυμόμαστε το νούμερο 1 κανόνα του Ίντερνετ: Από τη στιγμή που αναρτούμε κάτι στο διαδίκτυο, η πληροφορία αυτή είναι διαθέσιμη στον οποιοδήποτε! Και στους φίλους και συγγενείς μας αλλά ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν καλές προθέσεις.

Είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, το οποίο φυσικά δεν μπορεί να αναλυθεί μέσα από μερικές γραμμές σε ένα άρθρο. Δεν έχουμε ούτε τις απαραίτητες, εξειδικευμένες γνώσεις αλλά ούτε και είμαστε ειδικοί επί του θέματος. Θα προσπαθήσουμε όμως να σας αναδείξουμε τα βασικά στοιχεία του προβλήματος, όπως το βλέπουμε εμείς μέσα από την πολυετή εμπειρία μας στο χώρο του διαδικτύου. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τρομοκρατήσουμε τους χρήστες του Ίντερνετ αλλά να σας τονίσουμε το γεγονός ότι θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε όλες τις αναρτήσεις μας στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως όταν αυτές αφορούν τα ανήλικα παιδιά μας. Είμαστε από τους φανατικούς θαυμαστές του Internet και πάντα θα το υποστηρίζουμε. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε και τους κινδύνους του καθότι αποτελεί πρόσφορο έδαφος για εγκληματικές ή άνομες πράξεις.

Ας δούμε μερικούς από τους κινδύνους όταν αναρτούμε φωτογραφίες παιδιών

1) Πρώτα απ’ όλα, μια φωτογραφία εκθέτει οπτικά το παιδί μας στις ορέξεις του κάθε παιδόφιλου που σαφέστατα μπορεί να την προσθέσει στη συλλογή του και να τη χρησιμοποιήσει για διάφορους σκοπούς.

2) Δημιουργούμε – τα λεγόμενα – «ψηφιακά ίχνη» των παιδιών μας και μάλιστα, από πολύ μικρή ηλικία με αποτέλεσμα να μπορεί ο οποιοσδήποτε να «κατασκευάσει» μια φανταστική, μια ψεύτικη ιστορία. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κάποιος να πλησιάσει το 10χρονο παιδί σας και του πει ότι είναι φίλος των γονιών του, ότι είχε έρθει στο τάδε μαιευτήριο όταν αυτό γεννήθηκε, ή ότι έφερε αυτή την ωραία μεγάλη τούρτα στα περσινά του γενέθλια.

3) Μια φωτογραφία από το σχολείο του παιδιού ή από τη γειτονιά μας, αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και τις συνήθειες μας με αποτέλεσμα να δίνει στοιχεία στον οποιονδήποτε (όχι μόνο σε παιδεραστές αλλά και σε απαγωγείς ή άλλους εγκληματίες που θέλουν να βλάψουν)

4) Η έκθεση των παιδιών στα social media ευνοεί, επίσης, τις συνθήκες εκείνες ώστε το παιδί να γίνει θύμα cyberbullying (Διαδικτυακός Εκφοβισμός – ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα της ψηφιακής μας ζωής για το οποίο θα γράψουμε νέο άρθρο).

5) Επίσης, μπορεί εύκολα κάποιος να κλέψει την ταυτότητά μας ή του παιδιού μας και να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ, με τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες θα μπορούσε να επιφέρει κάτι τέτοιο. (Σε αυτό το σημείο, να σας υπενθυμίσουμε και ένα ακόμα πολύ σοβαρό θέμα: Οι παιδόφιλοι και οι διάφοροι επιτήδειοι που καραδοκούν έχουν επίσης ψεύτικα προφίλ!)

Διαβάστε μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

1) Μια οικογενειακή φωτογραφία από μια κοινωνική εκδήλωση, σίγουρα δεν είναι πρόβλημα, αλλά είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται να προσθέτουμε φωτογραφίες των παιδιών μας όταν είναι ημίγυμνα στη θάλασσα, ή γυμνά στο μπάνιο του σπιτιού μας. Αποφύγετε λοιπόν να ποστάρετε πολλές φωτογραφίες των παιδιών σας, ακόμα και αν δεν συμφωνείτε με αυτή τη γνώμη, τότε πράξτε το με σύνεση και πολύ προσοχή.

2) Προσέξτε τις πληροφορίες που δίνετε (όνομα παιδιού, όνομα μαιευτηρίου και σχολείων ή των οδών που κατοικείτε, ηλικίες των παιδιών κ.λπ.)

3) Μην κάνετε tag τα παιδιά σας σε φωτογραφίες και video. Οι συγγενείς και οι πραγματικοί σας φίλοι τα ξέρουν.

4) Εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπως π.χ. το Facebook, ενημερωθείτε άμεσα από τους ειδικούς και έπειτα μιλήστε μαζί του και εξηγήστε του, όσο πιο αναλυτικά γίνεται, όλους τους κινδύνους που εγκυμονούν όταν το χρησιμοποιεί. Παροτρύνετε το παιδί σας να είναι πάρα πολύ επιφυλακτικό με τις ηλεκτρονικές του γνωριμίες γιατί δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρο για την ταυτότητα των συνομιλητών του. Τονίστε τη σημασία των προσωπικών δεδομένων ώστε να μην δίνει ποτέ τα προσωπικά του στοιχεία (π.χ. το κινητό του τηλέφωνο ή τη διεύθυνση κατοικίας του). Φυσικά, θα πρέπει να τονίσετε στο παιδί ότι δεν θα πρέπει να κανονίζει συναντήσεις με άτομα που γνωρίζει μόνο μέσω διαδικτύου.

Πηγη : madlink.gr

 

 

Διαβάστε :

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Για επικοινωνία με την σελίδα μας για τυχόν ερωτήσεις – απορίες – βοήθεια επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας ΕΔΩ

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας και θέλετε να μας υποστηρίξετε ακολουθείστε μας στο facebook και κοινοποιήστε τη σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε το προφίλ μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ 

Δείτε τα βίντεο μας στο Youtube πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .