Μ. Σφακιανάκης : Η ζωή σου βρίσκεται online & μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου

1690

2016-02-17 14_48_58-sfak11.jpg (735×459)

Μ. Σφακιανάκης: ΠΡΟΣΕΧΕ ! Η ζωή σου βρίσκεται online & μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Ο Κρητικός που μετέτρεψε το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε κόσμημα της Ευρώπης

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

1

2

«Όλη σου η ζωή βρίσκεται online και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Πρόσεχε».

Σε αυτό το σλόγκαν, περιέχεται με δύο κουβέντες το νόημα δύο βιβλίων- «πολυεργαλείων», για τον σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου, ένα από τα οποία έγραψε ο υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης, διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ένα που έγραψε ο ίδιος, μαζί με τον στενό συνεργάτη του Γιάννη Μακρυπούλια, μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής, πρώην αστυνομικό ειδικών καθηκόντων στην Δίωξη, ο οποίος σήμερα απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για τα βιβλία «Ο κώδικας του διαδικτύου» και «Τα κλειδιά του διαδικτύου», η παρουσίαση των οποίων έγιναν Τρίτη 16/2 στο «Θέατρον» του κέντρου πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», στην οδό Πειραιώς 254 στον Ταύρο, αποσπώντας το μεγάλο ενδιαφέρον όλων των παρισταμένων, οι οποίοι σχεδόν γέμισαν την αίθουσα.

7

8

9

Την παρουσίαση των βιβλίων έκανε ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου της ΕΡΤ, Πάνος Χαρίτος, ο οποίος τα χαρακτήρισε, ανεκτίμητα εργαλεία και βοηθήματα για νομικούς, νομοθέτες, γονείς και κάθε άνθρωπο που θέλει να γνωρίζει πως να χειρίζεται το διαδίκτυο, αλλά και τους κινδύνους που κρύβει, καθώς και το νομικό καθεστώς γύρω από αυτό.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος εξήρε το έργο του κ. Σφακιανάκη, κάνοντας λόγο για εκπληκτική δουλειά του ίδιου και του Γιάννη Μακρυπούλια, τους οποίους συνεχάρη και ευχαρίστησε για αυτήν την προσφορά.

10

11

12

13

Ο κ. Σφακιανάκης, είπε ότι «το διαδίκτυο είναι φως» και πρέπει όλοι οι γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους να το μάθουν, αλλά παράλληλα είναι καθήκον όλων να μάθουμε τους κανόνες και τους κινδύνους.

Ο στρατηγός τόνισε ότι το ίντερνετ έχει διεισδύσει στο 75% των ελληνικών σπιτιών, κάτι που αποτελεί πρόοδο.

«Πολλοί λένε ότι 2% είναι τα αρνητικά του διαδικτύου και 98% τα θετικά», είπε ο κ. Σφακιανάκης και συνέχισε: «Αυτό το μικρό ποσοστό όμως είναι αρκετό να προκαλέσει ζημιά. Η τρομοκρατία περνάει μέσα από το ίντερνετ. Μέχρι και εκτελέσεις γίνονται από το διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα θάνατοι- «συμβόλαια», που προκλήθηκαν από αλλαγές σε συνταγές φαρμάκων».

3

4

5

6

Μίλησε ακόμα για το μεγάλο πρόβλημα της παιδικής πορνογραφίας, την μετάλλαξη του εγκλήματος μέσα από το διαδίκτυο και υπογράμμισε:

«Το ίντερνετ δεν αφήνει τίποτα κρυφό, αν δεν προσέξεις. Υπάρχουν άνθρωποι που άλλαξαν όνομα, ή μας ζητούν απεγνωσμένα να αλλάξουν όνομα, προκειμένου να γλυτώσουν από τις επιπτώσεις που προκάλεσαν αυστηρά προσωπικές πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στον κυβερνοχώρο.

Έδωσα την ζωή μου σε αυτή τη δουλειά εδώ και 20 χρόνια, μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο να έχουμε μια εξαιρετική υπηρεσία, όπως είναι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Φέραμε τα παιδιά κοντά μας και αυτό είναι η μεγάλη μας επιτυχία».

16

17

18

19

Μετά την εκδήλωση, ο κ. Σφακιανάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το κίνητρο της συγγραφής αυτών των βιβλίων και για το τι θα συνιστούσε στους γονείς, είπε:

«Το κίνητρο ήταν ηθικό. Όταν 20 χρόνια έχεις διερευνήσει πάνω από 10.000 υποθέσεις, έχεις την ηθική υποχρέωση, αυτά που έχεις εισπράξει, την εμπειρία, να την μεταδώσεις στους νομικούς, στους φοιτητές, στους σπουδαστές, στους γονείς. Στους γονείς συνιστώ να καθίσουν με τα παιδιά τους αγκαλιά, να μην είναι ξένοι μέσα στο ίδιο σπίτι και να μην υποκλέπτουν τα παιδιά τους, παίρνοντας τους κωδικούς, αλλά να έλθουν κοντά, ώστε να ανοίξουν οι ψυχές και να μπορούν να μιλήσουν ο γονιός με το παιδί».

Ό Γιάννης Μακρυπούλιας, επεσήμανε ότι το πιο σημαντικό είναι η ασφάλεια στο διαδίκτυο και χαρακτήρισε τις επιθέσεις «κοινωνική μηχανική», δηλαδή παραπλάνηση των χρηστών από τους επιτήδιους και σε αυτό δεν πέφτουν θύματα οι αφελείς, αλλά όλοι, γι’ αυτό χρειάζεται εκπαίδευση για το πως να αποφεύγεις τις παγίδες.

1

2

14

Ενδιαφέρον είχε μια βιντεοσκοπημένη παρέμβαση ενός χάκερ, που μίλησε με την πλάτη στον φακό για να μην αναγνωρίζεται, για το έγκλημα στο διαδίκτυο.

Για τα νομικά ζητήματα, τους κινδύνους, υποδείξεις και πλήθος άλλα επιμέρους θέματα που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τα δύο βιβλία, μίλησαν, ο καθένας με βάση την δική του ιδιότητα και ειδικότητα, οι:

Γεώργιος Βσιλειάδης, γενικός γραμματέας Διαφθοράς, Δημήτρης Γκύζης, προϊστάμενος Ποινικής Δίωξης Εισαγγελίας Αθηνών, Ευάγγελος Κασαλιάς, αντιεισαγγελέας Εφετών και αντιπρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μιχαήλ Μαυροφοράκης, διευθυντής Διακυβέρνησης Πληροφορικής της Εθνικής Τράπεζας, Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Βικτωρία Μπάντη, δικηγόρος διδάκτωρ Νομικής Σχολής, Χρίστος Μυλωνόπουλος καθηγητής της Νομικής και μέλος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και Νικόλαος Νικολάου, αντιεισαγγελέας Εφετών.

 

ΠΗΓΕΣ

NewsBeast.Gr

Zougla.Gr

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .