To Ίντερνετ στη ζωή μας : Πόσο εξαρτημένοι είμαστε ;

3205

438internet2

 

Ζούμε στην εποχή της γρήγορης ροής των γεγονότων και των ραγδαίων καινοτομιών στο χώρο της τεχνολογίας. Οι ρυθμοί της ζωής μας, έχουν κάνει το διαδίκτυο ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όμως ποιες οι διαστάσεις που έχει πάρει και πόσο εξαρτόμαστε από αυτό;

Τα τελευταία χρόνια, η θέση που έχει το Ίντερνετ στη ζωή μας, είναι πολύ σημαντική και αισθητά αυξημένη σε σχέση με τη θέση που είχε μια δεκαετία πριν, για παράδειγμα. Είναι πλέον το κατεξοχήν εργαλείο αναζήτησης δεδομένων, πληροφοριών, ειδήσεων, είναι πηγή γνώσης αλλά και μέσο επικοινωνίας. Ενώ οι ηλικίες των χρηστών του ποικίλουν, ενδεικτικό είναι πως όλο και νωρίτερα τα παιδιά έρχονται σε άμεση ή έμμεση επαφή με αυτό. Η πρώτη σχέση των μικρών παιδιών με το ίντερνετ, γίνεται είτε παρακολουθώντας από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής τους βίντεο σε αυτό με τους γονείς του, είτε με το να χειρίζονται από δυο μόλις ετών έναν υπολογιστή, κάτι που φανερώνει το πόσο μεγάλη είναι η έκθεση τους στους υπολογιστές.

Είναι γεγονός, πως το διαδίκτυο έχει διευρύνει σε τεράστιο βαθμό τις δυνατότητές μας, από τον εύκολο και γρήγορο διαμοιρασμό αρχείων, μέχρι την επανάσταση της επικοινωνίας δια μέσου των κοινωνικών δικτύων. Πλέον μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με γνωστούς του και όχι μόνο, από όλο τον κόσμο, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις και απολαμβάνοντας τη χαρά της επικοινωνίας με άμεσο και γρήγορο τρόπο. Φοβερή εξέλιξη στην επικοινωνία είναι η δυνατότητα βιντεο-ομιλίας μέσω υπολογιστή με αγαπημένα πρόσωπα που βρίσκονται ακόμη και στην άλλη άκρη της γης.

Από την άλλη πλευρά, αν και το δώρο του διαδικτύου στον τομέα της επικοινωνίας είναι μεγάλο, πολλές φορές έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα όσον αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις. Μπορεί να αποξενώσει τελικά τον άνθρωπο, είτε μετατρέποντας τον σε ένα κολλημένο στο διαδικτυακό κόσμο άτομο, είτε κάνοντας τον να επαναπαυτεί στην εξ αποστάσεως επικοινωνία αφήνοντας στην άκρη την πραγματική επαφή, με άτομα ακόμη και του πολύ κοντινού του περιβάλλοντος. Οι σχέσεις έχουν περάσει πλέον πίσω από ένα γυαλί, όμως πόσο ζεστές και αληθινές μπορεί να είναι πίσω από αυτό;

Το ίντερνετ αναμφισβήτητα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, όμως πρέπει να το χρησιμοποιούμε με σύνεση, αλλιώς κρύβει πολλούς κινδύνους. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε σε σχέση με τη χρήση του διαδικτύου από τους ανηλίκους, ως προς το πόσο και με ποιον τρόπο το χρησιμοποιούν αλλά και πόσο χρόνο αφιερώνουν σε αυτό. Υπάρχει σχετική εκστρατεία και της πολιτείας σχετικά με το Ασφαλές Διαδίκτυο, η οποία τονίζει το γεγονός ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι κάνει ένα παιδί όταν είναι στο ίντερνετ και το ποίος βρίσκεται στην άλλη πλευρά της οθόνης. Είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη η δίχως καμιά επιτήρηση χρήση του διαδικτύου από ανηλίκους, τόσο για την έκθεση τους σε πορνογραφικό υλικό και σε κυκλώματα παιδεραστών, όσο και σε επικίνδυνες συζητήσεις που οδηγούν πολύ συχνά σε κρούσματα αυτοχειρίας ανήλικων χρηστών.

Οι ορίζοντες που έχουν ανοιχτεί χάριν της τεχνολογίας, είναι άπειροι και είναι στο χέρι μας ο τρόπος με τον οποίο θα τους εκμεταλλευτούμε. Από τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου έχει ανοιχτεί πλέον μια τεράστια παγκόσμια αγορά, ως τον τομέα της ενημέρωσης ο οποίος έχει πάρει τελείως νέες διαστάσεις στη διαδικτιακή του μορφή.

Όμως το ίντερνετ αποκτά όλο ένα και πιο εξέχουσα θέση στην ζωή μας, καθιστώντας μας σε μεγάλο βαθμό, δέσμιούς του. Η εξάρτησή μας από αυτό γίνεται φανερή και από τα ποικίλα μέσα που χρησιμοποιούμε για να έχουμε πρόσβαση στο ίντερνετ: ηλεκτρονικοί υπολογιστές, notebooks, netbooks,tablets,i-pads και κινητά, όλα ταγμένα να υπηρετούν τις διαδικτυακές μας ανάγκες.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε περίπτωση στέρησής του διαδικτύου, νιώθουμε πολλές φορές άβολα και το αναζητούμε ακόμη και σε ολιγοήμερες διακοπές, κάτι που αποτυπώνεται και στις διαφημιζόμενες παροχές των ξενοδοχείων, τα οποία διατυμπανίζουν την παροχή δωρεάς πρόσβασης στο ίντερνετ.

Σίγουρα πρόκειται για ένα απαραίτητο κομμάτι της σημερινής ζωής, τόσο των επαγγελματιών όσο και των απλών οικιακών χρηστών σε αντίθεση με το πώς ξεκίνησε, ως ένα προνόμιο των λίγων.

Αλήθεια μπορούμε σήμερα να αναλογιστούμε την ζωή μας χωρίς Ίντερνετ; Ας το σκεφτούμε ο καθένας μόνος του… έχει πολύ ενδιαφέρον…

Μιχαέλα Φωτιάδου

Πηγή : laimitomos.com

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .