Οδηγίες για την προστασία παιδιών στα social media

1578

Ένα στα τρία άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο είναι παιδί, ωστόσο για τους μικρούς περιηγητές το internet εξακολουθεί να είναι ένα περιβάλλον γεμάτο με σημαντικούς κινδύνους.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Ποιοί είμαστε

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ένα στα τρία άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο είναι παιδί, ωστόσο για τους μικρούς περιηγητές το internet εξακολουθεί να είναι ένα περιβάλλον γεμάτο με σημαντικούς κινδύνους.

Eιδικά μάλιστα όσο περνούν αρκετό χρόνο στα social media, τα παιδιά μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν από malware και phising, μέχρι κλοπή προσωπικών δεδομένων και διαδικτυακό εκφοβισμό.

Καθώς είναι πρακτικά αδύνατον ένας γονιός να απαγορεύσει ή να περιορίσει τη χρήση των social media στα παιδιά του, μπορεί τουλάχιστον να τα εκπαιδεύσει να είναι προσεκτικά. Η ΕSET συγκέντρωσε τέσσερις βασικές οδηγίες για γονείς που προβληματίζονται για την έκθεση των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους εκπαίδευσης και επίβλεψης τους.

Ας δούμε τις οδηγίες της ESET:

Σωστές βάσεις για υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου. Οι αρχικές εξερευνήσεις που κάνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο θα πρέπει να γίνονται υπό την επίβλεψη των γονιών, με συμβουλές και καθοδήγηση που τα βοηθούν να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να κάνουν σωστότερη χρήση του διαδικτύου. Από νωρίς, τα παιδιά είναι χρήσιμο να γνωρίζουν ότι πρέπει να σκέφτονται πριν πατήσουν οποιοδήποτε σύνδεσμο ή κουμπί και ότι πρέπει να είναι επιφυλακτικοί με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν.

Διάλογος και σωστό παράδειγμα. Η υπεύθυνη χρήση μπορεί να διδαχθεί με το σωστό παράδειγμα των γονιών: προσέχουμε πως συμπεριφερόμαστε online, θυμόμαστε ότι οποιαδήποτε ενέργεια στο διαδίκτυο αφήνει ίχνη, ότι οτιδήποτε μοιραστεί ή δημοσιευτεί μπορεί ενδεχομένως να παραμείνει εκεί για πάντα και πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε τα δεδομένα μας με σωστούς κωδικούς πρόσβασης. Η καλλιέργεια του διαλόγου είναι επίσης πολύ σημαντική, γιατί δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να συζητάνε ανοιχτά τους προβληματισμούς τους με τους γονείς. 

Κάνοντας σύμμαχο την τεχνολογία. Η ίδια η τεχνολογία προσφέρει μία σειρά εργαλείων που μπορούν να θωρακίσουν σημαντικά την προστασία των παιδιών. Αρχικά, οι γονείς χρειάζεται να εξασφαλίσουν ότι τηρούνται τα βασικά μέτρα προστασίας στις συσκευές που χρησιμοποιούν τα παιδιά, ότι δηλαδή έχουν εγκατασταθεί οι απαραίτητες ενημερώσεις συστημάτων και λογισμικού. Επίσης, η δημιουργία λογαριασμών χρηστών με ειδικές ρυθμίσεις και περιορισμούς ειδικά για παιδιά και η χρήση εργαλείων γονικού ελέγχου έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια και παραγωγικότητα. Τέλος, η εγκατάσταση μιας αξιόπιστης σουίτας ασφαλείας θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της άμυνας στον κυβερνοχώρο.

Χρησιμοποιώντας με ασφάλεια τα social media. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις απορρήτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν εγγυώνται την ασφάλεια κανενός χρήστη, πολύ περισσότερο ενός παιδιού. Χρειάζεται επομένως οι γονείς να επενδύσουν χρόνο για να τις ρυθμίσουν και να εξηγήσουν στα παιδιά αν θα εμφανίζονται δημόσια οι πληροφορίες τους, και αν ναι, ποιες θα είναι αυτές. Μεγάλη βαρύτητα έχει και η χρήση σωστών κωδικών: τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν μοναδικούς και ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης –  τουλάχιστον 10 χαρακτήρες, με κεφαλαίους και πεζούς χαρακτήρες, έναν αριθμό και ένα ειδικό σύμβολο όπως # ή @ – και να μην τους αποκαλύπτουν σε κανέναν, ούτε καν τον καλύτερο τους φίλο. Τα περισσότερα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν επίσης τη δυνατότητα επαλήθευση δύο παραγόντων, που συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του λογαριασμού.

Πηγή άρθρου : Iguru.Gr

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .