Romance Scam : Η δημοφιλέστερη διαδικτυακή απάτη

5850

avoid-an-online-romance-scam-step-14

Κλεμμένα όνειρα και διαδικτυακές απάτες . Όλο και περισσότεροι ενήλικες χρησιμοποιούν πλέον το διαδίκτυο για να γνωρίσουν το άλλο τους μισό . Και πολύ καλά κάνουν , αν με ρωτάτε , αλλά εδώ περιμένετε το “αλλά”… που φυσικά θα ακολουθήσει. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Δυστυχώς , εκτός από αδέσμευτους ενήλικες , το διαδίκτυο βρίθει και από επαγγελματίες απατεώνες – romance scammers –  που εκμεταλλεύονται το συναίσθημα για να αποσπάσουν χρήματα από ευάλωτους και ευαίσθητους ανθρώπους . Και μετά μην τον είδατε το Μήτσο (ή James ή Hans ή Gregory ή Svetlana ή Samantha) το λεβέντη , τον καραμπουζουκλή . Δεν είναι κακό να χρησιμοποιείς σελίδες γνωριμιών ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης για γνωριμίες αλλά … πριν ξεκινήσει κάποια ή κάποιος το ταξίδι της αναζήτησης του έρωτα διαδικτυακά , είναι καλό και χρήσιμο να ενστερνιστεί τον χρυσό κανόνα της ασφάλειας:

Αν κάτι μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον ΔΕΝ είναι.

Τι είναι το Romance ή Dating Scam;

Mε απλά λόγια είναι η δημοφιλέστερη διαδικτυακή απάτη που στόχο έχει να αποσπάσει χρήματα από τα απανταχού θύματα πατώντας πάνω στην ανάγκη του ανθρώπου για συντροφικότητα . Με βάση τα στοιχεία του FBI , αλλά και τις ανακοινώσεις , είναι η πιο προσοδοφόρα διαδικτυακή απάτη από όλες.

Αν και δεν έχουμε διαθέσιμα στοιχεία για την Ελλάδα, τα στοιχεία από το εξωτερικό αρκούν για να μας πείσουν για την σοβαρότητα του προβλήματος:

  • ΗΠΑ – μόνο στο δεύτερο εξάμηνο 2014 καταγγέλθηκαν στις αρχές απώλειες 82 εκατομμυρίων δολαρίων,
    Αυστραλία – 29 εκατομμύρια δολάρια το 2014,
  • Ηνωμένο Βασίλειο- 230.000 θύματα έκαναν καταγγελία στις αρχές.

Αυτοί οι αριθμοί είναι στην πραγματικότητα πολλαπλάσιοι διότι πολλά θύματα δεν καταγγέλλουν καν την απάτη υπό τον φόβο του εξευτελισμού. Και μη βιαστείτε να γελάσετε και να σκεφτείτε: “Α, τους ηλίθιους, πως την πάτησαν έτσι.”. Τα θύματα προέρχονται από όλες τις κοινωνικές, μορφωτικές, οικονομικές και γεωγραφικές κατηγορίες και το μόνο κοινό που έχουν όλοι είναι η ανάγκη τους για συντροφικότητα

Mollie Halpern (FBI): Romance scams, also known as confidence scams, result in the highest amount of financial losses when compared to other Internet-facilitated crimes.

Modus operandi: Πως δρουν

Δημιουργούν προφίλ σε σελίδες/εφαρμογές γνωριμιών ή κοινωνικής δικτύωσης με πλαστά στοιχεία και συνήθως κλεμμένες φωτογραφίες.

scam1Ανδρικά προφίλ 
scam2
Η ύπαρξη παιδιών πάντα ρίχνει τις άμυνες των θυμάτων

scam3

Γυναικεία προφίλ 

Χρησιμοποιούν τη μέθοδο “πολυβόλο”, κοινώς χτυπάνε πολλούς στόχους ταυτόχρονα και όποιος/α τσιμπήσει . Στο Facebook , κινούνται όπως η αράχνη , μόλις τους αποδεχθεί κάποιο προφίλ στέλνουν αιτήματα φιλίας στους φίλους της/του.

Αφ’ότου ξεκινήσει η επικοινωνία , είναι ζήτημα ημερών ή και εβδομάδων μέχρι να έρθει και ο απόλυτος , ασυγκράτητος , μια-φορά-στη-ζωή έρωτας . Κάποιες απάτες κρατάνε μήνες , ακόμα και χρόνια . Μόλις βεβαιωθεί ο απατεώνας ότι το ψάρι έχει πιαστεί για τα καλά αρχίζουν οι προσπάθειες για να αποσπάσει χρήματα.

Συνηθισμένες δικαιολογίες

  • Έκτακτη ασθένεια ή ατύχημα
  • Επιχειρηματικές δυσκολίες
  • Διάφορες απίθανες καταστάσεις
  • Χρήματα για δίδακτρα
  • Μπλεξίματα με το νόμο (δεν φταίει ποτέ αλλά είναι θύμα παρεξήγησης)
  • Χρήματα για βίζα ή εισιτήριο για να έρθουν να σε βρουν
  • Ότι άλλο βάλει ο νους σου. Αν σου ζητήσει χρήματα ήρθε η ώρα να την κάνεις με ελαφρά πηδηματάκια.

Παράδειγμα απο δημόσια ομαδα στο Faceboo

scam4

Το προφίλ των απατεώνων

  • Αδέσμευτος άνδρας ή γυναίκα
  • Οι άνδρες είναι συνήθως υψηλής μορφώσεως και αποκαταστημένοι οικονομικά (αρχικά διότι μετά τους συμβαίνουν όλες οι καταστροφές)
  • Οι γυναίκες είναι όμορφες και ευάλωτες
  • Πολλές φορές έχουν μικρά παιδιά αλλά έχασαν τραγικά τη σύζυγο.
  • Πολλές φορές είναι αξιωματικοί του Αμερικάνικου στρατού ή βετεράνοι
  • Πολλές φορές είναι Αμερικάνοι, Εγγλέζοι, Αυστραλοί κλπ αλλά βρίσκονται στην Ασία, τη Ρωσία ή την Αφρική για δουλειά ή επίσκεψη.
  • Είναι ευαίσθητοι, συναισθηματικοί, θρήσκοι και ψάχνουν για δέσμευση και όχι εφήμερους έρωτες
  • Είναι πρόθυμοι να έρθουν να σε βρουν ή να πας εσύ (όταν οι συνθήκες το ευνοούν, δηλαδή ποτέ)
  • Δεν έχουν διεύθυνση στην πατρίδα τους που να μπορείς να επιβεβαιώσεις
  • Δεν έχουν οικογένεια, φίλους, συναδέλφους για να απευθυνθούν για βοήθεια παρά μόνο εσένα (έναν άγνωστο από το διαδίκτυο)

Προειδοποιητικά σημάδια

  • Τα προφίλ τους είναι καινούρια
  • Οι φίλοι τους είναι πάνω κάτω στο ίδιο target group, το δικό σου 😉
  • Το προφίλ δεν έχει τις συνηθισμένες αντιδράσεις πραγματικών φίλων κάτω από τις φωτογραφίες
  • Τα Αγγλικά, Γαλλικά τους είναι άθλια και δεν συνάδουν με το μορφωτικό επίπεδο που δηλώνουν (Αν δεν γνωρίζεις καλά Αγγλικά/Γαλλικά, έλεγξε με κάποιον που γνωρίζει)
  • Χρησιμοποιούν πολύ συναισθηματικές εκφράσεις και πολύ σύντομα από τη γνωριμία
  • Χρησιμοποιούν πολύ το Θεό Έχουν ζήσει φρικτές τραγωδίες στη ζωή τους αλλά με σένα θέλουν να προχωρήσουν παρακάτω (μέσα σε μια βδομάδα γνωριμίας)
  • Ξεχνάει” συχνά τι έχετε πει, μάλλον επειδή σου το είπε άλλο μέλος της συμμορίας.
  • Σε αποκαλεί με άλλο όνομα, μάλλον επειδή μιλάει με πολλούς/λες άλλους/λες ταυτόχρονα
  • Ζητούν να μιλήσετε στην κάμερα αλλά η δική τους δεν δουλεύει ή “το ίντερνετ στο στρατόπεδο είναι άθλιο” ή όποια άλλη μπαρούφα μπορούν να σκεφτούν.
  • Σου στέλνουν λουλούδια, αρκουδάκια και κάρτες από τις πρώτες μέρες της γνωριμίας (έτσι επιβεβαιώνουν και τη διεύθυνση σου)
  • Εμφανίζονται στην κάμερα για λίγα δευτερόλεπτα και μετά “πέφτει” η σύνδεση.
  • Έχεις δει άλλον άνθρωπο σε ποσοστό 99% (Λεπτομέρειες γι’αυτό το προχωρημένο κόλπο σε επόμενο ποστ)
  • Δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους π.χ. ήταν έτοιμος/η να πάρει το αεροπλάνο για να έρθει να σε βρει αλλά χτύπησε, συνελήφθη, έπαθε τροχαίο το παιδί του ή η μάνα του/της κλπ, κλπ.

Σε ποιον μιλάς πραγματικά

Πολύ πιθανόν να μιλάς με ολόκληρη συμμορία και όχι με ένα άτομο. Στατιστικά οι απατεώνες αυτού του είδους προέρχονται κυρίως από Δυτική Αφρική, Ρωσία/Ουκρανία και Φιλιππίνες. Δουλεύουν 24/7 σε ομάδες αλλά και κατά μόνας. Οι Αφρικανοί, κυρίως από Γκάνα ή Νιγηρία, χρησιμοποιούν επί το πλείστον κλεμμένες φωτογραφίες, οι Ρώσοι μίγμα από αληθινές και κλεμένες, οι Φιλιππινέζοι κυρίως τις δικές τους .

Τι να κάνεις

Μάθε να χρησιμοποιείς την αναζήτηση βάσει εικόνας της Google για να βρίσκεις που έχει χρησιμοποιηθεί μια φωτογραφία ξανά. Μπορεί να πιάσεις λαυράκι, αλλά δεν είναι 1000% σίγουρο. Το ότι δεν βρέθηκε αλλού η φωτογραφία που ψάχνεις δεν σημαίνει ότι δεν είναι απατεώνας

scam5

 

Αν σου έρθει ένα αίτημα φιλίας ή μήνυμα από το πουθενά στα social media, ψάξτο. Αν έχεις κοινούς φίλους με τον αποστολέα, ρώτα τους. Όταν κάνεις add αυτούς τους ανθρώπους, θέτεις σε κίνδυνο και τους “φίλους” σου, αφού του δίνεις πρόσβαση στα προφίλ τους. Και είναι πιθανόν, εάν σε εμπιστεύονται, να σκεφτούν “Αφού είναι φίλος της ΧΧΧΧ, είναι ΟΚ!”

Μην αφήνεις τα “θέλω” και τις ανάγκες σου να θολώνουν την κρίση σου. Πολλά από τα θύματα παραδέχτηκαν ότι έβλεπαν τα σημάδια αλλά είχαν τόσο μεγάλη ανάγκη για αγάπη, ήθελαν τόσο πολύ να είναι αληθινό όλο αυτό που τα αγνοούσαν.

Αξίζεις κάποιον που θα σε αγαπάει και θα σου στέλνει αρκουδάκια και που θα θέλει να διασχίσει ωκεανούς για να είναι μαζί σου. Απλώς βεβαιώσου ότι δεν είναι Νιγηριανός scammer.

Χρήσιμες σελίδες 

Σελίδα του FBI και οτι αφορά το Romance Scam 

Romance Scam σελιδα αφιερωμένη για την απάτη αυτή 

Images Google

Σχετικά με το παραπάνω αρθρο 

Το αρθρο δημιουργήθηκε από την Στέλλα Φλωρά Διευθύντρια εξετάσεων TFLF του Πανεπιστημίου της Λιέγης στην Ελλάδα, υπεύθυνη τύπου της ομάδας «Watchdogs – Παιδί και Διαδίκτυο», μέλος της Μ.Κ.Ο. Global Alliance Against Minor Exploitation η οποία ασχολείται με την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στα θέματα της ασφάλειας του διαδικτύου.

Αξίζει να επισκεφτείτε και τα παρακάτω 

Κυβερνογάτες : Οικογένεια και Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Watchdogs Παιδί και Διαδίκτυο

Σχόλιο απο εμάς και την σελιδα μας Safer-Internet.Gr

Ίσως κάποιοι το παραπάνω αρθρο το δουν διαφορετικά και πουν δεν γίνετε , είναι τραβηγμένα αυτά κ.α . Να σας πούμε πως όχι δεν είναι καθόλου και θα κλείσουμε με τα παρακάτω . 1) Απο το ξεκίνημα της σελίδας μας έχουν έρθει πάνω απο 5 χρήστες που ζήτησαν βοήθεια αφού πρώτα την πάτησαν . Τα χρηματικά ποσά που δώσανε ; Αφήστε το καλύτερα . Ξεπερνάει σε κάποιες περιπτώσεις και τα 10.000 ευρώ με πρόσφατο περιστατικό 20.000 ευρώ .

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 

Άσε παιδί μου το tablet . Παιδιά με το τάμπλετ ανά χείρας

Bitdefender : Συμβουλές για παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο

Ένα στα δύο παιδιά έχουν ψεύτικο προφίλ στο Facebook

Διαδίκτυο και παιδί : Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της Μονάδα Εφηβικής Υγείας

Εξάχρονα ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook με ψευδή στοιχεία

Οι 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά

Βγάλτε την εφαρμογή KiK από το κινητό του παιδιού σας

Ενας στους τρεις γονείς μιλάει στα παιδιά για τους κινδύνους στο Internet

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .