Yπόθεση απάτης για υποτιθέμενη χορήγηση τραπεζικών δάνειων,μέσω διαδικτύου

617

newego_LARGE_t_1101_54386210

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης για υποτιθέμενη χορήγηση τραπεζικών δάνειων, μέσω διαδικτύου . Σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος δυο ημεδαπών και ενός αλλοδαπού

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

Ακολουθουν μεθοδολογία τύπου «νιγηριανής άπατης» καθώς αλίευαν τα θύματα τους μέσω του διαδικτύου και αφού τα έπειθαν για δήθεν έκδοση χαμηλότοκων δανείων απαιτούσαν διάφορα χρηματικά ποσά για υποτιθέμενα έξοδα φάκελου

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων με σκοπό την καταπολέμηση και δίωξη παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων, εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, για υποτιθέμενη χορήγηση δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, σε βάρος 68χρονης ημεδαπής, 47χρονου ημεδαπού (μητέρα και γιος) και ενός αλλοδαπού, που αναζητείται.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολουθούσαν παραπλανούσαν τους ενδιαφερόμενους, υποσχόμενοι ψευδώς ότι προσφέρουν άμεσα και εύκολα δάνεια, με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε υστέρα από καταγγελία 59χρονου ημεδαπού, σύμφωνα με την οποία ευρισκόμενος σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, εντόπισε στο διαδίκτυο αγγελία που αφορούσε στη χορήγηση τραπεζικών δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Στη συνέχεια επικοινώνησε τηλεφωνικά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ημεδαπό, κάτοικο εξωτερικού, με τον οποίο συμφώνησαν στην έκδοση δανείου, αρχικά ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, με την καταβολή από μέρους του καταγγέλλοντα (350) ευρώ, που αντιστοιχούσε σε προκαταβολή για υποτιθέμενα έξοδα φακέλου.

Το τελικό ποσό των υποτιθέμενων εξόδων φάκελου θα προέκυπτε κατά την συνάντηση του με συνεργάτιδα στην Ελλάδα.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος άμεσα διενήργησε προανάκριση, προς διερεύνηση των καταγγελλομένων και εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας των δραστών.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα των διαθέσιμων ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων, με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό της 68χρονης ημεδαπής, που δραστηριοποιούταν στην Ελλάδα.

Στη συνεχεία ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του 47χρονου ημεδαπού, κατοίκου εξωτερικού, για λογαριασμό του οποίου δρούσε η 68χρονη. Επιπλέον στην υπόθεση εμπλέκεται και ένας αλλοδαπός, συνεργάτης του 47χρονου, τα στοιχεία του οποίου διερευνώνται.

Όπως προέκυψε ότι ο 47χρονος αλίευε τα θύματα του, μέσω διαδικτύου και στη συνέχεια αφού τα έπειθε για την έκδοση χαμηλότοκων δανείων, τα καθοδηγούσε να απευθυνθούν στην συνεργάτιδα του, η οποία αναλάμβανε την παραλαβή των «εξόδων φακέλου» και την αποστολή των χρημάτων σε αυτόν.

Σε έρευνα που έγινε χθες (08-12-2015), στην οικία της 68χρονης στην Αθήνα, ταυτοποιήθηκε η παράνομη δράση της και βρέθηκαν σχετικά στοιχεία μεταφοράς χρημάτων από διάφορα πρόσωπα. Επιπλέον βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις και την ολοκληρωμένη ψηφιακή διερεύνηση της υπόθεσης.

Η σχηματισθείσα για την υπόθεση δικογραφία τακτικής διαδικασίας, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ για τον 47χρονο ενημερώθηκαν, οι αρμόδιες αλλοδαπές Αρχές, μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, για τις δικές τους ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούνται οι πολίτες, προκειμένου να αποφεύγουν περιστατικά εξαπάτησης τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην πείθονται από απατηλές υποσχέσεις και σε ανάλογες περιπτώσεις να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) : CYBERKID για συσκευές iOS πατώντας ΕΔΩ και για συσκευές Android πατώντας ΕΔΩ
  • Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR
  • Ιστότοπος: www.cyberkid.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθείστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .