Συμβουλές για γονείς μέρος 2ο – Τα Παιδιά & Η Πρόσβαση στο Διαδίκτυο

1516

ypologisths

Σήμερα τα παιδιά έρχονται από μικρά σε επαφή με το διαδίκτυο, και η επίδρασή του είναι καταλυτική στη σχέση τους με τη μάθηση, την πληροφορία, την ψυχαγωγία και την επικοινωνία!

Το διαδίκτυο είναι ένας «επιταχυντής» γνώσης
Το παιδί και ο έφηβος βρίσκονται μπροστά από μια απέραντη πηγή πληροφοριών και γνώσεων, στις οποίες η πρόσβαση είναι εύκολη και απλή. Μπορεί μόνο του, με απλό τρόπο να έχει άμεσα κι εύκολα όλη την πληροφορία που επιδιώκει για το σχολείο του, τις εργασίες του, τα ενδιαφέροντά του

Το διαδίκτυο μαθαίνει στο παιδί να ερευνά, να αξιολογεί πληροφορίες, να κατευθύνεται σε ένα στόχο
Η υπερπληθώρα πληροφόρησης μαθαίνει στο παιδί να ιεραρχεί, να αξιολογεί, να εντοπίζει αυτό που του είναι χρήσιμο και ενδιαφέρον

Το διαδίκτυο προσφέρει στο παιδί τη δυνατότητα να αυτενεργεί, να έχει τη δική του παρουσία και ταυτότητα, με τους όρους που καθορίζει αυτό. Μπορεί στο διαδίκτυο να δημιουργήσει, να κατασκευάσει, να συγκρίνει, να συλλέξει, να ρωτήσει, να μάθει μόνο του, και με το δικό του ρυθμό

Το διαδίκτυο είναι ένα ψυχαγωγικό μέσο και δημοφιλέστατο μέσο επικοινωνίας
Κάνει τη μάθηση παιχνίδι, προσφέρει τη δυνατότητα στο παιδί να παίξει οξύνοντας πολλαπλές ικανότητές του, κι ακόμα μπορεί να έχει ζωντανή επαφή με άτομα οπουδήποτε, σε όλο τον κόσμο Αλλά ασφαλώς και το διαδίκτυο, όπως και κάθε σύγχρονη τεχνολογία, μπορεί να έχει αρνητική επιρροή, αν δεν έχει σωστή χρήση.

Ως γονείς πρέπει να προσέχουμε τα εξής: 

Προσωπικά δεδομένα: τα παιδιά δεν αξιολογούν πάντα σωστά τις πληροφορίες που παίρνουν από το internet και μπορεί να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς ενδοιασμούς

Ασφάλεια: τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, στο διαδίκτυο μπορεί να εκτίθενται σε ιούς και κακόβουλο λογισμικό, (δηλαδή προγράμματα που παραβιάζουν την ασφάλεια του υπολογιστή αλλά και που μπορούν να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα.)

Ανεπιθύμητο περιεχόμενο: τα παιδιά μπορεί να εκτεθούν σε υλικό που είναι είτε ακατάλληλο για την ηλικία τους είτε ανάρμοστο και μπορεί να περιλαμβάνει διαφημιστικό υλικό, ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam), πορνογραφία, και σπανιότερα εκφοβισμό, εχθρότητα και εξτρεμιστικές ομάδες.

Διαδικτυακές απάτες: δηλαδή απάτες που πραγματοποιούνται online (όπως γίνονται και στον πραγματικό κόσμο), μόνο που οι απατεώνες συνήθως δεν ενδιαφέρονται για την ηλικία του ατόμου που εξαπατούν – ενδιαφέρονται μόνο για αυτά που θα αποκομίσουν.

Κλοπή ταυτότητας: σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί κάποιο άλλο άτομο να κλέψει την ταυτότητα ενός παιδιού και να εκτελέσει παράνομες ή μη online δραστηριότητες.

Ψυχολογικές επιπτώσεις 

Ένα παιδί που δεν έχει αναπτύξει επαρκώς τις κοινωνικές του ικανότητες μπορεί να βρίσκει καταφύγιο στην επικοινωνία μέσω διαδικτύου. Αυτή η υπερβολική χρήση ίσως το κάνει να αποσύρεται απο τις ζωντανές επαφές, να παραμελεί φυσικές δραστηριότητες, ή και τα μαθήματά του.

Τα διαδικτυακά παιχνίδια μπορεί να δημιουργήσουν εθισμό, με συμπτώματα που μπορείς να αναγνωρίσεις εύκολα, όπως: διαταραχές στη συμπεριφορά, στον ύπνο, στο φαγητό, κι ακόμα κοινωνική απομόνωση, και απώλεια άλλων ενδιαφερόντων

Διαδικτυακός εκφοβισμός: αυτό που παλιά γινόταν μόνο στην αυλή του σχολείου, σήμερα μεταφέρεται και στο κινητό και στο διαδίκτυο, δηλαδή οι απειλές, η κακοποίηση και ο εκφοβισμός από τον «καπετάν φασαρία» του σχολείου, προς παιδιά με ηπιότερη προσωπικότητα. Ο θύτης μπορεί να οδηγείται στον Διαδικτυακό εκφοβισμό επειδή βιώνει έντονα συναισθήματα όπως θυμός ,απόγνωση που προέρχονται τόσο από πιθανές προβληματικές σχέσεις στο οικογενειακό περιβάλλον όσο και εξαιτίας κοινωνικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ως άτομο, ενώ δημιουργεί στο θύμα αίσθημα ενοχής και ανασφάλειας.

………..

Συμβούλεψε το παιδί σου για το διαδίκτυο

  • Δημιούργησε ένα ασφαλή χώρο για τα παιδιά όπου εσύ θα επιλέγεις τους δικτυακούς τόπους στους οποίους θα έχει πρόσβαση.
  • Εξήγησε στα παιδιά σου ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους δεδομένα και αν χρειαστεί βοήθησε τα να δημιουργήσουν ένα ψευδώνυμο.
  • Χρησιμοποίησε μηχανές αναζήτησης για παιδιά ή μηχανές αναζήτησης με λειτουργίες γονικού ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση η γονική επίβλεψη και παρακολούθηση είναι απαραίτητη.
  • Προστάτεψε τα παιδιά σου από τα ενοχλητικά αναδυόμενα παράθυρα, χρησιμοποιώντας λογισμικό που τα αποκλείει.
  • Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά ότι δε πρέπει να κάνουν download εφαρμογών που δε γνωρίζουν και ειδικότερα αν βρίσκονται σε μη οικείους ιστοχώρους.

……………..

Τι σημαίνουν οι λέξεις;

Anti-Virus: Πρόκειται για προγράμματα τα οποία προστατεύουν τους χρήστες και τους Η/Υ τους από ιούς και άλλες μορφές κακόβουλου λογισμικού.

Backup: Τα Backup αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα για την προστασία των δεδομένων ενός χρήστη ή μιας επιχείρησης από ενδεχόμενη σκόπιμη καταστροφή από ιούς και hackers, καθώς και από άλλα αίτια όπως φυσικές καταστροφές ή αστοχίες υλικού.

Cryptography: Μέσω της κρυπτογράφησης των ευαίσθητων δεδομένων, αποτρέπεται ο κίνδυνος να περιέλθουν κρίσιμα προσωπικά ή εταιρικά στοιχεία σε χέρια επιτηδείων.

Exploit: Το exploit αποτελεί το μέσο, το οποίο εκμεταλλεύεται κάποιο κενό ασφάλειας, προκειμένου να επιτρέψει σε κάποιο hacker να αποκτήσει πρόσβαση σε κάποιο σύστημα.

Hacker: Ως hackers νοούνται οι υπερεξειδικευμένοι χρήστες με ειδικές γνώσεις σε θέματα ασφάλειας που επιθυμούν να παραβιάσουν υπολογιστικά συστήματα για προσωπικό όφελος.

Identity Theft: Η κλοπή ταυτότητας αφορά μια απάτη, κατά την οποία κάποιος έχει αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία ενός χρήστη, προκειμένου να οικειοποιηθεί πόρους ή υπηρεσίες που δεν του ανήκουν.

Password: Τα passwords χρησιμοποιούνται σε όλες τις υπηρεσίες που απαιτούν εμπιστευτικότητα προκειμένου να πιστοποιήσουν την ταυτότητα του χρήστη.

Spam: Η μαζική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε εκατομμύρια χρήστες (χωρίς οι χρήστες αυτοί να το επιθυμούν ή να το έχουν ζητήσει) καθημερινά με πληροφορίες για διάφορα προϊόντα.

Trojan Horse:
 Αποτελεί μια μορφή κακόβουλου λογισμικού, μέσω του οποίου δίνεται η πρόσβαση σε επιτήδειους να αποκτήσουν από απόσταση τον έλεγχο του μηχανήματος που έχει εγκατασταθεί.

Περισσότερες πληροφορίες στο αλφαβητάρι του Διαδικτύου πατώντας ΕΔΩ

 

[youtube_sc url=http://www.youtube.com/watch?v=6TJvBfeUFA4]

[youtube_sc url=http://www.youtube.com/watch?v=34y2FTtpB6Q]

[youtube_sc url=http://www.youtube.com/watch?v=LFApN_C1fKU]

 

 

 

Πηγή : wind.gr

 

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .