Τι θα πρέπει να κάνετε εάν δείτε ένα μήνυμα αυτοκτονίας στο Ίντερνετ

1939

240115164358_8819

Πριν διαβάσετε το παρακάτω άρθρο για το τι πρέπει να κάνετε αν δείτε ένα μήνυμα αυτοκτονίας στο ιντερνετ να αναφέρουμε ότι ποτέ δεν πρέπει να σκεφτούμε από μέσα μας ότι ”έλα μωρέ πλάκα κάνει” . Τηλεφωνούμε αμέσως στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

 

Αξιοσημείωτη ήταν η συμβολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον κατάλληλο χειρισμό και αποτροπή 261 περιπτώσεων πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω του διαδικτύου όταν είτε ερευνητές αστυνομικοί είτε χρήστες του Διαδικτύου είδαν μήνυμα πρόθεσης αυτοκτονίας σε σάιτ κοινωνικής δικτύωσης ή μπλογκ . Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός όχι μόνο γιατί οι αυτοκτονίες αποτράπηκαν , αλλά και γιατί όπως λένε η αυτοκτονία δεν επιλέγεται -συμβαίνει όταν η οδύνη , η απελπισία και ο πόνος ξεπερνούν τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους .

Σε αρκετές από τις περιπτώσεις αυτές  άτομα μεταφέρθηκαν άμεσα σε νοσοκομεία με την συνδρομή της Άμεσης Δράσης καθώς είχαν καταναλώσει μεγάλο αριθμό χαπιών . Σε άλλες περιπτώσεις κινήθηκε η διαδικασία εγκλεισμού τους σε ψυχιατρικό κατάστημα, μετά από παραγγελία του τοπικού Εισαγγελέα. Επίσης, κλήθηκαν από την Υποδιεύθυνση ψυχολόγοι από το Χαμόγελο του Παιδιού και την Μ.Κ.Ο. «Κλίμακα», με σκοπό να διερευνήσουν επιστημονικά τα μηνύματα απόγνωσης και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Η επικοινωνία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  της Ελληνικής Αστυνομίας γίνεται μέσω email στο ccu παπακι cybercrimeunit . gov.gr η δείτε πληροφορίες ΕΔΩ

Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ δίδουν στοιχεία , κατόπιν Εισαγγελικής Παραγγελίας και γνωμοδότησης της ΑΔΑΕ , στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος , που προκύπτουν απο ψηφιακή ανάλυση ανά περίπτωση εντοπισμού ατόμου το οποίο ανακοινώνει πρόθεση αυτοκτονίας .

Οι διαδικασίες ψηφιακού εντοπισμού του ατόμου το οποίο ανακοινώνει πρόθεση αυτοκτονίας γίνονται από Αξιωματικούς εξειδικευμένους σε θέματα Διαδικτύου με τεχνικές και μέσα τα οποία χρησιμοποιούνται στις Αστυνομίες ανά τον κόσμο . Στόχος είναι ο εντοπισμός του ηλεκτρονικού ίχνους μέσω του οποίου γίνεται η ανάρτηση στο Διαδίκτυο. Ανάλογα με τον τρόπο μέσω του οποίου  γίνεται η δημοσιοποίηση  του μηνύματος  διαφοροποιούνται και οι τρόποι εντοπισμού του ηλεκτρονικού ίχνους.

Έτσι  π.χ. όταν έχουμε ανάρτηση σε chat room ή σε ιστολόγιο (blog) ή σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) διαφοροποιούνται και οι τεχνικές εντοπισμού. Οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες  και για να ανταποκριθούν οι Αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκπαιδεύονται σε διεθνή σχολεία (σεμινάρια) που γίνονται σε διάφορες χώρες ανά τον Κόσμο τα οποία διοργανώνει η ΙΝΤΕΡΠΟΛ, ΕUROPOL ή  διάφορες Αστυνομικές υπηρεσίες με σκοπό α) την ψηφιακή μάθηση και β) την ενημέρωση στις νέες μορφές ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Εάν κάποιο άτομο έχει εκφράσει την πρόθεση του να αυτοκτονήσει μέσω διαδικτύου τι πρέπει να κάνω;

Επικοινωνούμε με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όσο γίνεται πιο σύντομα δίνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα σας ζητήσουν οι Αξιωματικοί της Υπηρεσίας

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Να αναφέρουμε επίσης ότι πριν λίγες ημέρες στην σελίδα μας ήρθε μήνυμα απο χρήστη που είχε αναφέρει στο Facebook πρόθεσης αυτοκτονίας . Αμέσως ενημερώθηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δίνοντας τους όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που ζήτησαν . Ο χρήστης είναι καλά στην υγεία του. 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .