Bitdefender Greece : Διατηρώντας τους Social λογαριασμούς σας απόρθητους

675

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν εδραιώσει την παρουσία τους στην καθημερινότητά μας, με τέτοιον τρόπο που επί της ουσίας «αναγκαζόμαστε» να διατηρούμε μια παράλληλη ψηφιακή ζωή. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο αλληλεπιδρούν μέσα από Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με φίλους, συγγενείς αλλά και αγνώστους, ανταλλάζοντας δεδομένα και πληροφορίες.

Δεν μπορούμε ωστόσο να αγνοήσουμε τις παγίδες και τους κινδύνους που εγκυμονεί η online παρουσία μας και η δημοσιοποίηση προσωπικών μας πληροφοριών.

Συχνά πυκνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας πολλά περιστατικά που αφορούν στην παραβίαση και υποκλοπή δεδομένων από τις Social πλατφόρμες. Από την λίστα των «θυμάτων» δεν λείπει ούτε ο ίδιος ο ιδρυτής της Facebook, καθώς οι προσωπικοί λογαριασμοί του Mark Zuckerberg σε Twitter και Pinterest παραβιάστηκαν, λόγω επαναχρησιμοποίησης κωδικών που είχαν υποκλαπεί από μια κακόβουλη επίθεση στο LinkedIn το 2012! Δυνητικά λοιπόν, όλοι μας, ανεξάρτητα από την εμπειρία μας ως χρήστες, είμαστε υποψήφια θύματα κακόβουλων επιθέσεων…

Τους τελευταίους μήνες δε, παρατηρείται αύξηση επιθέσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους αριθμούς να μιλούν από μόνοι τους: Περί τα 100 εκατομμύρια usernames και passwords υπεκλάπησαν από το LinkedIn, παραβιάστηκαν δεδομένα που επηρεάζουν πάνω από 360 εκατομμύρια χρήστες του Myspace και πληροφορίες που αφορούν 65 εκατομμύρια χρήστες του Tumblr βρέθηκαν εκτεθειμένες…

Αλήθεια, πόσοι ακόμη λογαριασμοί Social Media έχουν ήδη τεθεί σε κίνδυνο κι απλώς οι χρήστες δεν το έχουν ακόμα ανακαλύψει;

Έχοντας όλα τα παραπάνω κατά νου, προτείνονται ορισμένες μέθοδοι με τις οποίες θα ενισχύσετε την ασφάλεια της κοινωνικής σας παρουσίας:

Η σημασία των κωδικών πρόσβασης

Οι χρήστες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν απλούς συνδυασμούς γραμμάτων και αριθμών ως κωδικούς πρόσβασης προκειμένου για την εύκολη απομνημόνευσή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κωδικοί να είναι αδύναμοι και να αποτελούν εύκολη λεία για τους σημερινούς εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Εξάλλου, μέσω των επιθέσεων keylogger, εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή των θυμάτων, συλλέγοντας τους κωδικούς πρόσβασης χωρίς καν ο χρήστης να το γνωρίζει. Μπορείτε να ενισχύσετε την ασφάλειά σας, χρησιμοποιώντας έναν password manager, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει νέους, ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, ή και να αποθηκεύσει υφιστάμενους αν χρειαστεί.

Ευτυχώς για τους χρήστες, οι εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google, βελτιώνονται διαρκώς στον τομέα αυτό, προτρέποντας αφενός τους χρήστες να χρησιμοποιούν ολοένα και ισχυρότερους κωδικούς, αφετέρου με τη δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης, ώστε να μην χρειάζεται η απομνημόνευση δύσκολων και διαφορετικών κωδικών.

Διπλός έλεγχος ταυτότητας

Ένα καλό μέτρο ασφάλειας των online λογαριασμών είναι το two-factor authentication (2FA). Πρόκειται ουσιαστικά για μια πρόσθετη δικλείδα ασφάλειας μιας και για να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν λογαριασμό χρειάζεται να εισάγετε ένα δευτερεύον κομμάτι πληροφοριών, οπότε δεν είστε σε άμεσο κίνδυνο εάν ένας κωδικός πρόσβασης ή το PIN έχει χαθεί ή κλαπεί.

Ελέγξτε τα email σας για ύποπτες προσπάθειες σύνδεσης

Το Facebook και το Twitter βελτιώνουν διαρκώς τις διαδικασίες ενημέρωσης των χρηστών σε θέματα ασφάλειας. Ως εκ τούτου, μπορείτε να λαμβάνετε στο email σας, ειδοποιήσεις για κάθε πιθανή απόπειρα πρόσβασης στο λογαριασμό σας. Οι περισσότεροι λογαριασμοί social media θα μπλοκάρουν όσες προσπάθειες σύνδεσης θεωρηθούν «ύποπτες», και θα σας ζητήσουν να αλλάξετε άμεσα τον κωδικό πρόσβασής σας. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να δράσετε το συντομότερο δυνατόν ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί κάθε πιθανότητα εκμετάλλευσης του λογαριασμού σας και των προσωπικών σας στοιχείων.

Προσοχή στα ύποπτα links

Δώστε προσοχή στους υπερ-συνδέσμους που κάνετε click, ενώ πλοηγήστε στα κοινωνικά δίκτυα και ιδιαίτερα σε links της μορφής Bitly ή Hootsuite. Επίσης, να είστε προσεκτικοί σε links που ενσωματώνονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υποτίθεται ότι προέρχονται από μια υπηρεσία παροχής κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και συνδέσεις που φαίνεται να προέρχονται από μια αξιόπιστη πηγή.

Ακόμη κι όταν βρεθείτε σε μια ιστοσελίδα που φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά, κλείστε την καρτέλα του προγράμματος περιήγησης χωρίς να κάνετε click σε κουμπιά στη σελίδα για να αποφευχθούν επιθέσεις Clickjacking ή παρόμοιου τύπου απάτες. Να προτιμάτε την σύνδεση σε ιστοσελίδες πληκτρολογώντας τη διεύθυνση URL στη γραμμή διεύθυνσης ή χρησιμοποιώντας έναν σελιδοδείκτη.

«Τά έν οίκω μή έν δήμω»

Αποφύγετε να δημοσιοποιείτε στα κοινωνικά δίκτυα ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με εσάς ή άλλα άτομα. Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά πολλοί χρήστες δεν ακολουθούν τη συγκεκριμένη τακτική. Θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί σχετικά με τις δικές σας ρυθμίσεις απορρήτου, κι αν μπορεί να είναι ορατή η προσωπική σας social σελίδα σε όλους ή μόνο στους «φίλους» σας. Οι δημόσιες πληροφορίες θα μπορούσαν δυνητικά να εξαχθούν με τεχνικές όπως το social engineering και να χρησιμοποιηθούν με απώτερο σκοπό το οικονομικό όφελος.

Πηγή άρθρου : Bitdefender Greece

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 

Άσε παιδί μου το tablet . Παιδιά με το τάμπλετ ανά χείρας

Bitdefender : Συμβουλές για παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο

Ένα στα δύο παιδιά έχουν ψεύτικο προφίλ στο Facebook

Διαδίκτυο και παιδί : Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της Μονάδα Εφηβικής Υγείας

Εξάχρονα ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook με ψευδή στοιχεία

Οι 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά

Βγάλτε την εφαρμογή KiK από το κινητό του παιδιού σας

Ενας στους τρεις γονείς μιλάει στα παιδιά για τους κινδύνους στο Internet

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .