Το 20% από το σύνολο των καταγγελιών που γίνονται αφορούν παιδική πορνογραφία

699

2015-02-11 17_58_00-11.jpg (JPEG Image, 400 × 278 pixels)

Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε 2/2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και τεχνολογικα νέα . Περισσότερα για την σελίδα ΕΔΩΣτόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω & θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩΣυμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιωντας τα άρθρα  , μαθαίνουμε  για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας

 

Για παιδική πορνογραφία το 1/5 των καταγγελιών κακής χρήσης Internet . Ιδιαίτερα αυξημένο (20%) το ποσοστό για παράνομο περιεχόμενο ιστοσελίδων

Το 20% από το σύνολο τω καταγγελιών που γίνονται στην Ελλάδα έχουν φτάσει αυτές που αφορούν παιδική πορνογραφία. Το συγκλονιστικό αυτό ποσοστό αναφέρεται σε στοιχεία σχετικά με την συμπεριφορά των χρηστών του Διαδικτύου για το 2014 που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ανοικτής Γραμμής SafeLine, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015, την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου.

 

Όπως αναφέρονται στα στοιχεία που παρουσιάζονται, ο συνολικός αριθμός καταγγελιών που έλαβε η SafeLine κατά τη διάρκεια του 2014 ήταν 3.435. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταγγελιών αυτών αφορούσε την παραβίαση προσωπικών δεδομένων (35%).

Ωστόσο, αυτό που είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο είναι η αμέσως επόμενη κατηγορία παράνομου περιεχομένου που αφορά τις ιστοσελίδες που περιείχαν παιδική πορνογραφία. Για πρώτη χρονιά εφέτος το ποσοστό αυτό έφτασε το 20%, δηλαδή περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες αυξημένο συγκριτικά με το προηγούμενο έτος!

Για την αντιμετώπιση των καταγγελιών αυτών που είναι άλλωστε και το κυρίαρχο μέλημα της Γραμμής οι εκπρόσωποι της  SafeLine συνεργάστηκαν άμεσα τόσο με τη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και με τις υπόλοιπες Ανοικτές Γραμμές καταγγελιών μελών του Συνδέσμου Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου www.inhope.org (INHOPE), ανάλογα με τη χώρα προέλευσης της εκάστοτε ιστοσελίδας.

 

Πάντως, το 18% των αναφορών που ελήφθησαν αφορούσε οικονομικές απάτες, το 7% απειλές που έλαβαν χώρα στο διαδίκτυο, ενώ εγκλήματα όπως ο ρατσισμός, η εξύβριση ή η συκοφαντική δυσφήμιση, η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά.

Τα κοινωνικά δίκτυα με επικρατέστερο το Facebook έκαναν και για το 2014 ιδιαίτερα έντονη την παρουσία τους, καθώς το 30% των αναφορών σχετίζονταν με παραβιάσεις και παράνομες δραστηριότητες μέσα σε αυτούς τους ιστοτόπους.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ανοικτής Γραμμής δημοφιλή και διαδραστικά όπως είναι τα κοινωνικά δίκτυα, ελκύουν τους χρήστες να δημιουργήσουν εύκολα ένα προφίλ και μέσα από εκεί να δραστηριοποιούνται ποικιλοτρόπως. Ωστόσο, αυτή η έντονη ενασχόληση και η διάχυση πληροφοριών εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε κάποιας μορφής εγκληματική δραστηριότητα που ένας ελλιπώς ενημερωμένος χρήστης μπορεί να πέσει θύμα. Ωστόσο, προς αποτροπή αυτού του φαινομένου και για την επαρκέστερη ενημέρωση των χρηστών, η SafeLine έχει εκδώσει έναν οδηγό με χρήσιμες συμβουλές προστασίας από τις παράνομες δραστηριότητες που ενδέχεται να συμβούν μέσω του Facebook.

Ο οδηγός αυτός περιλαμβάνει εικονογραφημένες οδηγίες που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει προκειμένου να προστατέψει το δικό του προφίλ και των γύρω του, καθώς και τρόπους με τους οποίους θα είναι προστατευμένα τα προσωπικά του δεδομένα ή τρόπους να αντιμετωπίσει την προσέλκυση ανηλίκων για γενετήσιους λόγους (grooming) και βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ανοικτής Γραμμής (www.safeline.gr).

 

Πηγή : tovima.gr

Διαβάστε ακόμα :

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Για την Εφαρμογή για επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πατώντας ΕΔΩ

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας και θέλετε να μας υποστηρίξετε ακολουθείστε μας στο facebook και κοινοποιήστε τη σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Για επικοινωνία με την σελίδα μας για τυχόν ερωτήσεις – απορίες – βοήθεια επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .