Sextortion: Η διαδικτυακή απειλή σεξουαλικής εκβίασης

2322

Διαδικτυακή απειλή η σεξουαλική εκβίαση (sextortion) . Τι ακριβώς είναι το «sextortion»; Είναι μια πρακτική στο διαδίκτυο όπου ένας άνδρας κάνει τσατ με μια γυναίκα η το αντίθετο και στα πλαίσια του διαδικτυακού σεξ ζηταει γυμνές φωτογραφίες  η να κάνει διάφορες σεξουαλικές πράξεις  μέσω κάμερας . Αφού κλείσουν την επαφή μέσω του διαδικτύου , η γυναικεία/αντρας  χρήστης επανέρχεται με μήνυμα και απειλεί τον συνομιλητή του ότι εάν δεν πληρώσει ένα ποσό , τότε η πράξη αυτή που έγινε , έχει βιντεογραφηθεί και θα κοινοποιηθεί σε όλους τους φίλους και επαφές του.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Ποιοί είμαστε

Κριτικές στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Η καλύτερη Ασφάλεια για και εσείς συνεχίσετε να κάνετε τα πράγματα που έχουν σημασία για εσάς , ήσυχοι
Πατήστε πάνω στην φωτογραφία

Διαδικτυακή απειλή η σεξουαλική εκβίαση (sextortion) . Τι ακριβώς είναι το «sextortion»; Είναι μια πρακτική στο διαδίκτυο όπου ένας άνδρας κάνει τσατ με μια γυναίκα η το αντίθετο και στα πλαίσια του διαδικτυακού σεξ ζηταει γυμνές φωτογραφίες  η να κάνει διάφορες σεξουαλικές πράξεις  μέσω κάμερας . Αφού κλείσουν την επαφή μέσω του διαδικτύου , η γυναικεία/αντρας  χρήστης επανέρχεται με μήνυμα και απειλεί τον συνομιλητή του ότι εάν δεν πληρώσει ένα ποσό , τότε η πράξη αυτή που έγινε , έχει βιντεογραφηθεί και θα κοινοποιηθεί σε όλους τους φίλους και επαφές του.

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα όλο και περισσότερα κρούσματα σεξουαλικής εκβίασης (sextortion) μέσω διαδικτύου ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των ανήλικων χρηστών που δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από την κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων στον ψηφιακό κόσμο.

Σε γενικές γραμμές το sextortion, είναι ο εκβιασμός που περιλαμβάνει υλικό σεξουαλικής φύσης αλλά μπορεί να πάρει και διάφορες άλλες μορφές.

Το διαδικτυακό αυτό έγκλημα, υπάρχει εδώ και χρόνια ωστόσο τους τελευταίους μήνες παρατηρείτε μια αύξηση του φαινομένου. Οι στόχοι είναι τόσο γυναίκες όσο και άνδρες, ενήλικοι και ανήλικοι.

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει είναι τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά, καθώς τα θύματα ντρέπονται συνήθως να μιλήσουν.

Το φαινόμενο είναι συχνό στα social media, όσο και εφαρμογές μηνυμάτων αλλά και online dating. Οι κάμερες κάνουν πολύ εύκολο το γεγονός να τραβήξει κάποιος τον εαυτό του ή να τον τραβήξουν κρυφά.

Με την επικράτηση των εγκλημάτων σεξουαλικής κακοποίησης, είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καθένας τι πρέπει να προσέξει.

Tι ακριβώς είναι το sexortion

To FBI χαρακτηρίζει το sextortion ως ένα «σοβαρό έγκλημα που συμβαίνει όταν κάποιος σε εκβιάζει να μοιραστεί διαδικτυακά σεξουαλικό υλικό χωρίς την έγκριση σου, με αντάλλαγμα λεφτά ή σεξουαλικές χάρες».

Συνήθως ο εκβιαστής έχει κάποιο ευαίσθητο υλικό όπως φωτογραφίες ή βίντεο από το θύμα και απειλεί ότι θα το μοιράσει σε φίλους και οικογένεια ακόμα και συνάδελφους του θύματος αν δεν κάνουν σεξ ή δεν του δώσει χρήματα. Ένα εικονογράφημα φτιαγμένο από την ιστοσελίδα Thorn, εξηγεί πως το 45% των δραστών πραγματοποίησαν τις απειλές τους.

Ένα άλλο εικονογράφημα βασισμένο σε έρευνες δείχνει ότι τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες. Ωστόσο δείχνει πως τα περισσότερα θύματα υπέκυψαν σε σεξουαλικές χάρες και όχι σε ανταλλαγή χρημάτων.

Όταν ο εκβιασμός έρχεται να κάνει με λεφτά τότε φαίνεται πως το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων ανήκει σε άνδρες. Μάλιστα στη Βρετανία αρκετές αυτοκτονίες οφείλονται στο sextortion.

Στις Φιλιππίνες, στη Ρουμανία και στο Μαρόκο, οι δράστες στοχεύουν σε άντρες ακόμα και σε αυτούς των ειδικών δυνάμεων, δείχνοντας γυναίκες που ψάχνουν για μια σεξουαλική περιπέτεια.

Μάλιστα δημιούργησαν και τηλεφωνικά κέντρα στα οποία κάνουν την δράση τους.

To Sextortion προκαλεί ανησυχία

Το 2018, το FBI έλαβε πάνω από 13.000 καταγγελίες. To 2017 στη Βρετανία υπήρξαν πάνω από 1.300 υποθέσεις, τρεις φορές περισσότερο από το 2015 και αυτές ήταν μόνο οι περιπτώσεις που έχουν δηλωθεί.

Το φαινόμενο αυξάνεται λόγω της της ελκυστικής του φύσης. Μάλιστα τα θύματα είναι πολύ πιθανόν να πληρώνουν προκειμένου να γίνουν περίγελος σε οικογένεια, φίλους και δουλειά.

Τα είδη του φαινομένου

Μέσω email

Ένα email έρχεται στο θύμα, ότι κατέχουν τον κωδικό του, με τον κωδικό του να γράφεται στο email για να πειστεί. Τον εκβιάζουν ότι θα δώσουν βίντεο και φωτογραφίες.

Social media

To cyber σεξ είναι ευρέως διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια τόσο και οι γνωριμίες μέσω site γνωριμιών.

Χακαρισμένοι λογαριασμοί

Αν έχετε στείλει ποτέ πιο…ιδιαίτερες φωτογραφίες σας στα social media υπάρχουν πάντα αποθηκευμένες εκεί και μπορούν να πέσουν σε λάθος χέρια.

Χακαρισμένες κάμερες

Είναι μια από τις πιο σοκαριστικές περιπτώσεις, καθώς χακάρουν την κάμερα του υποψήφιου θύματος και παίρνουν τον έλεγχο της συσκευής τους.

Πώς να το αποφύγετε

  • Κάνετε έλεγχο με τον ποιον πραγματικά μιλάτε

Σίγουρα δεν είναι όλες οι περιπτώσεις κακές, ωστόσο πάντα θα πρέπει να κάνετε έναν έλεγχο για το άτομο το οποίο μιλάτε και αν είναι πραγματικά αυτό.

  • Ποτέ μην στέλνετε βίντεο και φωτογραφίες

Σίγουρα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν αποφασίζεται να στείλετε ένα τόσο ευαίσθητο υλικό σε κάποιον που δεν γνωρίζετε πραγματικά.

  • Μην ανοίγετε email από άγνωστους αποστολείς 
  • Χρησιμοποιείστε ισχυρού κωδικούς
  • Κλείστε τις κάμερες των συσκευών σας όταν δεν τις χρησιμοποιείτε

Πηγή άρθρου : Cyber Security International Institute 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .