Μέτρα αντιμετώπισης του εθισμού εφήβων στο διαδίκτυο

1143

2014-02-04 17_17_46-computer-1A1

Μην ξεχνάτε να μας επισκεφτείτε στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας στο https://www.facebook.com/Mpes.Sto.Internet.Me.Aleksisfairo  κάνοντας Like για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα για θέματα που αφορούν την ασφάλεια σας αλλά και την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο αλλά και για να μαθαίνετε για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο .  Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας , μαθαίνουμε για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων . Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να κάνετε αίτημα φιλίας και στο προφίλ της σελίδας αυτής στο Facebook πατώντας ΕΔΩ αλλά και να μπείτε και στην ομάδα μας στο Facebook για απορίες , διάλογο κ.α πατώντας ΕΔΩ

 

Πιλοτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 50 σχολεία

Με μια σειρά μέτρων προσπαθεί το υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του εθισμού των παιδιών και των εφήβων στο διαδίκτυο, καθώς και του φαινομένου της διαδικτυακής αποπλάνησης που έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εφήβων ηλικίας 15-16 ετών διαπιστώθηκε ότι το 12,7% εμφανίζει οριακή διαδικτυακή συμπεριφορά, ενώ το 1,2% εμφανίστηκε να παρουσιάζει συμπεριφορές εξάρτησης.

Όσον αφορά το ζήτημα της διαδικτυακής αποπλάνησης, αν και η Ελλάδα εμφανίστηκε να παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό κινδύνου, το 5,4% του συνόλου του δείγματος ανέφερε ότι η επικοινωνία με αγνώστους online τους έβλαψε με κάποιο τρόπο και το 28,4% ότι συνάντησαν στο φυσικό κόσμο κάποιον που γνώρισαν μέσω του διαδικτύου.

Μια από τις παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας, που υλοποιείται πιλοτικά από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο περιλαμβάνει μια ειδική διαδικασία διάγνωσης των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν, εντός και εκτός σχολείου, το επίπεδο της ασφάλειας των παιδιών στο διαδίκτυο.

Με βάση τα αποτελέσματα θα διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης με στόχο να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας. Εφόσον το σχολείο εφαρμόσει το σχέδιο δράσης, θα λαμβάνει την ευρωπαϊκή πιστοποίηση eSafety. Ήδη 50 ελληνικά σχολεία θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό έργο της πιστοποίησης.

Εκτός από το παραπάνω πιλοτικό πρόγραμμα, άλλα μέτρα είναι τα ακόλουθα…

– Στο πρόγραμμα σπουδών για το «Νέο Σχολείο» και ειδικότερα στο μάθημα Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας σε δημοτικά και γυμνάσια, μια από τις επιδιώξεις είναι η ανάπτυξη κοινωνικών στάσεων και δεξιοτήτων που διαμορφώνουν τη σύγχρονη ψηφιακή κουλτούρα. Οι μαθητές ενημερώνονται για τους κινδύνους από τη συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα και την εγγραφή τους σε διαδικτυακούς τόπους.

– Στα πλαίσια προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, που εφαρμόζονται από 5.500 εκπαιδευτικούς, επιδιώκονται, μεταξύ των άλλων, στόχοι ψυχοκοινωνικοί και συναισθηματικοί καθώς και η υιοθέτηση ορθών προτύπων συμπεριφοράς και η αλλαγή στάσεων της ζωής.

– Συνδιοργάνωση δράσεων του υπουργείου Παιδείας με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ παιδιατρικής κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών.

– Στο πλαίσιο του προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» και έπειτα από εισήγηση του διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιούνται συζητήσεις στη θεματική ενότητα «Η προστασία του ανήλικου χρήστη του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

– Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μέσω των ερευνητικών δράσεων συμβάλλουν στην επιστημονική διερεύνηση, τη διάχυση της γνώσης, την πρόληψη και την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων.

– Στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο υπάρχουν άρθρα και οδηγίες προς τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς για τον εθισμό στο διαδίκτυο και την τήρηση κανόνων ασφαλούς πλοήγησης. Επίσης το ΠΣΔ αποκλείει την πρόσβαση σε Facebook κλπ.

 

Πηγή: newsbeast.gr

 

Βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο; Αν ναι, και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφαλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατωντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ ή ακόμα και αίτημα φιλίας στο προφίλ στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους φίλους σας στο facebook για αυτό το άρθρο.Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας, από τις απάτες και τα ψέματα,κοινοποιώντας τα, και μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το internet

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .