Δεν διαγράφονται τα δεδομένα σας με ένα Factory Reset από το Android

713

2015-05-21_23-48-57

Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε 2/2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και τεχνολογικα νέα . Περισσότερα για την σελίδα ΕΔΩΣτόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω & θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ . Για επικοινωνία με την σελίδα μας πατήστε ΕΔΩ . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιώντας τα άρθρα  , μαθαίνουμε  για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας

 

Αν ετοιμάζεστε να πουλήσετε το προηγούμενο Android smartphone σας και θεωρείτε ότι με ένα απλό factory reset εξασφαλίζετε ότι δεν θα παραμείνουν προσωπικά σας δεδομένα σε αυτό, δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ κατάφεραν να επανακτήσουν δεδομένα από συσκευές Android στις οποίες θεωρητικά τα δεδομένα αυτά είχαν διαγραφεί.

android-factory-reset

Μια ερευνητική εργασία με τίτλο «Security Analysis of Android Factory Resets» από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge αποκάλυψε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αφορούν την ιδιωτικότητα στις συσκευές Android.

Οι δύο ερευνητές του Κέιμπριτζ πειραματίστηκαν με 21 Android συσκευές από πέντε διαφορετικούς κατασκευαστές, εκ των οποίων οι τρεις ήταν η Samsung, η HTC και η Nexus. Στο 80% των περιπτώσεων ήταν σε θέση να ανακτήσουν δεδομένα από τις συσκευές μετά από factory reset. Στα δεδομένα αυτά περιλαμβάνονταν Google και Facebook tokens, encryption keys, αλλά και passwords με χρήση brute force μεθόδων.

Σε συνδυασμό με άλλα προσωπικά δεδομένα που μπορούν να ανακτηθούν, όπως λίστα επαφών και μηνύματα από Android εφαρμογές, προσωπικές φωτογραφίες, το ιστορικό του browser ή ακόμα και κωδικοί τραπεζών, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, είτε για απόκτηση πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε και για εκβιασμό των προηγούμενων κατόχων των συσκευών. Ιδιαίτερα ανήσυχες θα πρέπει να είναι και οι επιχειρήσεις, οι οποίες πουλάνε τις παλαιές συσκευές των στελεχών τους, συσκευές που ίσως να διατηρούν αποθηκευμένες σημαντικές πληροφορίες.

Οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές χρησιμοποιούσαν λειτουργικά Android έκδοσης 2.3 έως και 4.3. Δεν αποκλείεται νεώτερες συσκευές να είναι εξίσου ευάλωτες στο πρόβλημα αυτό, ενώ αμφιβολίες πλέον υπάρχουν και για την αποτελεσματικότητα της εξ αποστάσεων διαγραφής των δεδομένων συσκευών, οι οποίες χάθηκαν ή έχουν κλαπεί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε 500 εκατομμύρια συσκευές πιθανόν δεν έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά το factory reset, με το νούμερο αυτό να φτάνει στα 630 εκατομμύρια αν συμπεριλάβουμε και τις συσκευές στις οποίες δεν έχει διαγραφεί αποτελεσματικά η SD κάρτα τους.

Αν ετοιμάζεστε να πουλήσετε το Android κινητό σας, προτείνεται η κρυπτογράφηση του αποθηκευτικού χώρου της συσκευής με ένα ιδιαίτερα μεγάλο και δύσκολο κλειδί πριν την πώλησή του, ή και να γεμίσετε το σύνολο του αποθηκευτικού χώρου της συσκευής με δεδομένα χωρίς ουσιαστική αξία, τα οποία θα έρθουν να “κάτσουν” πάνω από τα προσωπικά σας αρχεία που πριν καταλάμβαναν τον χώρο αυτό, διαγράφοντάς τα οριστικά. Πάντως καμιά από αυτές τις λύσεις δεν αποτελεί 100% εγγύηση.

Πηγή 1 : TheLab.Gr Πηγή 2 : TechSpot.Com

 

Δείτε Ακόμα  :

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Για επικοινωνία με την σελίδα μας για τυχόν ερωτήσεις – απορίες – βοήθεια επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας ΕΔΩ

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας και θέλετε να μας υποστηρίξετε ακολουθείστε μας στο facebook και κοινοποιήστε τη σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

 

 

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .