Τα αγόρια και τα πολύ μικρά παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή κακοποίηση στο διαδίκτυο

1164

Πρωτοποριακή έρευνα από την INTERPOL και την ECPAT International για τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο διαδίκτυο υποδηλώνει ότι όταν το υλικό (εικόνες ή βίντεο) απεικονίζει αγόρια ή πολύ μικρά παιδιά, η κακοποίηση είναι πιθανότερο να είναι ακραία

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Πρωτοποριακή έρευνα από την INTERPOL και την ECPAT International για τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο διαδίκτυο υποδηλώνει ότι όταν το υλικό (εικόνες ή βίντεο) απεικονίζει αγόρια ή πολύ μικρά παιδιά, η κακοποίηση είναι πιθανότερο να είναι ακραία Η έρευνα περιελάμβανε μια οπτική ανάλυση ενός δείγματος εικόνων και βίντεο που είχαν αποθηκευτεί από την INTERPOL στη “βάση δεδομένων ICSE”.

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν και ανέλυσαν το περιεχόμενό τους για να κατανοήσουν καλύτερα τα πρότυπα παραβίασης και θυματοποίησης. Η μελέτη «βρήκε μια σύνδεση μεταξύ της ηλικίας του θύματος και της σοβαρότητας της κακοποίησης». Όταν τα θύματα ήταν νεότερα, η κακοποίηση ήταν πιο πιθανό να είναι ακραία.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα πολύ μικρά παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε κακοποίηση και εκμετάλλευση που περιείχε πρόσθετα «προβληματικά παραφιλικά θέματα» (σεξουαλική συμπεριφορά που κινδυνεύει να προκαλέσει ψυχολογική δυσφορία, τραυματισμό ή θάνατο σε άλλο πρόσωπο). Οι ερευνητές έκαναν την ίδια συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας της κακοποίησης και του φύλου του θύματος.

“Τα αγόρια αποτελούσαν σημαντικό μέρος των θυμάτων και τα βίντεο και οι εικόνες με αγόρια ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρό υλικό κακοποίησης που παρουσιάζει προβληματικά παραφιλικά θέματα”, αναφέρει η έκθεση. “Ενώ εκατομμύρια βίντεο και εικόνες παιδιών που κακοποιούνται ή γίνονται θύματα σεξουαλικής εκμετάλευσης μεταφορτώνονται καθημερινά, η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων και των παραβατών δεν αναγνωρίζεται”, δήλωσε η Dorothy Rozga, Εκτελεστική Διευθύντρια του ECPAT International, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εικόνες των ίδιων παιδιών εμφανίζονται επανειλημμένα καθ ‘όλη τη διάρκεια των ετών – και αυτά τα παιδιά παραμένουν μακριά από εκείνους που θα τους βοηθούσαν». “Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι όταν μιλάμε για κακοποίηση παιδιών, μιλάμε για πολύ μικρά παιδιά, μωρά – μόλις μηνών- που είναι θύματα ακραίας σεξουαλικής κακοποίησης”, δήλωσε ο Bjorn Sellstrom, συντονιστής της INTERPOL για τα εγκλήματα κατά των παιδιών . “Η αναγνώριση των θυμάτων αποτελεί τον πυρήνα της εργασίας της INTERPOL για τη σύνδεση των παγκόσμιων ερευνών για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο.

Η έκθεση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη περισσότερων χωρών να συνδεθούν με τη βάση δεδομένων ICSE και να γίνουν μέρος αυτού του σημαντικού δικτύου ερευνητών αφιερωμένου στη διάσωση θυμάτων κακοποίησης “. Το 84% τοις εκατό του δείγματος εικόνων ή βίντεο που ερευνήθηκαν οπτικά περιελάβανε ρητή σεξουαλική δραστηριότητα, επίθεση, σαδισμό ή άλλη “προβληματική παραφιλία”.

Περισσότερο από το 60% των μη αναγνωρισμένων θυμάτων ήταν ήταν πολύ μικρά παιδιά –βρέφη- και το ένα τρίτο των θυμάτων ήταν αγόρια, λέει η έκθεση. Περισσότερο από 12.000 θύματα έχουν εντοπιστεί στη βάση δεδομένων, αλλά εξακολουθεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των θυμάτων που δεν έχουν αναγνωριστεί.

Σύμφωνα με την ECPAT International, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία του υλικού παιδικής κακοποίησης γίνεται από ανθρώπους που εμπλέκονται στον κύκλο εμπιστοσύνης του θύματος, η αναγνώριση των παιδιών-θυμάτων μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για τον εντοπισμό των παραβατών. “Ο εντοπισμός ενός παιδιού είναι συχνά καθοριστικός παράγοντας για τον εντοπισμό του παραβάτη”, δήλωσε η κα Rozga.

“Αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση αυτού του προβλήματος, ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε καλύτερα αυτή την παγκόσμια απειλή για τα παιδιά.” “Αυτή η μελέτη αναδυκνύει την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί η έλλειψη έρευνας και δεικτών σε παιδιά που δεν έχουν αναγνωριστεί και τα οποία απεικονίζονται σε αυτό το είδος υλικού καθώς και η ποιότητα της αντίδρασης των αρχών επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε. “Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η συντονισμένη παγκόσμια δράση. Όλες οι χώρες του κόσμου έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών αλλά δεν μπορούμε να τερματίσουμε αυτό που δεν μπορούμε να μετρήσουμε”. Άλλα μηνύματα από τη μελέτη:

  • Οι φορείς επιβολής του νόμου αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις όσον αφορά τον εντοπισμό θυμάτων και παραβατών, ακόμη και με ισχυρά εργαλεία όπως η βάση δεδομένων ICSE.
  • Ο ακριβής καθορισμός των βασικών χαρακτηριστικών των θυμάτων, όπως η ηλικία, είναι μια πρόκληση.
  • Παρόλο που οι περισσότεροι παραβάτες ήταν άνδρες, υπάρχουν κάποιες γυναίκες που εμπλέκονται στην κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών – και πρέπει να κατανοήσουμε περισσότερο αυτό το φαινόμενο.
  • Το φαινόμενο της «σεξουαλικής απεικόνισης που παράγεται από τη νεολαία» φαίνεται να αποτελεί πρόκληση για την εφαρμογή της διεθνούς επιβολής του νόμου, τόσο όσον αφορά την ανίχνευση και την ενσωμάτωση αυτής της εικόνας με τις διεθνείς βάσεις δεδομένων εικόνας, όσο και τον εντοπισμό και την ταξινόμηση των θυμάτων της.  

Διαβάστε ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ ολόκληρη τη μελέτη “Προς έναν παγκόσμιο δείκτη για τα αδιάγνωστα θύματα σε υλικό για τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών”.

Μελέτη INTERPOL και ECPAT  

 

Πηγές άρθρου : SafeLine , Interpol , Ecpat     

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .