Το φαινόμενο του εκφοβισμού μαθητών στα σχολεία και όχι μόνο

1471

Cyberbullying

Της Μιχαέλας Φωτιάδου.

Το φαινόμενο του εκφοβισμού μαθητών, ήταν γνωστό κυρίως στο εξωτερικό και ειδικά στην Αμερική, όπου έχει και τεράστιες διαστάσεις. Ωστόσο και στην χώρα μας υπήρχε, ασχέτως αν δεν το χαμέ αναγνωρισμένο ως φαινόμενο, και φαίνεται πως αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Ο λόγος, για τον γνωστό εκφοβισμό αδύναμων παιδιών, ή αλλιώς  bullying, όπως είναι διεθνώς γνωστός ο όρος, από άλλα πιο ισχυρά παιδιά, μέσα στον σχολικό χώρο αλλά και όχι μόνο. Σήμερα 6 Μαρτίου, είναι η ημέρα που είναι αφιερωμένη στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού για το οποίο καλούνται οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να αφιερώσουν 1 – 2 ώρες, ώστε να ενημερώσουν τους μαθητές σχετικά με το θέμα. Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι αυτό το φαινόμενο.

Το bullying, είναι θα λέγαμε ο ‘’τσαμπουκάς’’ που ‘’πουλάνε’’ οι πιο ρωμαλέοι μαθητές, στους πιο αδύναμους, είτε ασκώντας σωματική βία, είτε λεκτική, όπου και αυτή μπορεί να προκαλέσει μεγάλα τραύματα. Ωστόσο ακόμα και από την πλευρά των καθηγητών μπορεί να προκληθεί τέτοιου είδους συμπεριφορά, μέσω της υποτιμητικής  μεταχείρισης αδύναμων μαθητών.

Συνήθως παιδιά μειονοτήτων, αλλά και με οποιαδήποτε αδυναμία , είτε στην εμφάνιση, είτε και ψυχοπνευματική, είναι τα θύματα αυτής της συμπεριφοράς, από τους ίδιους τους συνομήλικους τους. Άλλωστε τα παιδιά γίνονται πολλές φορές πολύ σκληρά στην προσπάθεια τους να φανούν πιο δυνατά έναντι των άλλων.

Στον ΑΝΤ1 προβλήθηκε στην εκπομπή «Πρώτο Πλάνο» το ζήτημα αυτό και μίλησαν οι ίδιοι οι μαθητές για την έκταση του φαινομένου αλλά και για το κίνημα που έχουν ξεκινήσει ενάντιο στον εκφοβισμό, το λεγόμενο κίνημα άντι-bullying. Πρόκειται για ένα κίνημα στήριξης των άλλων παιδιών, με σύνθημα ‘’Λέγε με φίλο’’, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο και να καταδείξουν πως δεν είναι ‘’ωραίος’’ αυτός που ασκεί την βία, αλλά αυτός που στέκεται δίπλα στον συμμαθητή του, βοηθώντας τον και στηρίζοντας τον.

Οι μαθητές περνάνε έτσι το δικό τους μήνυμα σε όσους τα βάζουν με την διαφορετικότητα,αναδεικνύοντας ως μέγιστο αγαθό τον σεβασμό προς τους άλλους.

Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη, πολύ επικίνδυνη πλευρά του εκφοβισμού μέσω διαδικτύου, το λεγόμενο cyber bullying. Σε αυτού του είδους εκφοβισμού, δεν χρειάζεται ο θύτης να είναι δυνατός σωματικά, αλλά και κάποιος αδύναμος, μπορεί να επιτεθεί ανώνυμα και με φραστικό τρόπο σε κάποιο άλλο παιδί, προκαλώντας του φόβο και  σύγχυση. Τα αποτελέσματα τέτοιων ενεργειών είναι δραματικά, καθώς υπάρχουν κρούσματα αυτοκτονιών εκφοβισμένων παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Όλο αυτό το φαινόμενο, μπορεί να αποβεί μοιραίο, τόσο για τον ψυχισμό των παιδιών – θυμάτων, όσο και για την κοινωνία γενικότερα. Γιατί κάποιος που βιώνει την βία, μπορεί αργότερα να ασκήσει και  ο ίδιος βία, ούτως ώστε να νιώσει δυνατός. Τα αποτελέσματα λοιπόν, δεν θα ναι θετικά για κανέναν. Ενώ ταυτόχρονα σε αυτά τα πολύ ευαίσθητα και καθοριστικά για τη διαμόρφωση ενός ανθρώπου χρόνια, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη μια τέτοιου είδους κακομεταχείριση ενός παιδιού και μπορεί να του δημιουργήσει μόνιμα τραύματα, να το απομακρύνει από τον σχολικό χώρο και να το οδηγήσει στην περιθωριοποίηση.

Γι΄αυτό και πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και από την πλευρά της πολιτείας και δη του συστήματος της Παιδείας, ώστε να υποστηριχθεί αυτό το κίνημα άντι-bullying και να ενημερωθεί κατάλληλα, τόσο η σχολική κοινωνία, όσο και αυτή των ενηλίκων. Μια πολύ καλή ευκαιρία ενημέρωσης είναι και η σημερινή ημέρα που είναι η ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού και μιλούν για το ζήτημα στα σχολεία όλης της χώρας.

Ας μην υπάρξουν άλλα παιδιά, με τραυματισμένη παιδική ηλικία και ας μάθουμε στα παιδιά αλλά και να μάθουμε και οι ίδιοι οι ενήλικες, την αξία του αλληλοσεβασμού και της αποδοχής του διαφορετικού.

Πηγή : laimitomos.com

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .