Ιστορίες τρόμου ή τι εστί hoax Μερος 1ο

1123

hoax

Πόσες φορές σας έχει τύχει να λάβετε ένα e-mail που πραγματικά σας θορύβησε και ανταποκριθήκατε στην προτροπή του δημιουργού του να το διαβιβάσετε σε όσο το δυνατόν περισσότερους μπορείτε; Κι όμως, με λίγη ψυχραιμία θα μπορούσατε να αναγνωρίσετε την φάρσα…

Ο όρος hoax (ή αν προτιμάτε, «μήνυμα εξαπάτησης») αναφέρεται σε προειδοποιήσεις για ιούς ή απειλές που δίνουν την εντύπωση στο χρήστη ότι θα έχει εξαιρετικά άσχημες επιπτώσεις εάν προσβληθεί.

Πολλά, φτάνουν να μιλούν για καταστροφή του υλικού ή και πυρκαγιά. Τις περισσότερες φορές αυτές οι ιστορίες τρόμου δεν περιέχουν ίχνος αλήθειας.

Τα περισσότερα hoax βασίζονται στο γεγονός ότι οι παραλήπτες θα προωθήσουν το μήνυμα στις περισσότερες επαφές τους δημιουργώντας το γνωστό “chain letter” (αλυσιδωτή επιστολή). Τα θέματα είναι πολυποίκιλα και καλύπτουν από τους προαναφερθέντες ιούς-δολοφόνους και υποσχέσεις ότι κατασκευαστές λογισμικών αποζημιώνουν με χρηματικά ποσά όσους προωθήσουν το μήνυμα σε επαρκή αριθμό παραληπτών, έως υποτιθέμενες εκκλήσεις για επίκαιρα θέματα, όπως π.χ. τη μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Συχνά επίκεινται τρομερές συνέπειες, αν ο παραλήπτης δεν ενεργήσει σύμφωνα με τις οδηγίες που περιέχονται στο μήνυμα. Αν τηρήσει τις οδηγίες, θα ανταμειφθεί μεταξύ άλλων με δώρα και χρήματα. Όσον αφορά την ασφάλεια, συχνά υποστηρίζεται ότι το κακόβουλο λογισμικό στο οποίο αναφέρεται το μήνυμα δεν μπορεί να ανιχνευθεί από κανένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς στον κόσμο. Στην περίπτωση αυτή όμως, πως θα ήταν δυνατό να γνωρίζει κανείς για την ύπαρξη του υποτιθέμενου ιού; Στο τέλος του μηνύματος υπάρχει σχεδόν πάντα η προτροπή να προωθηθεί το μήνυμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους γνωστούς και φίλους. Μια ματιά στη δομή του μηνύματος αποδεικνύει ότι έχει ήδη προωθηθεί αρκετές φορές.

Copyright © iGuRu.gr

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .