“Θερίζει” επικίνδυνος ιός στο facebook : Διαβάστε τη θεραπεία

1336

virus.fb

Αρχικά στις ειδοποιήσεις της σελίδας σας παρουσιάζεται μία ένδειξη ότι κάποιος από τους φίλους σας, έχει επισημάνει με ετικέτα (tag) το όνομα σας σε ένα site, μαζί με τα ονόματα άλλων χρηστών. Εάν ανοίξετε την ειδοποίηση θα σας παραπέμψει ευθέως σε μία τουρκική ιστοσελίδα, η οποία με την σειρά της σας οδηγεί σε ένα βίντεο.

Στο βίντεο διακρίνεις τα πτώματα δύο αντρών στο έδαφος, με ένα τρίτο άντρα να στέκεται από πάνω τους, υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για ντοκουμέντο.

Μην κάνετε το λάθος να προσπαθήσετε να το ανοίξετε, γιατί ο Ιός αρχίζει να εξαπλώνεται στην προσωπική σας σελίδα μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου.
Αμέσως αποστέλλει ειδοποιήσεις προς τους φίλους σας, με τον ίδιο τρόπο που λάβατε και εσείς ειδοποίηση, ενημερώνοντας τους ότι τους έχετε επισημάνει με ετικέτα στην ίδια ιστοσελίδα.

Τα συμπτώματα του Ιού

Εάν προσέξετε στις ειδοποιήσεις που καταγράφουν την δραστηριότητα σας στο facebook, θα δείτε ότι ταυτόχρονα έχετε γίνει συνδρομητής (subscriber) σε δεκάδες τουρκικές ιστοσελίδες, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται ότι ακολουθείτε (follow), άλλους τούρκους χρήστες του facebook.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να διαγράψει δεδομένα σας, φωτογραφικά και άλλα που αφορούν την δραστηριότητα σας στο facebook

Πώς να πολεμήσετε τον Ιό

-Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να κατευθύνεται το ποντίκι σας στις ρυθμίσεις λογαριασμού (account settings).
-Πατήστε έκδοση κωδικού (Edit Password)
-Αλλάξτε αμέσως τον κωδικό εισδοχής σας στο facebook
-Συνδεθείτε με το νέο σας κωδικό και προχωρήστε στο πλαίσιο Activity Log (βρίσκεται ακριβώς κάτω από την φωτογραφία του εξωφύλλου σας ). Θα διαπιστώσετε εκεί ότι έχετε γίνει συνδρομητής, η ακόλουθος σε τουρκικές ιστοσελίδες, η τούρκους χρήστες .
-Σε όσες τουρκικές σελίδες, η χρήστες είστε ακόλουθος (follow) πατήστε (unfollow).
-Στη συνέχεια κατευθύνεται το ποντίκι σας στο “γρανάζι” του facebook, μοιάζει με τροχό που σας παραθέτει διάφορες επιλογές. Εάν πρόκειται για άτομο πατήστε report/blog, εάν πρόκειται για ιστοσελίδα πατήστε spam/scam για να δώσετε την ευκαιρία στο facebook να αφαιρέσει την εν λόγο ιστοσελίδα και να απαλλαγείτε από τον ιό.
-Σε περίπτωση που ο ιός πρόλαβε να κάνει μεγάλη ζημιά, διαγράφοντας προσωπικά σας δεδομένα, μπορείτε να αποστείλετε ένα email στην ομάδα του facebook ζητώντας τους να τα αποκαταστήσουν.

Ένας χρήστης μας λέει :

Σαν αρχάριος την πάτησα εχτές το απόγευμα πέφτοντας θύμα ενός ιού στο facebook,τουρκικής προέλευσης μάλιστΣυγκεκριμένα πάτησα σε link που μου ήρθε από φίλο και ξαφνικά άρχισα να μοιράζω τον ιό και στους τοίχους φίλων,αλλά και να γράφομαι σε άσχετες σελίδες Τούρκικης προέλευσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι έκανα χρήση του google Chrome εκείνη την στιγμή.
Στην αρχή δεν κατάφερνα να απαλλαγώ από τους Τούρκους και τις ανακοινώσεις τους.Βέβαια με την βοήθεια φίλων στο τέλος το κατάφερα.Τι έκανα??

Ας τα πάρουμε από την αρχή λοιπόν:

1. Απεγκατέστησα τον Chrome, σβήνοντας εννοείται τα πάντα στο ιστορικό.Επειδή έχω και δεύτερο υπολογιστή με Chrome ήξερα ότι μόλις εγκαταστήσω ξανά το πρόγραμμα αυτό θα συγχρόνιζε τα πάντα ξανά και έτσι δεν θα έχανα ούτε bookmarks,ούτε εφαρμογές.Εσείς αν δεν έχετε αυτή την δυνατότητα…εγκαταστήσετε τον firefox και μεταφέρετε τα bookmarks σας εκεί.
2.Με απεγκατεστημένο τον Chrome πήγα και συνδέθηκα στο facebook με τον firefox.
3.Πήγα στην σελίδα του προφίλ μου και έκανα click στο Αctivity log.Βρίσκεται πάνω και δεξιά.
4.Εκεί εντόπισα όλες τις σελίδες και άτομα στα οποία με είχε γράψει ο ιός.
5.Άνοιξα όλες τις “βρώμικες” εγγραφές σε νέα tab.
6.Σε κάθε μια  έγγραφή έκανα είτε unlike,unfollow,block ανάλογα την περίπτωση.
7.Ένα καθάρισμα της cache του firefox και αυτό ήταν.
8.Εγκατέστησα ξανά τον Chrome

Ταλαιπωρήθηκα λίγο αλλά τελικά  όλα καλά.

Συμπέρασμα : Ακόμα και αν κάτι έρχεται από πολύ φίλο σας θέλει πολύ προσοχή στην διαχείριση και στα click που θα κάνουμε.  Δυστυχώς τόσο το facebook όσο και ο Chrome έχουν κενά στην ασφάλεια τους.
Και αυτό το έχουν ήδη κατά νου όλοι οι πονηροί…..

Πηγές : http://anakalipsi.blogspot.gr – http://newsit.com.cy

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .