Oι 8 συμβουλές ασφαλείας διαδικτύου αποκλειστικά για γονείς

838

Οι σκέψεις που περνάνε από το μυαλό των γονέων για το τι μπορεί να αντικρίζει το παιδί τους όταν είναι στο διαδίκτυο μπορεί να τους κάνουν να ανησυχήσουν. Δείτε τις 8 από τις κορυφαίες συμβουλές ασφαλείας, για να είστε σίγουροι ότι όταν τα παιδιά σας είναι στο διαδίκτυο έχουν μία ευχάριστη εμπειρία τόσο εκείνα όσο και εσείς

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

Οι σκέψεις που περνάνε από το μυαλό των γονέων για το τι μπορεί να αντικρίζει το παιδί τους όταν είναι στο διαδίκτυο μπορεί να τους κάνουν να ανησυχήσουν. Δείτε τις 8 από τις κορυφαίες συμβουλές ασφαλείας, για να είστε σίγουροι ότι όταν τα παιδιά σας είναι στο διαδίκτυο έχουν μία ευχάριστη εμπειρία τόσο εκείνα όσο και εσείς

Ανακαλύψτε μαζί με τα παιδιά σας το κόσμο του Διαδίκτυού

  • Γίνετε οι πρώτοι που θα μάθετε στο παιδί σας το διαδίκτυο. Τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί είναι πολύ καλό να «ανακαλύπτουν» το διαδίκτυο  μαζί. Προσπαθήστε να βρείτε ιστοσελίδες οι οποίες είναι ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές, έτσι με αυτόν τον τρόπο μαζί οι γονείς και τα παιδία θα έχουν μία θετική στάση απέναντι στην εξερεύνηση του διαδικτύου. Έτσι θα γίνει πιο εύκολο να μοιράζεστε μαζί θετικές και αρνητικές εμπειρίες στο μέλλον. 

Συμφωνήστε μαζί με τα παιδιά σας για τους ιντερνετικούς κανόνες που πρέπει να χρησιμοποιείτε στο σπίτι

Κάντε μία συμφωνία με τα παιδία σας για τις κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες και να εφαρμόσουν όταν χρησιμοποιούν το ίντερνετ στο σπίτι. Εδώ είναι κάποιες συμβουλές για να ξεκινήσετε:

  • Συζητήστε για το πότε και για το πόσο είναι αποδεκτό το παιδί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο
  • Συμφωνήστε με ποιον τρόπο να προστατέψετε προσωπικές πληροφορίες (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail)
  • Συζητήστε πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε προς τους άλλους όταν παίζουμε, κάνουμε chatting, όταν στέλνουμε e-mail, ή όταν μιλάμε μέσω messenger
  • Συμφωνήστε σαν οικογένεια το είδος των ιστοσελίδων και των δραστηριοτήτων στο ίντερνετ που είναι επιτρεπτές

Μάθετε στα παιδιά σας να είναι προσεκτικά όταν αποκαλύπτουν προσωπικές τους πληροφορίες

Ένας απλός κανόνας για τα νεαρά παιδιά είναι ότι δεν πρέπει να δίνουν το όνομά τους, τον αριθμό του τηλεφώνου ή φωτογραφία τους χωρίς την συγκατάθεση των γονιών τους. Μεγαλύτερα παιδία τα οποία χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook καλό θα ήταν να προτρέπονται να είναι επιλεκτικά για το ποιες προσωπικές πληροφορίες και φωτογραφίες ανεβάζουν online. Παρόλες τις ρυθμίσεις απορρήτου, με που οι πληροφορίες τους θα ανέβουν online δεν θα μπορείτε πια να ελέγξετε ποιος τις βλέπει και πως μπορεί να τις χρησιμοποιήσει.

Η καλύτερη Ασφάλεια για και εσείς συνεχίσετε να κάνετε τα πράγματα που έχουν σημασία για εσάς , ήσυχοι
Πατήστε πάνω στην φωτογραφία

Μιλήστε για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν μιλάνε σε αγνώστους online

Οι ενήλικες πρέπει να καταλάβουν ότι το ίντερνετ μπορεί να είναι ένα καλό εργαλείο κοινωνικοποίησης για τα παιδιά, όπου μπορούν να γνωρίσουν και άλλους νέους ανθρώπους και να κάνουν νέους φίλους. Ωστόσο, για την ασφάλειά τους και για να αποφύγουν δυσάρεστες εμπειρίες, είναι σημαντικό τα παιδιά να μην συναντούν αγνώστους τους οποίους έχουν γνωρίσει online χωρίς να συνοδεύονται από έναν ενήλικα που εμπιστεύονται. Σε κάθε περίπτωση, το παιδί πρέπει πάντα να έχει την έγκριση των γονιών του.

Μάθετε τα παιδιά να αξιολογούν τις πληροφορίες και να κρίνουν αν οι πληροφορίες που βρήκαν online είναι αξιόλογες

Τα περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν το ίντερνετ για να βελτιώσουν και να εξελίξουν τη γνώση τους σε σχέση με τις εργασίες του σχολείου και των προσωπικών τους ενδιαφερόντων. Τα παιδιά καλό θα ήταν να έχουν κατά νου ότι όσες πληροφορίες βρίσκουν online δεν είναι πάντα αξιόπιστες και ακριβείς. Δείξτε στο παιδί σας πώς να ελέγχει την πληροφορία την οποία βρίσκει και να την συγκρίνει με άλλες εναλλακτικές πηγές του ίδιου θέματος.

Μην είστε επικριτικοί με τις αναζητήσεις που κάνει το παιδί σας στο ίντερνετ

Τα παιδιά μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με ιστοσελίδες ενηλίκων κατά τύχη. Επιπλέον, το παιδί μπορεί να έψαξε επίτηδες τέτοιου είδους ιστοσελίδες: έχετε κατά νου ότι είναι φυσικό για τα παιδιά να είναι περίεργα για πληροφορίες που δεν είναι ανάλογες της ηλικίας τους. Προσπαθήστε να το χρησιμοποιήσετε ως μία αφορμή για να συζητήσετε το περιεχόμενο μαζί τους, και ίσως να φτιάξετε κανόνες γι’αυτού του είδους τις δραστηριότητες

Αφήστε τα παιδιά να σας δείχνουν τι τους αρέσει να κάνουν online

Για να είστε ικανοί να καθοδηγήσετε το παιδί σας σχετικά με τη χρήση του ίντερνετ, είναι σημαντικό να καταλάβετε πώς τα παιδιά χρησιμοποιούν το ίντερνετ και να μάθετε τι τους αρέσει να κάνουν online. Αφήστε το παιδί να σας δείξει ποιες ιστοσελίδες του αρέσει να επισκέπτεται και τι κάνει εκεί.

Θυμηθείτε ότι οι περισσότερες πλευρές του ίντερνετ είναι θετικές σε σχέση με τις αρνητικές

Το Διαδίκτυο είναι ένας εξαιρετικός εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός χώρος για τα παιδιά. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αξιοποιήσει στο έπακρο και να εξερευνήσει το διαδίκτυο στο μέγιστο δυνατό και με τον πιο ασφαλή τρόπο.

Πηγή άρθρου :  Cyber Security International Institute

.

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .