Συμβουλές για Ασφαλή Χρήση Διαδικτύου – Μέρος 2ο

1278

8866-INTERNET-for-web

Συμβουλές για ασφαλείς οικονομικές συναλλαγές

Βασικές Οδηγίες

  1. Αποφεύγετε να πραγματοποιείτε οικονομικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου από Internet café, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλους χώρους στους οποίους πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στους ίδιους υπολογιστές . Προτιμήστε τον προσωπικό σας υπολογιστή ή κάποιον για τον οποίο είστε βέβαιοι για το επίπεδο ασφάλειας.
  2. Ως προς τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για τις διαδικτυακές συναλλαγές:

Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς πρόσβασης και πάντα στην περίπτωση που υποψιάζεστε ότι έχουν εκτεθεί.

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό πρόσβασης την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να βρεθούν και από άλλα έγγραφα

Αποφεύγετε να έχετε τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης μέσα σε πορτοφόλια, τσάντες ή ατζέντες. Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής τους θα διευκολύνετε πολύ τους δράστες.

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης σε περισσότερες από μια κάρτες σας.

Μην δίνετε τον κωδικό πρόσβασης σας σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν κάποιος, για παράδειγμα επικαλεστεί ότι τηλεφωνεί από την τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό πρόσβασης για επαλήθευση, μην τον δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε τον αριθμό που αναγράφηκε στην τηλεφωνική σας συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.

  1. Επικοινωνήστε με την τράπεζά σας αν νομίζετε ότι κάποιος γνωρίζει τον κωδικό σας πρόσβασης στην υπηρεσία Internet banking.
  2. Απενεργοποιήστε τη λειτουργία «Αυτόματης Καταχώρησης» του προγράμματος περιήγησης. Η λειτουργία αυτή αποθηκεύει τους κωδικούς σας στον υπολογιστή, γεγονός που τους καθιστά έκθετους.
  3. Κάνετε αγορές μόνο από γνωστές εταιρείες που σας παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας. Αν κάνετε συχνά αγορές από το Διαδίκτυο, χρησιμοποιείτε μια κάρτα, αποκλειστικά για αυτή τη χρήση. Έτσι, αν πέσετε θύμα απάτης δεν θα χρειαστεί να ακυρώσετε όλες τις κάρτες σας.
  4. Φροντίστε να διατηρείτε σε υψηλό επίπεδο την ασφάλεια του υπολογιστή σας.

    Ειδικότερα:

Φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά τις ενημερωμένες εκδόσεις των προγραμμάτων που χρησιμοποιήστε και κυρίως τις «επιδιορθώσεις ασφαλείας». Πρόκειται για προγράμματα που εκδίδουν οι εταιρείες από τις οποίες έχετε αγοράσει το λογισμικό που χρησιμοποιείτε και καλύπτουν τυχόν κενά ασφαλείας που διαπιστώθηκαν μετά την έκδοση του.

Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα προστασίας από τους ιούς (antivirus) και ένα δίχτυ προστασίας (firewall), και φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά τις ενημερωμένες εκδόσεις τους. Το δίχτυ προστασίας σας προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από τις πιθανές «εισβολές» που θα δεχτείτε κατά τις περιηγήσεις σας στο διαδίκτυο.

Προστατέψτε τον υπολογιστή σας με κωδικό πρόσβασης προκειμένου να αποτρέψετε την πρόσβαση σε αυτόν μη εξουσιοδοτημένων χρηστών.

  1. Αν είστε χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails):

Μην ανοίγετε τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) για την προέλευση ή τον αποστολέα των οποίων δεν είστε βέβαιοι. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα  ηλεκτρονικά μηνύματα άγνωστης προέλευσης που περιέχουν συνημμένα αρχεία με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs.  Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένοι ιοί στέλνουν αντίγραφά τους σε όλες τις επαφές που υπάρχουν στο βιβλίο διευθύνσεων του υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό μήνυμα μπορεί να φαίνεται ότι έχει σταλεί από κάποιον γνωστό σας.

Μην απαντάτε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά σας στοιχεία. Επίσης, μην στέλνετε ποτέ προσωπικά σας στοιχεία  ή στοιχεία των συναλλαγών σας μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail). Είναι εύκολη η υποκλοπή των στοιχείων από τρίτα, μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

  1. Να ενημερώνεστε για τους λογαριασμούς σας και να φροντίζετε για την ασφάλεια των προσωπικών σας στοιχείων και εγγράφων.

Ειδικότερα:

Ελέγχετε τακτικά τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς και τους λογαριασμούς των πιστωτικών καρτών σας για οποιαδήποτε ασυνήθιστη συναλλαγή ή ανάληψη και ειδοποιήστε αμέσως την τράπεζα σε περίπτωση που διαπιστώσετε οποιαδήποτε διαφορά.

Φροντίστε να καταστρέφετε όσα έγγραφα δεν σας χρειάζονται πλέον, όπως οι πιστωτικές και τραπεζικές κάρτες που ακυρώνετε, τα αντίγραφα των λογαριασμών σας ακόμα και τις αποδείξεις που λαμβάνετε από τα Α.Τ.Μ.

Συμβουλές για τους χρήστες Αυτόματων Τραπεζικών Μηχανών (Α.Τ.Μ.)

Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.

Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λ.π. αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ. Ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.

Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε προβλήματος κατά τη συναλλαγή, επικοινωνήστε μόνο με την Τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα.

Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν  το ΡΙΝ της κάρτας σας.

Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, επικοινωνήσετε μόνο με τα τηλέφωνα της Τράπεζας.

Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ «προστατέψτε» το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης χρημάτων μετρήστε τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα μπορείτε.

Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήστε Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μη πολυσύχναστες  περιοχές.

Εάν χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο, μην επιτρέπετε σε άτομα που δεν γνωρίζετε να εισέλθουν στο χώρο, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.

Μην αφήνετε τα κλειδιά σας ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας, ενώ χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. και μην αφήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμμένη.

Για την προστασία του λογαριασμού σας

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό (ΡΙΝ) την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να γίνουν εύκολα αντιληπτά από επιτήδειους.

Αποφεύγετε να γράφετε το ΡΙΝ οπουδήποτε.

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ΡΙΝ σε περισσότερες από μια κάρτες σας.

Επιλέξτε και απομνημονεύστε  τον κωδικό ΡΙΝ που μόνο εσείς θα γνωρίζετε και που δεν θα μπορεί να προσδιορισθεί από προσωπικά σας αντικείμενα που υπάρχουν στο πορτοφόλι ή στη τσάντα σας.

Μην δίνετε τον κωδικό σας PIN σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν κάποιος, για παράδειγμα επικαλεσθεί ότι τηλεφωνεί από την τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό του ΡΙΝ για επαλήθευση, μην τον δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε τον αριθμό που αναγράφηκε στην τηλεφωνική σας συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.

Μην αφήνετε ποτέ την απόδειξη συναλλαγής  που έχει εκδώσει το Α.Τ.Μ.

Συγκρίνετε τις αποδείξεις ανάληψης χρημάτων του Α.Τ.Μ. με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο κίνησης του λογαριασμού σας. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συναλλαγή που δεν έχετε πραγματοποιήσει ενημερώστε αμέσως την Τράπεζα.

Να υπογράφετε την κάρτα σας. Αυτό εμποδίζει τον οποιοδήποτε να παραποιήσει το όνομά σας πάνω σε αυτήν.

Μη δίνετε και μη δανείζετε ποτέ και σε κανέναν την κάρτα σας.

Όταν κυκλοφορείτε έχετε μαζί σας μόνο τις κάρτες που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε.

Αναφέρατε αμέσως την κλοπή ή την απώλεια κάρτας στην Τράπεζα και στην Αστυνομία.

Προστασία από το Spam

Να μην απαντάτε ποτέ σ’ ένα spam e-mail και να μην κάνετε πουθενά κλικ, γιατί απλούστατα η απάντησή σας ή και η άρνησή σας θα επιβεβαιώσει την εγκυρότητα του δικού σας e-mail και έτσι το e-mail σας θα γίνει μια πολύτιμη πληροφορία για πολλούς spammers.

Να έχετε μια πρόχειρη και μη συχνά χρησιμοποιούμενη ηλεκτρονική διεύθυνση, εκτός φυσικά από την κανονική, και να την δίνετε σε πρώτη ζήτηση έτσι ώστε να πηγαίνουν εκεί όλα τα ανεπιθύμητα e-mails.

Αναζητήστε και εγκαταστήστε ειδικά προγράμματα και φίλτρα που μπλοκάρουν τα spam e-mails. Να ελέγχετε πάντα αν αυτά τα προγράμματα-φίλτρα κάνουν σωστά το μπλοκάρισμα των spam e-mails.

Να μην κάνετε ποτέ προώθηση (forward) των spam e-mails σε φίλους ή και τρίτους, γιατί κι αυτοί θα προστεθούν στην λίστα αποδοχής.

Να μην παρασύρεστε ποτέ από δελεαστικούς τίτλους, όπως a very special message for you, earn money easily, urgent and confidential κ.ά.

Να μην δημοσιεύεται την διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Η ύπαρξη της ηλεκτρονικής διεύθυνσης σε μια ιστοσελίδα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι σύντομα θα φέρει πολλά μηνύματα spam στο γραμματοκιβώτιο σας.

Να μην δίνετε εύκολα την διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν επισκεπτόσαστε διάφορους δικτυακούς τόπους και ζητείται η συμπλήρωση προσωπικών στοιχείων και στοιχείων επικοινωνίας, όπως είναι το e-mail.  Θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τους όρους χρήσης και την πολιτική εχεμύθειας για την οποία δεσμεύεται ο δημιουργός της ιστοσελίδας.

Να μην απαντάμε ποτέ στα spam e-mails ακόμα και στην υποτιθέμενη ένδειξη διαγραφής, γιατί έτσι διαπιστώνεται η εγκυρότητα της ηλεκτρονικής μας διεύθυνσης και επομένως θα αποτελούμε πολύτιμο στόχο για τους spammers.

Να χρησιμοποιείται ειδικά προγράμματα-φίλτρα.

Προστασία από κακόβουλο λογισμικό

Επιλογή ενός καλού antivirus προγράμματος

Συνεχής ανανέωση (update) του antivirus και τακτική ανίχνευση όλου του δίσκου

Έλεγχος κάθε δισκέτας/cd με το antivirus πριν την ανοίξετε

Τήρηση αντιγράφων ασφαλείας όλων των αρχείων σας σε cd ή δισκέτα

Συχνές επισκέψεις στην τοποθεσία των κρίσιμων ενημερώσεων των Windows (το πιο ευάλωτο λειτουργικό) όπου προσφέρονται δωρεάν προγράμματα (patches) διόρθωσης/κάλυψης των πιθανών ελλείψεων του λειτουργικού σας.

Αν χρησιμοποιείτε IRC chat, απενεργοποιείστε την επιλογή αυτόματης αποδοχής αρχείων και αυτόματης εκτέλεσης των αρχείων που σας στέλνουν.

Επιλέξτε την πλήρη εμφάνιση των τύπων αρχείων στον Η/Υ σας. Ίσως κάποιος να σας στείλει μια «φωτογραφία» ως photo.jpg.vbs. Αν δεν έχετε την παραπάνω επιλογή ενεργοποιημένη, θα εκτελέσετε το αρχείο το οποίο θα περιέχει κάθε άλλο παρά φωτογραφία.

Διατηρείτε και ανανεώνετε συχνά μια δισκέτα για αποκατάσταση ζημιών από ιούς, την οποία προσφέρουν συνήθως τα ίδια τα αντιβιοτικά προγράμματα.

Διατήρηση της ανωνυμίας σας με την ενημέρωση του φυλλομετρητή που χρησιμοποιείτε. Προτιμήστε πάντα την πιο πρόσφατη έκδοση και φυσικά φροντίστε να την ενημερώνετε τακτικά. Στον Internet Explorer, για να απενεργοποιήσετε τα «third party coοkies» (τα cookies που «φυτεύονται» στο σύστημα όχι από τα sites που επισκέπτεστε αλλά από τριτογενείς φορείς)

Σωστή ρύθμιση των δικτυακών εφαρμογών. Οι περισσότεροι φυλλομετρητές διαθέτουν ρυθμίσεις ασφαλείας που καθορίζουν ποια πρόσθετα μπορούν να «εκτελεστούν», ενώ επιτρέπουν πλέον και μια πιο έξυπνη και ασφαλή διαχείριση των cookies.

Αν χρησιμοποιείτε instant messengers, να αποφεύγετε να συνομιλείτε με ξένους

Προστασία από παρενοχλήσεις

Επιλέξτε ένα ουδέτερο όνομα χρήστη, e-mail κλπ. Αποφύγετε οτιδήποτε χαριτωμένο, σεξουαλικό, ή γυναικείο.

Διατηρείστε τη βασική σας διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μυστική. Να την χρησιμοποιείται μόνο με ανθρώπους που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε.

Δημιουργείστε ένα ελεύθερο λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τον οποίο να χρησιμοποιείται στις on-line δραστηριότητές σας.

Μην δίνεται προσωπικές σας πληροφορίες απλά επειδή τις ζητάνε. Πολλοί δικτυακοί τόποι ζητάνε να δώσετε το πλήρες όνομά σας, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, e-mail, κ.α. Δώστε όσο το δυνατόν λιγότερες πληροφορίες.

Όταν συνομιλείτε σε ένα chat room, να αποκλείεται χρήστες που σας ενοχλούν ρυθμίζοντας τους παραμέτρους του προγράμματος συνομιλίας που χρησιμοποιείται.

Μην επιτρέπεται στους άλλους να δημιουργούν συγκρούσεις μαζί σας. Είναι προτιμότερο να μην ανοίγετε διάλογο με κάποιον που σας επιτίθεται και να τον αγνοείται. Όταν αντιληφθεί ότι δεν αντιδράτε θα αναζητήσει άλλο στόχο.

Πριν συμμετάσχετε σε οποιαδήποτε on-line δραστηριότητα, παρακολοθείστε για αρκετό χρονικό διάστημα το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Εάν χρειαστεί να αλλάξετε το όνομα χρήστη για να αποφύγετε κάποιον που σας παρενοχλεί, να φροντίσετε ώστε το νέο όνομα που θα διαλέξετε να μην έχει καμιά σχέση με αυτό που χρησιμοποιούσατε.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τα στοιχεία της εταιρείας που εργάζεστε (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ.) σε μια δημόσια συζήτηση στο διαδίκτυο.

Ποτέ μην δίνετε το κωδικό πρόσβασης σε κανέναν.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ Διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ.115 22 – Αθήνα

Τηλέφωνο: 210-6476464, 210-6476000

Γραμμή καταγγελιών: 11012 ή 11012@hellenicpolice.gr

FAX : 210-6476462

E-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Website: www.hellenicpolice.gr

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .