Πορνογραφία Ανηλίκων : Από τα συχνότερα αδικήματα με την πάροδο των τελευταίων ετών

868

Από τα συχνότερα αδικήματα που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την πάροδο των τελευταίων ετών 

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Από τα συχνότερα αδικήματα που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την πάροδο των τελευταίων ετών λαμβάνοντας υπ’ όψη

  1. την ανάπτυξη της τεχνολογίας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά,
  2. την εξέλιξη του διαδικτύου με τη δημιουργία αμέτρητων ιστοσελίδων και εφαρμογών : κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικής συνδιάλεξης (chat), με δυνατότητα χρήσης κάμερας, ανταλλαγής αρχείων, cloud, email
  3. την ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο

είναι αυτά της πορνογραφίας ανηλίκων, η οποία αποτελεί μία από τις πιο ειδεχθείς  εγκληματικές δραστηριότητες της εποχής μας, της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων και  της αποπλάνησης ανηλίκων.

Ανεξάρτητα το πως μπορεί να λειτουργεί κάποιο άτομο, το οποίο σκοπεύει να προσεγγίσει τα παιδιά και παραβαίνει τις διατάξεις των ανωτέρω αναφερόμενων άρθρων παρατηρούνται τα εξής:

1)  Τα παιδιά πολλές φορές, μη λαμβάνοντας υπ’ όψη τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχουν, καθώς δε γνωρίζουν το άτομο με το οποίο συνομιλούν εκείνη τη στιγμή, ή νομίζοντας ότι μιλάνε με κάποιο γνωστό τους ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είναι κάποιος ο οποίος έχει παραβιάσει κάποιο προφίλ φίλου/φίλης για την προσέγγιση των παιδιών, ή με κάποιον ο οποίος με τεχνάσματα στο γραπτό λόγο κερδίζει, με την πάροδο του χρόνου, την εμπιστοσύνη τους, αποστέλλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, διευθύνσεις, τηλεφωνικούς αριθμούς, ανεβάζουν (upload) ή αποστέλλουν (send) φωτογραφίες τους πολλές φορές με προκλητικό περιεχόμενο κάνοντας χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και των κινητών τηλεφώνων (smartphones) ή ακόμα συναντιούνται με τα άτομα αυτά.

Τα συγκεκριμένα άτομα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως “αρπακτικά”, εκμεταλλεύονται την παιδική άγνοια σχετικά με την “διαδικτυακή ανωνυμία”, προκειμένου να ικανοποιήσουν μελλοντικά τις απεχθείς ορέξεις τους, αφού από τη στιγμή που θα επιτύχουν μια τέτοιου είδους πρώτη επαφή με τα παιδιά,τα καθιστούν άμεσα πιθανούς στόχους, καθώς με απειλές και εκβιασμούς, τους ζητείται η αποστολή κι άλλων φωτογραφιών με προκλητικό περιεχόμενο.

Η συγκεκριμένη τακτική που ακολουθούν, τα “αρπακτικά”, είναι μία τακτική που υπονομεύει την απροθυμία των παιδιών να λάβουν μέρος σε σεξουαλική επαφή ή οποιαδήποτε ασελγή πράξη και ταυτόχρονα επιτυγχάνει να αποτρέψει τα θύματα από το να ζητήσουν προστασία από τον γονέα ή κάποιον τρίτο (π.χ. δάσκαλο, φίλο), καθώς καταλήγουν να αισθάνονται ένοχα που έχουν αποστείλει ή ανταλλάξει προκλητικές φωτογραφίες.

Ενδεικτικά ιστοσελίδες και εφαρμογές που μπορεί να παρατηρηθούν τέτοιες ενέργειες είναι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τα δωμάτια επικοινωνίας, διάφορες εφαρμογές που επιτρέπουν την επικοινωνία των χρηστών, μέσα από διαδικτυακά παιχνίδια και πλατφόρμες επικοινωνίας.

2) Επίσης τα παιδιά θέλοντας να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, να διασκεδάσουν, να λύσουν τις απορίες τους ή ακόμα και να ακολουθήσουν <<τη μόδα>> της εποχής, για παράδειγμα φωτογραφίες του εαυτού τους (selfie) και άλλα, πραγματοποιούν ενέργειες που ουσιαστικά τα παγιδεύουν και τα στοχοποιούν. Επιπλέον ανοίγουν συνδέσμους (link) αγνώστου περιεχομένου είτε από κάποια ιστοσελίδα είτε από κάποια εφαρμογή είτε από κάποια υπηρεσία όπως email, πίσω από τους οποίους μπορεί να κρύβεται κάποια άλλη ιστοσελίδα με περιεχόμενο απαγορευτικό για τα παιδιά, ή ακόμα και κάποιο κακόβουλο λογισμικό για τον υπολογιστή ή το κινητό, οδηγούν σε απρόσμενα αποτελέσματα για το ίδιο το παιδί.

3)  Οι γονείς εν αγνοία τους παγιδεύουν τα παιδιά τους καθώς ανεβάζουν φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο σε προσωπικές και οικογενειακές στιγμές.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω αναφερόμενα ενδεικτικά και γενικευμένα παραδείγματα, συμβουλεύουμε τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών ως εξής:

  • Η επίτευξη σωστής επικοινωνίας μεταξύ εσάς και των παιδιών είναι πρωταρχικός παράγοντας και σε περίπτωση οποιασδήποτε απορίας ή αδυναμίας, ζητείστε χωρίς κανένα δισταγμό τη συμβουλή ειδικού ψυχολόγου.
  • Κρατήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού σε κοινόχρηστους χώρους όπως το σαλόνι, προκειμένου να μπορείτε να έχετε ανά πάσα στιγμή την επίβλεψη της διαδικτυακής δραστηριότητας των παιδιών.
  • Σημαντική είναι η εποπτεία των συσκευών και των αποθηκευτικών μέσων αυτών, μέσω των οποίων τα παιδιά εισέρχονται σε ιστοσελίδες, εφαρμογές και υπηρεσίες για οποιοδήποτε σκοπό. Αν δεν υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία από την πλευρά σας, καλό είναι να ληφθεί υπ’ όψη η συμβουλή ειδικού.
  • Καλό είναι να γνωρίζετε από πριν τους κωδικούς πρόσβασης στα εκάστοτε προφίλ- λογαριασμούς στα οποία εισέρχεται το παιδί, με σκοπό την πλήρη καθοδήγηση.
  • Καλό είναι παιδιά νεαρής ηλικίας κάτω των δεκαπέντε (15) ετών, να μη διαθέτουν λογαριασμούς σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή εφόσον δε μπορεί να αποφευχθεί αυτό, να υπάρχει συνεργασία και η κατάλληλη ρύθμιση για την πρόσβαση από τρίτα άτομα σε αυτούς, πχ δυνατότητα αναζήτησης, προβολή μόνο σε φίλους κλπ.
  • Να αποφεύγεται “το ανέβασμα” (upload) ή η αναφορά σε κάποια συζήτηση, προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, τηλεφωνικοί αριθμοί, σχολεία κτλπ), φωτογραφιών, ακόμα και email στις εκάστοτε ιστοσελίδες, εφαρμογές και υπηρεσίες,
  • Αποφυγή ανεβάσματος ή αποστολής φωτογραφιών με άσεμνο περιεχόμενο.
  • Σε περίπτωση “ανεβάσματος” απλής φωτογραφίας με κανονικό περιεχόμενο, να μην απεικονίζονται ευδιάκριτα σε αυτή τα πρόσωπα των παιδιών, ή να είναι με μακρινή λήψη, πόσο μάλλον όταν είναι κάτω των δεκαπέντε (15) ετών.
  • Να μην γίνεται αποδοχή ως φίλος/η, αγνώστων ατόμων, σε προφίλ ή λογαριασμούς που τυχόν διαθέτουν τα παιδιά.
  • Οι φίλοι που διαθέτει το παιδί σε κάποιο προφίλ να είναι μόνο γνωστοίκαι στην πραγματική ζωή και να έχει επιβεβαιωθεί ότι πίσω από το συγκεκριμένο προφίλ βρίσκεται το άτομο που γνωρίζουμε και όχι κάποιος που προσποιείται το φίλο μας.
  • Να εγκαταστήσετε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού λογισμικού φίλτρου που απαγορεύει την προσπέλαση σε συγκεκριμένες σελίδες του Διαδικτύου. Στο σημείο αυτό γίνεται μνεία ότι οι ιστοσελίδες στις οποίες υπάρχει πορνογραφικό υλικό ανηλίκων και συχνάζουν χρήστες με τέτοιου είδους απεχθείς ορέξεις, είναι “καμουφλαρισμένες”, ώστε να μην εντοπίζονται μέσω κάποιας από τις μηχανές διαδικτυακής αναζήτησης (π.χ. GOOGLE).
  • Αποφυγή εισόδου των παιδιών σε σελίδες, εφαρμογές, ηλεκτρονικής συνδιάλεξης (chat) άγνωστες σε εσάς και στις οποίες δίνεται η δυνατότητα συνομιλίας με αγνώστους, καθώς και σε αυτές που γίνεται χρήση κάμερας.
  • Αποφυγή ανοίγματος οποιουδήποτε συνδέσμου (link), αγνώστου προελεύσεως.
  • Συμβουλεύεται τα παιδιά για την αποφυγή χρήσης κάμερας, κυρίως όταν η συνομιλία γίνεται με άγνωστα άτομα, χωρίς την παρουσία σας

Περιπτώσεις στις οποίες οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών διαπιστώνουν την ύπαρξη προβλήματος σχετικά με το αναφερόμενο θέμα:

  • Συνομιλούμε με το παιδί για την πλήρη διερεύνηση του προβλήματος, την πηγή αυτού και τι ακριβώς έχει γίνει. Διαπιστώνουμε αν έχει γίνει μόνο συνομιλία και που, αν το παιδί έχει στείλει φωτογραφίες, τι είδους, πόσες και που τις έστειλε, αν του έχουν στείλει φωτογραφίες τι είδους, πόσες και ποιος, αν έχει γίνει χρήση ή προτροπή χρήσης κάμερας και μέσω ποιας εφαρμογής.
  • Συμβουλευόμαστε αρμόδιο ψυχολόγο σε περίπτωση αδυναμίας σωστής επικοινωνίας με το παιδί για τον οποιονδήποτε λόγο, αλλά και τη μετέπειτα διαχείριση της συμπεριφοράς αυτού.
  • Για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, πριν από οποιοδήποτε αποκλεισμό (block), διαγραφή της επικοινωνίας (συμπεριλαμβανομένης της συνομιλίας και των φωτογραφιών)με το άγνωστο άτομο-δράστη, τη σωστή λήψη αυτών, που βρίσκονται, ή τι πρέπει να κάνετε γενικότερα, μπορείτε να καλέσετε την Υπηρεσία μας στο τηλέφωνο 11188, για τη λήψη συμβουλών και τις μετέπειτα ενέργειες σας, αναφορικά με το νομικό κομμάτι του προβλήματος.

Χρήσιμα τηλέφωνα και διευθύνσεις  

  • Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα τηλέφωνα 210 – 6476959 ή 111 88 . Ο αριθμός 11188 καλείται από όλα τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας εντός Ελλάδος με αστική χρέωση ανεξαρτήτως καλούντα και εξυπηρετεί την επικοινωνία των πολιτών με το κέντρο CYBERALERT της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος .  Αλλά και μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) : CYBERKID για συσκευές iOS πατώντας ΕΔΩ και για συσκευές Android πατώντας ΕΔΩ
  • Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος στο τηλέφωνο 2310 – 388772
  • Να ζητήσετε συμβουλές από την HelpLine από εξειδικευμένο ψυχολόγο για το πώς να αντιμετωπίσετε το θέμα στο www.help-line.gr και τηλεφωνικά στο 210 6007686

http://www.cyberkid.gov.gr/ 

http://cyberalert.gr/

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=8194&Itemid=378&lang=

 

Το αρθρο περιέχει πληροφορίες από την σελιδα CyberKid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .