Απατεώνες στέλνουν ψεύτικα μηνύματα παράδοσης πακέτων από την DHL

3375

Ερευνητές ανακάλυψαν phishing μηνύματα παράδοσης πακέτων, τα οποία προέρχονται υποτίθεται από γνωστές courrier εταιρείες, όπως οι DHL, FedEx και UPS.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Ποιοί είμαστε

Κριτικές στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Η Audax Cybersecurity, είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής με κύριο αντικείμενο την προσφορά καινοτόμων υπηρεσιών Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων (Ασφάλεια Πληροφοριών και Δικτύων – Information Security Services).
Η καλύτερη Ασφάλεια για και εσείς συνεχίσετε να κάνετε τα πράγματα που έχουν σημασία για εσάς , ήσυχοι . Πατήστε στην φώτο

Ερευνητές ανακάλυψαν phishing μηνύματα παράδοσης πακέτων, τα οποία προέρχονται υποτίθεται από γνωστές courrier εταιρείες, όπως οι DHL, FedEx και UPS.

Με τους περισσότερους ανθρώπους να βρίσκονται ακόμα κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω COVID-19, οι online αγορές και τα delivery έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση και δημιουργούν νέες απάτες χρησιμοποιώντας ως δόλωμα τον COVID-19. Στόχος είναι να πείσουν τους ανθρώπους να επισκεφθούν κακόβουλα sites ή να ανοίξουν κακόβουλα προγράμματα.

Σε μια νέα έκθεση εταιρίας ασφαλείας , οι ερευνητές ανέφεραν ένα νέο κύμα phishing απατών που χρησιμοποιούν ως θέμα τον COVID-19 και μιμούνται γνωστές εταιρείες αποστολής και παράδοσης πακέτων, όπως τις FedEx, UPS και DHL.

Phishing μηνύματα παράδοσης πακέτων με θέμα τον COVID-19

Σε ένα από τα email που είδε η εταιρία ασφαλείας, οι επιτιθέμενοι μιμούνται την DHL και λένε στο θύμα ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διαδικασία παράδοσης πακέτων λόγω του COVID-19. Γι΄αυτό το λόγο, δεν μπορούν να του στείλουν το πακέτο του που έχει φτάσει στην εταιρεία. Στη συνέχεια, ζητούν από το θύμα να κάνει κάποιες διορθώσεις στο συνημμένο έγγραφο αποστολής. Αν ο χρήστης ανοίξει το συνημμένο, θα εγκαταστήσει (άθελά του) το Bsymem Trojan.

Ένα άλλο παρόμοιο email, προέρχεται (υποτίθεται) από τη FedEx και δηλώνει ότι λόγω του “lockdown”, ένα πακέτο του θύματος κρατείται στην αποθήκη. Στη συνέχεια, ζητά από το χρήστη να κάνει κλικ σε ένα phishing link για να επαναπρογραμματιστεί η παραλαβή του.

Αντίστοιχα ψεύτικα emails έχουν βρεθεί και από την UPS. Φυσικά, ούτε αυτή η εταιρεία έχει καμία σχέση με την απάτη.

Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν γνωστές εταιρείες παράδοσης πακέτων, όπως οι FedEx, UPS και DHL για να φαίνονται πιο πειστικοί και να παραπλανήσουν τα θύματα. Στόχος είναι η μόλυνση των υπολογιστών των θυμάτων με malware.

Προστατευτείτε από τα phishing emails

Από τις αρχές του 2020, ερευνητές από τη Zscaler έχουν δει μια αύξηση 30.000% στις phishing επιθέσεις που χρησιμοποιούν ως δόλωμα τον COVID-19.

Γι΄αυτό όλοι οι χρήστες πρέπει να είναι επιφυλακτικοί με τα μηνύματα που λαμβάνουν.Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη διατύπωση και τη γραμματική των κειμένων των emails.

“Δώστε προσοχή στο κείμενο. Μια μεγάλη εταιρεία (όπως η DHL) δεν θα στείλει ποτέ emails με λάθη στο κείμενο και κακή γραμματική”, συμβουλεύει η εταιρεία ασφαλείας

Όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω, στο phishing email από τη DHL, οι επιτιθέμενοι δεν προσπάθησαν καν να κάνουν το κείμενο να φαίνεται πειστικό.

Τέλος, η εταιρία ασφαλείας δηλώνει ότι δεν πρέπει να ανοίγουμε συνημμένα σε emails που προέρχονται από υπηρεσίες αποστολής ή παράδοσης πακέτων. Αντίθετα, θα πρέπει να επισκεπτόμαστε στο επίσημο site των εταιρειών.

Πηγή άρθρου : SecNews

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .