Στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. οι συνομιλίες σε Viber και WhatsApp

2115

Ένα πολύ ακριβό σύστημα, που έχει στόχο να αρχίσει να παρακολουθεί άμεσα το Viber, το WhatsΑpp και άλλες δεκάδες εφαρμογές επικοινωνιών μέσω Internet στοχεύoυν να αποκτήσoυν η ΕΥΠ αλλά και η ΕΛ.ΑΣ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Ποιοί είμαστε

Κριτικές στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Η καλύτερη Ασφάλεια για και εσείς συνεχίσετε να κάνετε τα πράγματα που έχουν σημασία για εσάς , ήσυχοι . Πατήστε πάνω στην φωτογραφία

Ένα πολύ ακριβό σύστημα, που έχει στόχο να αρχίσει να παρακολουθεί άμεσα το Viber, το WhatsΑpp και άλλες δεκάδες εφαρμογές επικοινωνιών μέσω Internet στοχεύoυν να αποκτήσoυν η ΕΥΠ αλλά και ηΕΛ.ΑΣ.

Η Ελληνική Αστυνομία παρέλαβε λογισμικό και ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των συνομιλιών γραπτών αλλα και ήχου μέσω των εφαρμογών Viber και Whatsap ενώ ήδη παρακολουθεί Twitter Instagram και Facebook καθώς αυτές οι πλατφόρμες δίνουν κατόπιν δικαστικής συνδρομής για βαριά περιστατικά τις συνομιλίες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο Βήμα , στα τέλη Οκτωβρίου κλιμάκιο στελεχών της ΕΥΠ μετέβη στην Αγγλία όπου φαίνεται να παρακολούθησε επίδειξη ενός τέτοιου συστήματος, ενώ αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, όπως η διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Παρόμοια συστήματα διαθέτουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες. Η προμήθεια αυτών των συστημάτων, που έχει κριθεί απόλυτης προτεραιότητας από τις αρχές ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες, αναμένεται ν’ αλλάξει τα δεδομένα στις έρευνες για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που χρησιμοποιούν κατά 70-80% τέτοιου είδους διαδικτυακές εφαρμογές για την επικοινωνία τους.

Στόχος είναι οι «μυστικές συνομιλίες» κυκλωμάτων μέσω διαδικτυακών εφαρμογών.

Η ΕΛ.ΑΣ. θα παρακολουθεί τις συνομιλίες σε Viber και WhatsApp αφού αρχικός στόχος είναι να αποκαλύπτονται συνομιλίες κυκλωμάτων που επικοινωνούν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, με σκοπό την εξάρθρωσή τους. 

Κάτι τέτοιο θα αλλάξει και τον τρόπο επικοινωνιών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που γνώριζαν ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε δυνατότητα παρακολούθησης του Viber και χρησιμοποιούσαν τις συγκεκριμένες διαδικτυακές πλατφόρμες για συνομιλίες εμπιστευτικού χαρακτήρα και για ανταλλαγή αρχείων και άλλων δεδομένων.

Επιπλέον, μελετάται και η απόκτηση ειδικών λογισμικών, τελευταίας τεχνολογίας, όπως το ισραηλινής εταιρείας Pegasus, που χρησιμοποιείται ευρέως από υπηρεσίες αντικατασκοπείας στο εξωτερικό, ώστε να παγιδεύεται μέσω αποστολής μηνυμάτων το ύποπτο τηλέφωνο και να καταγράφονται όλες οι κινήσεις που πραγματοποιεί ο χρήστης από οποιαδήποτε εφαρμογή στο κινητό.

Από την άλλη, ίσως δημιουργηθεί δυσχέρεια για τυπικούς και νομικούς λόγους στη δικαστική χρήση τέτοιου είδους υποκλαπέντων στοιχείων, γιατί οι πάροχοι αυτών των εφαμοργών είναι κυρίως εταιρείες με έδρα στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Η ΕΛ.ΑΣ και η ΕΥΠ με τα τρία συστήματα παρακολούθησης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, το 2018 προχώρησαν σε 14.513 άρσεις απορρήτου τηλεφωνικών συνομιλιών και από αυτές, οι 11.113 έχουν γίνει με τη διαδικασία εξπρές – με μικρά περιθώρια ελέγχου- των εισαγγελικών διατάξεων με επίκληση την εθνική ασφάλεια.

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .