Ακόμα ένα παραμύθι οτι έρχεται ο χειρότερος ιός με συνημμένη κάρτα από Hallmark

1011

ios

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήσαμε οτι διαδίδεται με γρήγορους ρυθμούς ένα νέο μήνυμα για ιο με τίτλο ”Προσοχή: Έρχεται ο χειρότερος ιός που ανακοινώθηκε ποτέ” . Φυσικά για ακόμα μια φορά το μήνυμα είναι απάτη μιας και κυκλοφορει απο το 2008 .

Το κείμενο λέει :

Προωθήστε το στους φίλους σας χωρίς καθυστέρηση…Θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών! Μην ανοίξετε κανένα μήνυμα με τον τίτλο συνημμένη κάρτα από Hallmark, ανεξάρτητα από το ποιος σας το έστειλε . Τι ιός είναι και τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει ; Είναι ένας ιός που ανοίγει μια εικόνα καρτ-ποστάλ, που «καίει» ολόκληρο το σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. Εάν λάβετε ένα μήνυμα που ονομάζεται «καρτ-ποστάλ», ακόμα κι αν σας σταλεί από φίλο, μην το ανοίξετε! Αποκαλύφθηκε αυτές τις ημέρες από τη McAfee, και δεν υπάρχει ακόμη τρόπος αντιμετώπισης για αυτό το είδος του ιού.

Για ακόμα μια φορά ενα μήνυμα παραμύθι το οποίο κυκλοφορεί απο το 2008 και μπορείτε να το διασταυρωσετε και από εδώ http://urbanlegends.about.com/library/bl_postcard_virus.htm

Τονίσαμε με κόκκινο χρωμα την πρόταση ”Προωθήστε το στους φίλους σας χωρίς καθυστέρηση” για το λόγο οτι μηνύματα που γράφουν ”προωθήστε το” , ”αντιγράψτε το και επικολλήστε το” , ”στείλτε το σε όλους τους φίλους” κ.α είναι Νόμος ότι είναι ένα παραμύθι .

 

Παρακάτω ακολουθεί κείμενο απο  κυριο Σισκόπουλο Δημήτρη

Πηγή: antichainletter.wordpress.com
 

Τι είναι τα hoaxes και οι ‘αστικοί’ μύθοι ;

Αν κοιτάξει κανείς σε ένα λεξικό θα δει ότι hoax σημαίνει φάρσα, εξαπάτηση, κακόγουστο αστείο, κόλπο, μαϊμού, ξεγελώ, απομίμηση.

Σαν όρος του διαδικτύου δεν διαφέρει καθόλου από τις λέξεις που προαναφέρθηκαν αφού δεν είναι τίποτε άλλο παρά φάρσες που κάνουν διάφοροι επιτήδειοι προειδοποιώντας μας συνήθως με email, για ιούς υπολογιστών που είναι ανύπαρκτοι.

Οι λόγοι για τους οποίους γράφονται συνήθως τα hoaxes και τα urban legends είναι:

– Για ψυχαγωγία του συντάκτη τους που “σπάει πλάκα” με την διάδοση του μηνύματος του.

– Για να παρενοχλήσουν κάποιο άτομο

– Για να αποκτήσουν χρήματα συνήθως από οικονομικές “πυραμίδες”.

– Για να σταματήσουν κάποιο άλλο hoax ή urban legend.

– Για να βλάψουν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ή την φήμη κάποιου οργανισμού ή εταιρείας

Δεν θα προσπαθήσουμε να μπούμε περισσότερο στον ψυχικό κόσμο των δημιουργών των hoaxes γιατί όσο δύσκολο είναι να ψυχολογήσει κανείς έναν hacker, cracker ή δημιουργό πραγματικών ιών το ίδιο δύσκολο είναι να είναι κανείς σίγουρος για το τι νοιώθει πραγματικά ένας δημιουργός ενός hoax και τι είναι αυτό που το παρακινεί πραγματικά να γράψει ένα virus hoax. Το ευχάριστο σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κατηγορίες είναι ότι τα hoaxes δεν διαγράφουν συνήθως τα κρίσιμα αρχεία του συστήματος και στο εδώ που τα λέμε καμιά φορά είναι τόσο πρωτότυπα που αν πραγματικά κάποιος τα καλοδιαβάσει όλο και θα χαμογελάσει, έστω και στα κλεφτά.

Η αλήθεια είναι πως συνήθως αυτοί που την πατάνε είναι οι “απλοί χρήστες” που δεν γνωρίζουν και πολλά για το διαδίκτυο ή για τους υπολογιστές γενικότερα σε αντίθεση με τους πιο προχωρημένους χρήστες που μπορεί να διαγράψουν το μήνυμα πριν καλά καλά το διαβάσουν ολόκληρο, όπως ήδη συνηθίζουν να πράττουν με τα spam mails.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι πως τα hoaxes δεν είναι κάποια καινούργια ανακάλυψη ή “παράξενο χόμπι” κάποιον περίεργων κομπιουτεράδων, αλλά έχουν τις ρίζες τους πολύ πριν από το διαδίκτυο, όταν ακόμα κάποιες εφημερίδες προκειμένου να πουλήσουν περισσότερα φύλλα, δημοσίευαν εσκεμμένα ψευδής ειδήσεις και μάλιστα με μεγάλους τίτλους στα πρωτοσέλιδα τους με σκοπό το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος από τους εκδότες τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της εφημερίδα New York Sun όπου τον Αύγουστο του 1835 δημοσίευσε θέμα στην κεντρική της σελίδα που ανέφερε την φοβερή ανακάλυψη του γνωστού τότε Βρετανού αστρονόμου Sir John Herschel, ο οποίος με το τηλεσκόπιο του ανακάλυψε ζωή στο φεγγάρι!

Συγκεκριμένα το άρθρο συνοδευόταν και από σκίτσα του Herschel που έδειχναν απέραντα δάση, θάλασσες μέχρι και πυραμίδες και δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα παράξενα όντα όπως οι μονόκεροι, κάτι σφαιρικά αμφίβια που κυλιόταν στις παραλίες με αποκορύφωμα την ανακάλυψη δυο φυλών, μιας πρωτόγονης φυλής από νοήμονες δίποδους κάστορες που ζούσαν σε καλύβες και γνώριζαν την φωτιά και άλλη μια φυλή με ανθρώπους με φτερά που ζούσαν μια ήρεμη φιλήσυχη ποιμενική ζωή, γύρω από ένα μυστηριώδη ναό με χρυσή οροφή. Μάλιστα ο Herschel βάφτισε την συγκεκριμένη φυλή Vespertilio-homo ή ανθρώπους νυχτερίδες (man-bat). Αυτό που δεν γνωρίζουμε με σιγουριά είναι αν και ο γνωστός σκιτσογράφος της Marvel που σχεδίασε τον batman και του έδωσε τις ιδιότητες του, εμπνεύστηκε από το συγκεκριμένο hoax ή όχι, αλλά δεν θα μας φαινόταν και ιδιαίτερα παράξενο αν επαληθευόταν αυτή μας η απορία.

Ασφαλώς το συγκεκριμένο άρθρο ήταν μια στημένη φάρσα ενώ στην πραγματικότητα ο κ. Herschel ούτε καν γνώριζε τίποτα σχετικό με το άρθρο της εφημερίδας, κάτι για το οποίο ενημερώθηκε πολύ αργότερα. Παρόλα αυτά η New York Sun με εκείνη την έκδοση έγραψαν ιστορία και ασφαλώς πρόλαβαν και πούλησαν χιλιάδες αντίτυπα προτού οι αναγνώστες καταλάβουν ότι πρόκειται για hoax.

Αυτό το hoax έμεινε γνωστό στην ιστορία ως το “Μεγάλο hoax με το φεγγάρι” (The great moon hoax) και αν και χαρακτηριστικό και για την κατηγορία του και για την χρονολογία του, σίγουρα δεν αποτελεί και το μοναδικό hoax στα χρονικά. Αν κάνει κανείς μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρει και αρκετές άλλες αναφορές σε hoaxes που αναφέρονται και σε πολύ διάσημα πρόσωπα όπως τον Al Capone, τον Πάπα Ιωάννη, τον Μάρκο Πόλο και πολλούς άλλους και μάλιστα κάποιες αναφορές που βρήκαμε στο Museum of Hoaxes ( http://www.museumofhoaxes.com/ ) γίνονται σε χρονολογίες πριν το 1700 και φτάνουν μέχρι και σήμερα)

Αν μη τι άλλο τα περισσότερα από αυτά που διαβάσαμε ήταν άκρως διασκεδαστικά και σας τα προτείνουμε.

Mε τον όρο Urban legends (αστικοί μύθοι) θα λέγαμε πως αποκαλούμε φήμες που εξαπλώνονται και μαθαίνονται από πολύ κόσμο μυστηριωδώς και με διάφορες παραλλαγές, πολλές φορές περιέχουν στοιχεία χιούμορ, άλλες πάλι εκφοβισμού ή πολύ συχνά παράκλησης για βοήθεια κάποιου συνανθρώπου μας. Τις περισσότερες φορές είναι σαν να διαβάσεις ένα παραμύθι που δεν είναι απαραίτητα ψευδές ή αληθές και σχεδόν πάντα μέσα στην πλοκή των Urban Legends υπάρχουν και πραγματικά γεγονότα ή στοιχεία που έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη, τα οποία χρησιμοποιούν και ως βάση του σεναρίου τους ώστε να κινήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ιδιαίτερα στο διαδίκτυο που υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία και έντονη τάση για εξιστόρηση γεγονότων από τους χρήστες, τα Urban Legends ζουν και βασιλεύουν, ανακυκλώνονται και επανέρχονται συχνά στην επιφάνεια, μερικές φορές με κάποιες παραλλαγές, συνήθως από διάφορες mailing lists ή web sites που ασχολούνται με αυτούς τους παράξενους “μύθους”.

Ελάχιστοι πρέπει να είναι οι χρήστες που σερφάρουν αρκετό καιρό στο διαδίκτυο και δεν έχουν λάβει ούτε ένα email για κάποιο παιδάκι που πάσχει από μια αρρώστια και χρειάζεται την βοήθεια μας. Υπάρχει κανείς που δεν θυμάται από τα Ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, από τα πρόσφατα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, το δήθεν κρυφό μήνυμα στο Word όπου αν γράψεις Q33NY και το μαρκάρεις και μετά επιλέξεις γραμματοσειρά Windings σου εμφανίζεται ως δια μαγείας η πρόβλεψη για την πτώση των δίδυμων πύργων από τα αεροπλάνα! Ασφαλώς το Q33NY δεν σημαίνει απολύτως τίποτα

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .