Ποιά η διαφορά hacker-cracker ;

1996

1

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, το 90% των ανθρώπων χρησιμοποιούν πάντα τη λάθος έννοια ! Τι είναι hacker , τι cracker και ποια η διαφορά τους ; 

Ακούμε πολλές φορές στις ειδήσεις ότι hackers επιτέθηκαν εδώ, hackers κάνανε αυτό, εκείνο, το παρα-άλλο… λάθος!

Η λέξη hacker φυσικά είναι δημοφιλής, γοητευτική, πιασάρικη και ”πουλάει” πολύ, άρα δεν μας κάνει εντύπωση, ενώ η λέξη cracker, μας θυμίζει περισσότερο… μπισκοτάκια! 🙂

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική, παρόλο που οι hackers με τους crackers είναι κάτι σχεδόν ίδιο…

Μπερδευτήκατε ε ; Ας δούμε !

Hacker είναι

ένα άτομο το οποίο έχει βαθιά γνώση των υπολογιστών και/ή του προγραμματισμού, γνώση πολύ ανώτερη από τους απλούς χρήστες.

Οι hackers γνωρίζουν σχεδόν όλα τα in και τα out των υπολογιστών και εκμεταλλευόμενοι αυτή την γνώση, μπορούν να κάνουνε πράγματα που ”δεν γίνονται”, όπως επίσης και πολλά άλλα, που δεν μπορούν να κάνουν οι απλοί χρήστες.

Για παράδειγμα μπορούνε να παρακάμψουνε συστήματα ασφαλείας και να αποκτήσουνε πρόσβαση εκεί που δεν πρέπει, γιατί γνωρίζουνε πάρα πολλά πράγματα (στην πραγματικότητα τίποτα δεν είναι 100% ασφαλές, απλά παίζει ρόλο πόση γνώση έχει ο άλλος ώστε να καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση…)

Οι hackers κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας και δεν παραβιάζουν τους νόμους με τις πράξεις τους.

Cracker είναι

αυτός που είναι μεν hacker, είναι δηλαδή κι αυτός ”expert” στους υπολογιστές, αλλά χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση για να κάνει κάτι παράνομο.

Οι crackers χρησιμοποιούν όλη αυτή την γνώση για να ”σπάσουν” προγράμματα, να δημιουργήσουν ζημιά σε μια ιστοσελίδα, να κλέψουν δεδομένα, να φτιάξουν ιούς με κακό σκοπό, κλπ.

Άρα, καταλαβαίνετε λίγο πολύ ποια είναι η διαφορά hacker – cracker

Ο cracker κάνει ό,τι και ο hacker, αλλά δημιουργεί ζημιές και παραβιάζει τους νόμους.

Για παράδειγμα, αν κάποιος καταφέρει και βρει – ”σπάσει” τους κωδικούς από μία ιστοσελίδα, αποκτώντας πρόσβαση στα πάντα, και μείνει εκεί χωρίς να συνεχίσει, τότε ονομάζεται hacker.

Αν όμως προχωρήσει και κάνει μεταβολές στο περιεχόμενο εν αγνοία του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας, ή και δημιουργήσει ζημιά, τότε αυτός είναι cracker!

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε το αυτονόητο: όλοι οι crackers είναι και hackers, αλλά το αντίθετο δεν ισχύει.

Άρα όλοι αυτοί που αναφέρονται στις ειδήσεις ως ”hackers που δημιουργήσανε πρόβλημα ή ζημιά”, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά crackers…

Οπότε κλείνοντας, η διαφορά hacker-cracker έγκειται στο πως χρησιμοποιεί ο καθένας τη γνώση του: με σκοπό μόνο να μάθει, ή με σκοπό να δημιουργήσει ζημιά.

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .