Τελικά είναι καλό να συμμετέχει ένα μικρό παιδί στα κοινωνικά δίκτυα ;

718

socialmedia-700x357

Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε 2/2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και τεχνολογικα νέα . Περισσότερα για την σελίδα ΕΔΩΣτόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω & θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩΣυμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιωντας τα άρθρα  , μαθαίνουμε  για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας

 

Άρθρο απο τον  Γιώργο Χατζηγεωργίου . Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική – Συστήματα Υπολογιστών – του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πολυετής εμπειρία στην κατασκευή ιστοσελίδων

Facebook , Twitter και πάει λέγοντας . Η ιστορία είναι απλή . Γράφεσαι , βάζεις στοιχεία και φωτογραφίες και video , βρίσκεις φίλους και γνωστούς και είσαι έτοιμος !

Τελικά είναι καλό να συμμετέχει κανείς σε κοινωνικά δίκτυα ; Και ιδιαίτερα τα παιδιά ; Η απάντηση είναι πολύ λεπτό ζήτημα , οπότε ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μία άλλη ερώτηση που θα μας βοηθήσει .

Πρέπει οι γονείς να επιτρέπουν στα παιδιά τους να συμμετέχουν σε τέτοια δίκτυα ;

Ως καθηγητής πληροφορικής σε ιδιωτικό φροντιστήριο καθημερινά συναναστρέφομαι με δεκάδες γονείς και παιδιά .

Τα περισσότερα παιδιά – σχεδόν όλα θα έλεγα – είναι εγγεγραμμένα στο Facebook και μοιράζονται τις σκέψεις τους , φωτογραφίες , προσωπικά δεδομένα με γνωστούς-άγνωστους . Από την άλλη οι γονείς δεν τα γνωρίζουν τα πράγματα τόσο καλά (από την εμπειρία μου πάντα ).

Γνωρίζουν μεν ότι το παιδί τους μπαίνει σε αυτό που λέγεται Facebook αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα τι μπορεί να κάνει το Facebook στα παιδιά τους.

Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν είναι πολλοί . Από το να πάρει κάποιος τις φωτογραφίες που βάζουν μερικές φορές άκρως προκλητικές ιδίως από κορίτσια ηλικίας 14-18 ετών μέχρι να τα παρενοχλήσουν (σεξουαλικά) ή και να προσποιηθούν συνομήλικο τους με σκοπό να κλείσουν συνάντηση .

Εδώ θα πει ένα γονιός «Αυτό ήταν . ΤΕΛΟΣ Ελενίτσα το Facebook»

– Αγαπητέ γονιέ , υπάρχουν και τα Internet caffe . Ότι και να κάνεις το διαδίκτυο θα το χρησιμοποιήσει το παιδί όπου κι αν βρίσκεται . Άρα η απαγόρευση ΔΕΝ είναι λύση σε καμία περίπτωση .

Πάμε στο σχέδιο 2 : Έλεγχος ή παρακολούθηση ή επιβολή περιορισμών

Αυτό είναι πολύ καλή ιδέα αλλά προϋποθέτει κάτι : Να έχει τη γνώση ο γονιός του χειρισμού ενός υπολογιστή και να μπορεί να αξιολογήσει την δραστηριότητα που έχει το παιδί στο Internet .

Ως λαός ειδικά στην επαρχία έχουμε μείνει στην Εποχή του «Να είσαι καλό παιδί , πρόσεχε , μην αργήσεις το βράδυ , να τρως όλο το φαϊ σου» και άλλες τέτοιες συμβουλές καλές μεν , αλλά άχρηστες τελείως για το συγκεκριμένο θέμα .

Θυμάστε κάποτε που λέγανε ; Το αλεπουδάκι δεν γίνεται να είναι πιο έξυπνο από την αλεπού ; Ε τώρα γίνεται . Το παιδί είναι πιο εξοικειωμένο με την τεχνολογία , τους υπολογιστές και το Ιντερνετ και ο γονιός είναι στα μαύρα μεσάνυχτα με πολύ βασικές γνώσεις .

Κάντε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας (γονείς) τύπου :

•   Ποιους έχει φίλους στο Facebook ;
•    Τι φωτογραφίες και Video ανεβάζει ;
•    Ποιος και τι σχόλια κάνει στις φωτογραφίες του/της ;
•    Έχει μέσα προσωπικά στοιχεία όπως διευθύνσεις , τηλέφωνα κλπ ;

Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις τότε μάλλον δεν ξέρετε ακριβώς τι κάνει το «αλεπουδάκι» όταν κάθετε μπροστά από τον υπολογιστή .

Τι θα πρότεινα ;

Μάθετε τι είναι το facebook και πως λειτουργεί . Εν ανάγκη κάντε ένα λογαριασμό και γίνετε φίλοι με το παιδί σας , Έτσι θα μπορείτε να βλέπετε ποιους κάνει φίλους και τι υλικό ανεβάζει επάνω , χωρίς όμως να του δίνετε την αίσθηση ότι το παρακολουθείτε.

ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΧΑΖΟ ΝΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ . ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ .

Απλά μάθετε να δουλεύετε τον υπολογιστή και ασχοληθείτε με τα κοινωνικά δίκτυα , μπείτε σε αυτά και παίξτε , μοιραστείτε με το παιδί σας πράγματα εκεί .

Η φυσική επικοινωνία στο σπίτι είναι πολύ σημαντική και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό . Όταν όμως έχουμε την ευκαιρία να μειώσουμε το χάσμα γενεών με πολύ απλό τρόπο, τότε είναι νομίζω υποχρέωση όλων των γονέων να δώσουν την ευκαιρία – στον εαυτό τους – να έρθουν πιο κοντά με τα παιδιά τους , έστω μέσα από ένα Facebook ή γενικότερα από τον υπολογιστή

Πηγή άρθρου : Κάθε Μέρα News

 

Διαβάστε ακόμα :

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .