Διαδικτυακή απάτη στο Facebook με την…μεγάλη κληρονομιά και πώς προσεγγίζουν τα θύματα

2271

Η διαδικτυακή απάτη με την… μεγάλη κληρονομιά – Πώς προσεγγίζουν τα θύματα (φωτ.)
Η συνομιλία με υποψήφια θύματα και τα τεχνάσματα για να αποσπάσουν στοιχεία και χρήματα

Στα δίχτυα τους προσπαθούν να ρίξουν καθημερινά χιλιάδες θύματα οι απατεώνες του διαδικτύου. Κάθε φορά βρίσκουν και μια νέα τεχνική και έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης, ώστε να ξεκινήσουν μια συζήτηση και να καταλήξουν στην απόσπαση χιλιάδων ευρών.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Η μέθοδος της αποδοχής κληρονομιάς έχει επεκταθεί πλέον και στο Facebook και οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Χρήστης της κοινωνικής πλατφόρμας, παρουσιάζει τις συνομιλίες του με επιτήδειους που προσπάθησαν να τον παγιδέψουν.

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συγκεκριμένα, το πρώτο μήνυμα το δέχθηκε από μια γυναίκα με το όνομα «Σιμόνα», η οποία υποτίθεται είναι Ελληνογερμανίδα, διαμένει στη Γερμανία και λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας της έχει απομείνει λίγος χρόνος ζωής για αυτό αποφάσισε να μοιράσει την περιουσία της.

Σύμφωνα με όσα γράφει, είδε τον χρήστη-υποψήφιο θύμα μέσω του λογαριασμού του και της εξέπεμψε εμπιστοσύνη. Γεγονός που προκάλεσε εντύπωση και στο υποψήφιο θύμα, όπως θα δείτε στην συνομιλία.

Στη συνέχεια, η «Σιμόνα» αποσύρεται και παραπέμπει το θύμα στον συμβολαιογράφο που επικοινωνεί μόνο μέσω whatsapp. Εκεί, ο συμβολαιογράφος όμως εμφανίζεται με το ίδιο όνομα της γυναίκας που ισχυρίζεται ότι θέλει να μοιράσει την περιουσία της. Αρχίζει να ζητάει στοιχεία και λογαριασμούς του χρήστη για να του καταθέσει το ποσό της κληρονομιάς. Ο άντρας που συνομιλεί μαζί τους, όντας υποψιασμένος, θέλησε να συνεχίσει την συζήτηση για να δει μέχρι που μπορεί να το φτάσουν. 

Η φόρμα που ζητούν να συμπληρώσουν τα θύματα

Το υποψήφιο θύμα, αν και υποψιασμένος, δίνει στοιχεία από έναν λογαριασμό που δεν χρησιμοποιεί, περιμένοντας την αντίδραση τους. Λογικά, όταν έλεγξαν πως δεν μπορούν να “τραβήξουν” χρήματα δεν ασχολήθηκαν έντονα ξανά μαζί του. Ωστόσο, επέστρεψαν παρουσιάζοντας προβλήματα με την συναλλαγή και σε μια προσπάθεια να κερδίσουν έστω και ένα μικρό χρηματικό ποσό, ζητούν 273 ευρώ για “τέλος ενεργοποίησης των χρημάτων”. (σ.σ : σε περίπτωση που ο χρήστης δώσει χρήματα για τέλος ενεργοποίησης χρημάτων οι απατεωνες θα ζητήσουν και άλλα και άλλα)

Το υποψήφιο θύμα, αντεπιτίθεται και ζήτα από τον υποτιθέμενο συμβολαιογράφο την ταυτότητα του για να του στείλει τα 273 ευρώ που ζητάει. Στην αρχή του απαντά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά στη συνέχεια προσπαθεί να αποφύγει την εξέλιξη αυτή.  

Ο άντρας που τον πλησίασαν διαδικτυακά, συνεχίζει να τους δοκιμάζει ζητώντας τους να του καταθέσουν πρώτοι έστω και 20 ευρώ στον λογαριασμό του.  

Στο τέλος, το υποψήφιο θύμα τους αποκαλύπτει ότι κατάλαβε εξ΄ αρχής ότι πρόκειται για απάτη και οι επιτήδειοι «εξαφανίζονται». Μάλιστα, το προφίλ που χρησιμοποιούσαν ως «δόλωμα» στο Facebook φαίνεται πως το είχαν “χακάρει”, καθώς αν και εμφανιζόταν γυναίκα στην φωτογραφία, σε παλαιότερες δημοσιεύσεις που μάλλον ξέχασαν να διαγράψουν εμφανιζόταν ένας «Βαγγέλης» ως κάτοχος του συγκεκριμένου λογαριασμού. 

Αρκετοί απατεωνες μπορεί να κλέψουν και φωτογραφίες απο κάποιο προφίλ φίλου σας ή να έχουν ελληνικο ονοματεπώνυμο για να είναι πιο πιστικοί

Φυσικά τα μηνύματα αυτά δεν είναι πάντα τα ιδια με τις δηθεν κληρονομιες όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες παρακατω


Αυτές οι απάτες σας προσφέρουν την ψεύτικη υπόσχεση για την απόκτηση κληρονομιάς για να σας εξαπατήσουν ώστε να σας αφαιρέσουν χρήματά ή να μοιραστείτε τα στοιχεία της τράπεζας ή της πιστωτικής σας κάρτας.

Πώς λειτουργεί αυτή η απάτη

Ένας απατεώνας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας ξαφνικά για να σας πει ότι μπορείτε να διεκδικήσετε μια μεγάλη κληρονομιά από έναν μακρινό συγγενή . Μπορεί να επικοινωνήσουν μαζί σας μέσω επιστολής, τηλεφωνικής κλήσης, μηνύματος κειμένου, email ή μηνύματος κοινωνικής δικτύωσης.

Ο απατεώνας υποδύεται συνήθως δικηγόρο, τραπεζίτη και ισχυρίζεται ότι ο θανών δεν άφησε άλλους δικαιούχους.

Μερικές φορές ο απατεώνας θα πει ότι δικαιούστε νόμιμα να διεκδικήσετε την κληρονομιά. Εναλλακτικά, μπορεί να πουν ότι ένα άσχετο πλούσιο άτομο πέθανε χωρίς διαθήκη και ότι μπορείτε να κληρονομήσετε την περιουσία του μέσω νομικών τεχνασμάτων επειδή έχετε το ίδιο επίθετο.

Θα σας πουν ότι είναι δύσκολο να έχετε πρόσβαση στην υποτιθέμενη κληρονομιά σας λόγω κυβερνητικών κανονισμών, φόρων ή τραπεζικών περιορισμών στη χώρα όπου διατηρούνται τα χρήματα και ότι θα χρειαστεί να πληρώσετε χρήματα και να δώσετε προσωπικά στοιχεία για να τα διεκδικήσετε.

Οι απατεώνες θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σας πείσουν ότι σας περιμένει μια περιουσία αν ακολουθήσετε τις οδηγίες τους. Μπορεί ακόμη και να σας στείλουν έναν μεγάλο αριθμό φαινομενικά νόμιμων νομικών εγγράφων για υπογραφή, όπως έγγραφα εξουσιοδότησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κληθείτε στο εξωτερικό για να εξετάσετε έγγραφα και τα χρήματα.

Μπορεί να γνωρίσετε έναν δεύτερο ή και τρίτο απατεώνα –που υποδύεται τον τραπεζίτη ή το δικηγόρο ή τον εφοριακό– για να «βοηθήσει στη διευκόλυνση των νομικών και οικονομικών πτυχών της συναλλαγής».

Εάν κάνετε μια πληρωμή, δεν θα λάβετε το ποσό των χρημάτων «κληρονομιάς» που σας υποσχέθηκαν και δεν θα λάβετε τα χρήματά σας πίσω.

Ως μέρος της ιστορίας τους για να αποδείξουν τη σχέση σας, αυτοί οι απατεώνες αναζητούν συχνά και προσωπικές πληροφορίες, όπως ταυτότητα ή πιστοποιητικά γέννησης. Εάν παρέχετε αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε επίσης να εκθέσετε τον εαυτό σας σε απάτη ταυτοπροσωπίας.

Προειδοποιητικά σημάδια

Ένας απατεώνας που υποδύεται τον δικηγόρο ή τον τραπεζίτη και σας προσφέρει μια μεγάλη κληρονομιά από έναν μακρινό συγγενή ή ένα πλούσιο άτομο, επικοινωνεί μαζί σας ξαφνικά. Μπορεί ακόμη και να σας ζητήσουν να παρουσιαστείτε ως ο πλησιέστερος συγγενής σε μια αζήτητη κληρονομιά.

Η προσφορά φαίνεται πειστική και μπορεί να χρησιμοποιεί επιστολόχαρτα και λογότυπα με επίσημη εμφάνιση, αλλά συνήθως περιέχει ορθογραφικά λάθη και γραμματικά λάθη.

Το μέγεθος της υποτιθέμενης κληρονομιάς μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, μερικές φορές πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Σας παρέχονται πλαστά τραπεζικά αντίγραφα, πιστοποιητικά γέννησης και άλλα έγγραφα εάν αμφισβητείτε τη νομιμότητα.

Σας ζητείται να παράσχετε τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού, αντίγραφα εγγράφων ταυτότητας ως επαλήθευση και να πληρώσετε μια σειρά τελών, χρεώσεων ή φόρων για να βοηθήσετε στην αποδέσμευση ή τη μεταφορά των χρημάτων εκτός χώρας μέσω της τράπεζάς σας.

Οι χρεώσεις μπορεί αρχικά να αφορούν μικρά ποσά, αλλά θα σας ζητηθεί να κάνετε περαιτέρω μεγαλύτερες πληρωμές.

Ο απατεώνας προσφέρεται να σας συναντήσει προσωπικά για να επαληθεύσει την πρόταση, αλλά αυτό σπάνια συμβαίνει.

Προστάτευσε τον εαυτό σου

Ποτέ μην στέλνετε χρήματα και μην δίνετε πιστωτική κάρτα, στοιχεία λογαριασμού στο διαδίκτυο ή αντίγραφα προσωπικών εγγράφων σε οποιονδήποτε δεν γνωρίζετε ή δεν εμπιστεύεστε.

Αποφύγετε οποιαδήποτε συμφωνία με έναν άγνωστο που ζητά προκαταβολή μέσω χρηματικής εντολής, τραπεζικού εμβάσματος, διεθνούς μεταφοράς χρημάτων, προπληρωμένης κάρτας ή ηλεκτρονικού νομίσματος, όπως το Bitcoin. Είναι σπάνιο να ανακτήσετε χρήματα που στάλθηκαν με αυτόν τον τρόπο.

Αν έχετε αμφιβολίες, ζητήστε συμβουλές από έναν ανεξάρτητο επαγγελματία, όπως δικηγόρο, λογιστή ή οικονομικό σχεδιαστή.

Κάντε μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τα ονόματα, τα στοιχεία επικοινωνίας ή την ακριβή διατύπωση της επιστολής/email για να ελέγξετε για τυχόν αναφορές σε απάτη – πολλές απάτες μπορούν να εντοπιστούν με αυτόν τον τρόπο.

Εάν νομίζετε ότι είναι απάτη, μην απαντήσετε – οι απατεώνες θα χρησιμοποιήσουν τεχνάσματα για να παίξουν με τα συναισθήματά σας για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Θυμηθείτε ότι δεν υπάρχουν προγράμματα για να πλουτίσετε γρήγορα: αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, είναι απάτη.

Εχετε πέσει θύμα;

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα τετοιας απάτης επικοινωνήστε αμέσως με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Διαδώστε – κοινοποίησε το μήνυμα στους φίλους και την οικογένειά σας για να τους προστατέψετε.

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .