Πέντε περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας απετράπησαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

605

greek-cyber-crime-unit

Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε 2/2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο . Περισσότερα για την σελίδα ΕΔΩΣτόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω & θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ ή ακόμα και αίτημα φιλίας στο προφίλ  πατώντας ΕΔΩ . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιωντας τα άρθρα  , μαθαίνουμε  για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας

 

Ακόμα πέντε περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας απετράπησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, οι τέσσερις εκ των οποίων μέσω της καινοτόμου διαδικασίας «CYBER ALERT».

Αναλυτικά, στη πρώτη περίπτωση, μετά από κατάλληλη ανάλυση και αξιοποίηση ψηφιακών στοιχείων, εντοπίστηκε βραδινές ώρες της 10-11-2014, από εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, άτομο, το οποίο είχε εκδηλώσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει.

Από την περαιτέρω διαδικτυακή έρευνα, προέκυψε ότι το συγκεκριμένο άτομο διαμένει σε περιοχή της Αττικής, ενώ ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του.

Μετά από άμεση κινητοποίηση, αστυνομικοί εντόπισαν μια γυναίκα σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση προτιθέμενη να αυτοκτονήσει ενώ την μετέφεραν σε Νοσοκομείο για να της παρασχεθεί βοήθεια.

Στη δεύτερη περίπτωση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε την 11-11-2014 μέσω του «CYBER ALERT», ότι γυναίκα εκδήλωσε με σύντομο γραπτό μήνυμα ( sms ), την πρόθεσή της να αυτοκτονήσει.

Από την αστυνομική έρευνα που επακολούθησε σε συνεργασία με την πάροχο εταιρεία τηλεπικοινωνιών, εντοπίστηκε γεωγραφικά η κάτοχος του κινητού τηλεφώνου σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Ακολούθως, ενημερώθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, αστυνομικοί του οποίου εντόπισαν μετά από άμεσες αναζητήσεις τη γυναίκα, διασφαλίζοντας τη σωματική της ακεραιότητα.

Στην τρίτη περίπτωση, την 12-11-2014 ενημερώθηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με ηλεκτρονικό μήνυμα, μέσω του «CYBER ALERT», ότι άτομο δήλωσε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει.

Από την ψηφιακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την πάροχο εταιρεία υπηρεσιών διαδικτύου, διαπιστώθηκε ότι η επίμαχη σύνδεση διαδικτύου εντοπίζεται γεωγραφικά σε περιοχή της Εύβοιας.

Ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, κλιμάκιο του οποίου εντόπισε μια γυναίκα που είχε εκδηλώσει πρόθεση αυτοκτονίας. Άμεσα διασφαλίστηκε η σωματική της ακεραιότητα ενώ ενημερώθηκε προφορικά και ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

Στην τέταρτη περίπτωση, προχθές (14-11-2014) το κέντρο διαχείρισης διαδικτυακών κινδύνων «CYBER ALERT» ενημερώθηκε ότι, άτομο με ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, εκδήλωσε την πρόθεση να αυτοκτονήσει.

Η κινητοποίηση του κέντρου επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήταν άμεση, ενώ εξειδικευμένοι αστυνομικοί ενήργησαν ψηφιακή έρευνα για τον εντοπισμού των ηλεκτρονικών ιχνών του διαχειριστή του επίμαχου προφίλ, από την οποία προέκυψε ότι ανήκουν σε αλλοδαπή υπήκοο, που κατοικεί σε περιοχή της Αττικής.

Αφού ενημερώθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, αστυνομικοί εντόπισαν την κατοικία της αλλοδαπής και διαπιστώθηκε ότι την ανάρτηση έκανε ο σύζυγος της ο οποίος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Το άτομο αυτό μεταφέρθηκε σε θεραπευτικό ίδρυμα για να του παρασχεθεί βοήθεια.

Στην πέμπτη περίπτωση, το κέντρο διαχείρισης διαδικτυακών κινδύνων «CYBER ALERT» ενημερώθηκε προχθές (14-11-2014) το βράδυ, από διαχειριστή ιστοσελίδας ότι άγνωστος χρήστης του διαδικτύου εκδήλωσε πρόθεση αυτοκτονίας.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς ψηφιακής αστυνομικής έρευνας που ακολούθησε, σε συνεργασία με την πάροχο εταιρεία υπηρεσιών διαδικτύου, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του κατόχου της επίμαχης σύνδεσης διαδικτύου μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκε η ανάρτηση.

Άμεσα ενημερώθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, κλιμάκιο του οποίου εντόπισε έναν ανήλικο που είχε εκδηλώσει την πρόθεση του να αυτοκτονήσει, ενώ παράλληλα εκδηλώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της σωματικής του ακεραιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά στον αριθμό: 210-6476959
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα ios – android : CYBER KID για συσκευές iOS πατώντας ΕΔΩ και για συσκευές Android πατώντας ΕΔΩ

Πηγή : Δελτίο Τύπου αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας 

Διαβάστε ακόμα :

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Για την Εφαρμογή για επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με την Δ.Η.Ε πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .