Τι είναι το “Like Farming” στο Facebook ; Φυσικά πρόκειται για άλλη μια μορφή απάτης

3196

like-farming-1

Είναι ένα συνηθισμένο θέαμα πια στο Facebook : οι εγγεγραμμένοι χρήστες του ανεβάζουν εικόνες, βίντεο ή απλά να γράφουν κάτι αναζητώντας τα «like» ή τα σχόλια των φίλων τους και όχι μόνο.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Καμιά φορά θα έχετε προσέξει ότι μερικές δημοσιεύσεις περιέχουν και κάποιο είδος της υπόσχεσης, του τύπου: «σχολιάστε και προσέξτε τι θα συμβαίνει στην εικόνα,» ή » αν αυτή η δημοσίευση πιάσει πάνω από 100.000 «like», θα βγεί ένα ρακούν.» ή « πατήστε στο τάδε λινκ να δείτε τι έπαθε η τάδε » και άλλα τέτοια μηνύματα.

Τέτοιου είδους δημοσιεύσεις που φαίνονται αρκετά καλοήθεις είναι στην πραγματικότητα μια μορφή απάτης που στο Facebook ονομάζεται «Like Farming.»

Συνήθως τέτοιου είδους δημοσιεύσεις τις βλέπουμε στις χιλιάδες σελίδες του Facebook. Είναι όπως προαναφέραμε αθώου περιεχομένου. όπως αποσπάσματα από διάσημα κείμενα, ρητά, ανέκδοτα, παροιμίες και φωτογραφίες.

Ωστόσο, ο πραγματικός σκοπός αυτών των σελίδων είναι συχνά να τραβήξουν την προσοχή του αλγόριθμου που χρησιμοποιεί το Facebook για να αρχίσουν να εμφανίζονται στο Timeline των χρηστών.

Μόλις το καταφέρουν, οι ιδιοκτήτες της σελίδας μπορούν αμέσως μετά να δημοσιεύουν διαφημίσεις, αξιοποιώντας την άγνοια του κοινού προς δικό τους όφελος. Και ίσως η λέξη άγνοια να μην σας κάθεται καλά στο αυτί αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το ίδιο το κοινό βοήθησε στην ανάπτυξη της σελίδας.

Μερικές βέβαια από αυτές παραπέμπουν άμεσα σε online πωλήσεις γεγονός που παραβιάζει τους όρους χρήσης του Facebook, αναφέρει το Facecrooks.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ τον Οδηγό επιβίωσης από τις φάρσες στο ίντερνετ

Οι  σύνδεσμοι των διαφημίσεων που δημοσιεύονται φτάνουν πολύ πιο μακριά από τα Timeline των εγγεγραμμένων της σελίδας, ξέρετε πως πάει, ο φίλος του φίλου, ώ φίλε. Όλοι αυτοί μπορούν να κάνουν ένα φαινομενικά αθώο κλικ και ο έξυπνος ιδιοκτήτης λαμβάνει την προμήθεια. Και αν είναι μόνο η προμήθεια δεν είναι και τόσο πρόβλημα. Έχουμε δει όμως αρκετές φορές τέτοιες σελίδες άγνωστης προέλευσης με μεγάλη επισκεψιμότητα να μοιράζουν malware. ( διαβάστε στο τέλος του άρθρου τι είναι το Malware )

Οι χρήστες του Facebook θα πρέπει να είναι πολύ επιλεκτικοί σχετικά με το που βάζουν τα like τους. Έχουμε ακούσει και δεν είναι πια μυστικό ότι σελίδες του Facebook με πολλά μέλη πωλούνται πανάκριβα σε εταιρείες που θέλουν να κάνουν marketing.

 

Σκουπιδοσελίδες στο Facebook και κυνηγοί του κλικ

 

Malware :

Το “Malware”, συντομογραφία που προκύπτει από το συνδυασμό των λέξεων malicious software, είναι ένας συλλογικός όρος που χρησιμοποιείται γενικά για τον προσδιορισμό ιών και άλλων τύπων επιβλαβών προγραμμάτων. Αναφέρεται σε όλα τα προγράμματα που εκκινούν συχνά επιβλαβείς διαδικασίες, χωρίς τη συναίνεση του χρήστη.

Ιοί, backdoors, keyloggers, υποκλοπές κωδικών πρόσβασης και άλλα προγράμματα τύπου Trojan, ιοί μακροεντολών του Word και Excel, ιοί εκκίνησης, ιοί γλωσσών (batch, windows shell, java, κλπ.), crimeware, spyware και adware, είναι μόνο λίγα παραδείγματα της κατηγορίας των malware.

Η δημιουργία του όρου malware ήταν αναπόφευκτη. Παλαιότερα, όταν το υπολογιστικό περιβάλλον αποτελούταν από υπολογιστές που λειτουργούσαν με DOS, υπήρχαν πρακτικά μόνο δύο κατηγορίες επιβλαβών προγραμμάτων, οι ιοί και οι εφαρμογές τύπου «Trojan horse». Στην πρώιμη μορφή τους, τα «worms» επηρέαζαν μόνο το UNIX και δεν απασχολούσαν ιδιαίτερα τους χρήστες. Οι όροι ιός και Trojan δεν προσδιορίζουν πλέον με ακρίβεια όλους τους τύπους των επικίνδυνων προγραμμάτων που υπάρχουν. Μερικά παραδείγματα:

* Ιοί που προσκολλούνται σε αρχεία εφαρμογών και συνήθως μειώνουν τη απόδοση του υπολογιστή.
* Τα Trojan που λειτουργούν και ως υποκλοπείς κωδικών πρόσβασης, επιτρέποντας σε τρίτους να δουν εμπιστευτικές πληροφορίες.
* Μία αδυναμία κάποιου προγράμματος μπορεί να επιτρέψει στον επιτιθέμενο να αποκτήσει πλήρη έλεγχο στον υπολογιστή.
* Τα ransomware, ουσιαστικά ένας τύπος Trojan, που κρυπτογραφούν τα αρχεία του σκληρού δίσκου, και στη συνέχεια ο ο επιτιθέμενος ζητά χρήματα από τον χρήστη του υπολογιστή προκειμένου να λάβει τον κωδικό αποκωδικοποίησης.
* Το crimeware, ένας συλλογικός όρος, αναφέρεται σε επιβλαβή προγράμματα που σχετίζονται με την υποκλοπή ταυτοτήτων και χρησιμοποιούνται σε εγκληματικές ενέργειες στο διαδίκτυο.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τις 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .