Ασφαλίστε τον λογαριασμό σας στο Facebook

3071

facebook

Η κλοπή λογαριασμών στο Facebook είναι καθημερινό φαινόμενο στις μέρες μας. Δεν είναι λόγος να πανικοβάλλεστε! Αρκεί να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα και ο λογαριασμός σας θα είναι αρκετά ασφαλής ώστε να μην ανήκετε στο μεγάλο ποσοστό των χρηστών που έχουν χάσει τους λογαριασμούς τους ή έχουν και άλλοι παράλληλη πρόσβαση σε αυτούς!

Πάμε να δούμε λοιπόν πως θα κάνετε τον λογαριασμό σας αλλά και την περιήγηση στο Facebook πιο ασφαλή και κατ’ επέκταση ευχάριστη.

1. Ορίστε έναν ισχυρό κωδικό στον λογαριασμό σας

Μην ορίζετε κωδικούς που μπορεί κάποιος να τους μαντέψει εύκολα. Μη βάζετε το όνομά σας, την ημερομηνία γέννησης, τον αγαπημένο σας τραγουδιστή / ομάδα / παιχνίδι / ταινία, το κινητό σας τηλέφωνο ή άλλες πληροφορίες για εσάς που είναι εύκολο να τις γνωρίζει κάποιος. Ασφαλής είναι ένας κωδικός που πληρεί όλες τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Δεν περιέχει λέξη που υπάρχει στο λεξικό, αλλά μόνο τυχαία γράμματα
  2. Περιέχει κεφαλαία και πεζά γράμματα
  3. Περιέχει νούμερα
  4. Περιέχει σύμβολα
  5. Έχει μήκος τουλάχιστον 8 χαρακτήρες
  6. Είναι μοναδικός! Δηλαδή δεν τον χρησιμοποιείτε και αλλού

Εντάξει μη πανικοβάλλεστε! Δεν είναι ανάγκη ο κωδικός σας να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις, απλά να γνωρίζετε πως κάθε φορά που αγνοείτε κάποιον από τους 6 κανόνες ο κωδικός σας γίνεται όλο και πιο αδύναμος. Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως μπορεί και να “σπάσει” εύκολα. Οπότε η επιλογή είναι δική σας, αλλάξτε τον κωδικό σας τώρα σε κάτι πιο πολύπλοκο ακολουθώντας τους παραπάνω κανόνες χωρίς όμως να δημιουργήσετε έναν κωδικό που θα σας δυσκολεύει να τον θυμάστε.

2. Ενεργοποιήστε την ασφαλή περιήγηση στο Facebook

Είναι μια πολύ απλή ρύθμιση και απαραίτητη για όλους τους χρήστες! Χρησιμοποιώντας ασφαλή περιήγηση για το Facebook (και όχι μόνο, αυτό ισχύει για όλες τις ιστοσελίδες που υποστηρίζουν https) εξασφαλίζετε πως κανείς δε σας παρακολουθεί όταν συνδέεστε στο Facebook. Η ασφαλής περιήγηση μέσω https είναι απαραίτητη αν συνδέεστε στο Facebook μέσω ανοιχτών δικτύων, όπως Wifi από καφετέριες, δήμους κλπ ή από το κινητό μέσω 3G.

Για να την ενεργοποιήσετε:

  1. Πατήστε το βελάκι πάνω δεξιά (δίπλα από το όνομά σας) -> Ρυθμίσεις λογαριασμού -> Ασφάλεια (ή απλά πατήστε τον σύνδεσμο: Ρυθμίσεις ασφάλειας Facebook)
  2. Πατήστε “Επεξεργασία” δίπλα από το πεδίο Ασφαλής περιήγηση
  3. Ενεργοποιήστε την ασφαλή περιήγηση και πατήστε Αποθήκευση αλλαγών

Από εδώ και πέρα στην μπάρα διευθύνσεων θα πρέπει πάντα να βλέπετε https://facebook.com…. αντί για  http://facebook.com… Αυτό σημαίνει πως είστε συνδεδεμένοι με http secure. Αν θέλετε να μάθετε τι ακριβώς είναι το https δείτε εδώ.

3. Συνδέστε τον λογαριασμό σας με το κινητό σας τηλέφωνο

Προσθέστε το κινητό σας τηλέφωνο στο Facebook και αυτό θα σας στείλει έναν κωδικό σε μορφή SMS μηνύματος. Στην συνέχεια πληκτρολογείτε τον κωδικό στο Facebook και πλέον ο λογαριασμός σας είναι συνδεδεμένος με το κινητό σας. Για να συνδέσετε το κινητό σας με τον λογαριασμό Facebook πατήστε εδώ.

4. Κρύψτε το e-mail και το κινητό σας τηλέφωνο

Το e-mail που συνδέεστε στο facebook δε θα πρέπει να το γνωρίζει κανείς! Επίσης στα στοιχεία επικοινωνίας θα πρέπει να ορίσετε το τηλέφωνό σας και το e-mail σας να μη φαίνονται σε κανέναν παρά μόνο σε εσάς! Προσοχή εδώ γιατί πολλοί ορίζουν τα σημαντικά τους προσωπικά δεδομένα (όπως το email και το κινητό τηλέφωνο) να φαίνονται σε ορισμένους “καλούς” τους φίλους. Λάθος κίνηση!

Γιατί; Οι κολλητοί/ες σας τα γνωρίζουν έτσι κι αλλιώς αλλά τι θα γίνει αν κάποιος από αυτούς “χάσει” τον λογαριασμό του; Είναι συνήθης κίνηση αυτών που κλέβουν λογαριασμούς να προσπαθούν να μαζέψουν όσα περισσότερα προσωπικά στοιχεία μπορούν από τους φίλους του λογαριασμού που έκλεψαν.

5. Ορίστε τις σωστές ρυθμίσεις απορήτου

Το τι θέλετε να μοιράζεστε με τους άλλους είναι προσωπικό σας θέμα. Εμείς απλά σας προτείνουμε τις εξής ρυθμίσεις ώστε να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες εκπλήξεις.

Για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου του λογαριασμού σας ακολουθήστε τον σύνδεσμο Ρυθμίσεις απορρήτου Facebook επιλέξετε Προσαρμογή και ξεκινήστε!

  1. Πώς μπορείτε να συνδεθείτεΕδώ επιλέγετε ποιο μπορούν να σας στέλνουν προσωπικά μυνήματα, να σας κάνουν αιτήματα φιλίας, να σας ψάχνουν μέσω την αναζήτησης, να δημοσιεύουν στο Χρονολόγιο (ή τοίχο) σας και τέλος, ποιοι μπορούν τις δημοσιεύσεις των φίλων σας (στο χρονολόγιο/τοίχο σας)
  2. Πώς λειτουργούν οι ετικέτεςΕδώ μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι ετικέτες (tags) που ορίζουν οι φίλοι σας για εσάς.
  3. Εφαρμογές και ιστότοποιΘα ασχοληθούμε στο επόμενο κομμάτι με τις ρυθμίσεις για εφαρμογές οπότε μπορείτε προς το παρόν να αγνοήσετε αυτές τις επιλογές.
  4. Περιορισμός του κοινού για παλιότερες δημοσιεύσειςΑν ενεργοποιήσετε αυτή την ρύθμιση τότε όλες οι παλαιότερες δημοσιεύσεις σας που ήταν ορισμένες να φαίνονται σε όλους τους χρήστες θα γίνουν αυτόματα ορατές μόνο για τους φίλους σας! Πολύ χρήσιμο εργαλείο σε περίπτωση που θέλετε να κρύψετε τα πάντα από τον τοίχο σας από τους μη φίλους σας.
  5. Μπλοκαρισμένοι χρήστες και αποκλεισμένες εφαρμογέςΕδώ μπορείτε να δείτε όλους τους χρήστες και τις εφαρμογές που έχετε μπλοκάρει και να τους ξεμπλοκάρετε σε περίπτωση που το επιθυμείτε φυσικά

6. Ελέγξτε ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στα στοιχεία σας.

Πρέπει να ελέγχετε ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στα στοιχεία σας και να σβήνετε τις εφαρμογές που δε χρησιμοποιείτε πλέον. Αυτό μπορείτε να το ρυθμίσετε από το μενού Ρυθμίσεις Εφαρμογής.

Αυτά λοιπόν, Αλλάζοντας μερικές από τις ρυθμίσεις σας είδατε πως μπορείτε να κάνετε τον λογαριασμό σας ακόμη πιο ασφαλή. Φυσικά θα πρέπει να επισημάνουμε εδώ πως μεγάλο ρόλο στην ασφάλεια παίζει και το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας. Αν έχετε μολυνθεί με ιούς τότε οι ρυθμίσεις αυτές δε μπορούν να σας προφυλάξουν αλλά τουλάχιστον θα μπορέσετε να πάρετε τον λογαριασμό σας πίσω σε περίπτωση που σας τον κλέψουν (με την επιβεβαίωση κινητού για παράδειγμα).

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .