Ένα ενδιαφέρον άρθρο : Στα χρόνια του Internet η εκδίκηση είναι…γυμνή (e-πορνογραφία της εκδίκησης)

2217

ta.nea

 

Επισκεφτείτε μας https://www.facebook.com/Mpes.Sto.Internet.Me.Aleksisfairo  κάνοντας Like για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα για θέματα που αφορούν την ασφάλεια σας αλλά και την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας , μαθαίνουμε για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων . Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να κάνετε αίτημα φιλίας και στο προφίλ της σελίδας αυτής στο Facebook πατώντας ΕΔΩ αλλά και να μπείτε και στην ομάδα μας στο Facebook για απορίες , διάλογο κ.α πατώντας ΕΔΩ

 

e-πορνογραφία της εκδίκησης

Στα χρόνια του Internet η εκδίκηση είναι…γυμνή

Η τελευταία μόδα μεταξύ των χωρισμένων – και ιδιαίτερα των ανηλίκων – είναι η ανάρτηση στο Διαδίκτυο φωτογραφιών άσεμνου περιεχομένου από άτομα που θέλουν να διαπομπεύσουν πρώην εραστές τους. Η έρευνα των «ΝΕΩΝ» κατέγραψε δεκάδες σελίδες που έχουν δημιουργήσει Ελληνες στο facebook, σε μπλογκ ή άλλες πλατφόρμες, στις οποίες έχουν αναρτηθεί εκατοντάδες «πονηρές» φωτογραφίες κοριτσιών και αγοριών

«Για να σε εκδικηθώ, σου σκίζω τις φωτογραφίες». Στη μακρινή δεκαετία του 1980 (όταν ο Λάκης Παπαδόπουλος έγραφε το τραγούδι και μοιραζόταν την ερμηνεία του με τον Δημήτρη Μητροπάνο) οι πληγωμένοι εραστές περιορίζονταν στο σκίσιμο των φωτογραφιών των πρώην – άντε και στο βάψιμο των κουρτινών «στο χρώμα που μισούσαν».

Στην εποχή του Ιντερνετ οι πράξεις εκδίκησης είναι σαφώς πιο σκληρές: φτάνουν μέχρι τη δημόσια διαπόμπευση, τον εξευτελισμό ή τον εκβιασμό.

Το όπλο όσων αποφασίζουν να τιμωρήσουν τους πρώην συντρόφους τους είναι φωτογραφίες ή βίντεο που έχουν στην κατοχή τους όπου εικονίζονται σε άσεμνες πόζες – ντυμένοι προκλητικά, γυμνοί, ακόμη και την ώρα που κάνουν σεξ.

Το υλικό αυτό αναρτάται στο Διαδίκτυο (συνήθως στο facebook ή σε μπλογκ) για λόγους εκδίκησης, χωρίς τη συγκατάθεση των εικονιζομένων. Ποιος σκέφτεται τι (κακό) μπορεί να συμβεί στο μέλλον τη στιγμή που είναι μαζί με τον σύντροφό του;

Το φαινόμενο είναι τόσο διαδεδομένο, ώστε απέκτησε όνομα: λέγεται «πορνογραφία εκδίκησης» (revenge porn) και αποτελεί την τελευταία μόδα μεταξύ των χωρισμένων (κυρίως ανηλίκων) και στην Ελλάδα.

«Δυστυχώς, η πρακτική είναι πολύ συνηθισμένη. Εκατοντάδες Ελληνόπουλα, αγόρια κατά κύριο λόγο, ανεβάζουν στο facebook άσεμνες φωτογραφίες κοριτσιών με τα οποία διατηρούσαν σχέση. Μετά τον χωρισμό, ιδίως όταν δεν έγινε με δική τους πρωτοβουλία, αποφασίζουν να εκδικηθούν τις πρώην κοπέλες τους με αυτό τον τρόπο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Κορμάς, επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπος της Γραμμής Βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Δύο κατηγορίες. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες «πορνογραφίας εκδίκησης». Η πρώτη αφορά σε «καυτά» βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιοποιούνται από πρώην συντρόφους ή συζύγους. Πρόκειται για υλικό το οποίο είτε έχουν τραβήξει τα ίδια τα θύματα με το κινητό τους τηλέφωνο και το έχουν αποστείλει στους ανθρώπους με τους οποίους διατηρούσαν σχέση είτε το έχουν τραβήξει οι τελευταίοι με τη συγκατάθεση των πρώτων.

Η δεύτερη κατηγορία έχει να κάνει με τη δόλια απόκτηση αυτού του υλικού: οι επιτήδειοι βιντεοσκοπούν κρυφά τα θύματά τους (σε τουαλέτες, αποδυτήρια κ.ά.) ή τα πείθουν να τους στείλουν άσεμνες φωτογραφίες συνομιλώντας μαζί τους σε chatrooms ή σε κοινωνικά δίκτυα.

Στην πρώτη περίπτωση, οι δράστες ανεβάζουν τις φωτογραφίες στο Ιντερνετ για να εκδικηθούν το θύμα, ενώ στη δεύτερη επικοινωνούν μαζί του και το απειλούν ότι θα δημοσιοποιήσουν το υλικό αν δεν τους δώσει χρήματα ή περισσότερες φωτογραφίες.

Επίσης, έχουν καταγραφεί περιστατικά πώλησης βίντεο ή φωτογραφιών σε συμμαθητές των εικονιζομένων έναντι μερικών δεκάδων ευρώ. Σε σπανιότερες περιπτώσεις οι θύτες είναι κορίτσια που ανεβάζουν φωτογραφίες άλλων κοριτσιών, θέλοντας να τις εκδικηθούν επειδή «έκλεψαν» τα αγόρια τους!

Πώς όμως είναι δυνατόν να συναινέσει κάποιος στη φωτογράφιση ή βιντεοσκόπησή του σε άσεμνες πόζες; «Οι ανήλικοι έχουν άγνοια του κινδύνου που ενέχει αυτή η πράξη. Είναι κάτι που τους ιντριγκάρει. Οσο είναι μαζί με τον σύντροφό τους, πολλά κορίτσια αισθάνονται ασφάλεια και του επιτρέπουν να τραβήξει τέτοιες φωτογραφίες, ενώ πολλές φορές τις βγάζουν μόνες τους. Τις προορίζουν όμως για ιδιωτική χρήση και όχι για ανάρτηση σε κοινή θέα», εξηγεί ο Γιώργος Κορμάς.

Το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας. Η έρευνα των «ΝΕΩΝ» κατέγραψε δεκάδες σελίδες που έχουν δημιουργήσει Ελληνες στο facebook, σε μπλογκ ή άλλες πλατφόρμες, στις οποίες έχουν αναρτηθεί εκατοντάδες φωτογραφίες κοριτσιών και αγοριών με μαγιό και εσώρουχα ή σε άσεμνες πόζες.

Οι φωτογραφίες αυτές συχνά πλαισιώνονται από τα στοιχεία των εικονιζομένων (όνομα, σχολείο στο οποίο φοιτούν κ.λπ.) και συνοδεύονται από χυδαία σχόλια χρηστών: «Να δω ποιος μαλ… θα σε σκ… τσ…», «ποιος θα σου κάτσει εσένα μωρή;», «σε γ… άνετα πουτ…», «το γνωστό τσ… που τους π… όλους σε ένα βράδυ» είναι ελάχιστα από αυτά. Μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί και θεματικές σελίδες ανά περιοχές (Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.ά.).

«Παρεμβαίνουμε στο facebook και διασφαλίζουμε την άμεση απενεργοποίηση αυτών των σελίδων. Γρήγορα, όμως, ξεφυτρώνουν ξανά σαν τα μανιτάρια», αναφέρει ο κ. Κορμάς.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Γραμμή Βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (τηλ. 800 11 800 15) έχει δεχθεί περισσότερες από 100 καταγγελίες για κρούσματα «πορνογραφίας εκδίκησης» στην Ελλάδα.

«Μαθητές (ή οι γονείς τους) αναφέρουν ότι συμμαθητές τους ή άγνωστοι που γνώρισαν στο Διαδίκτυο ανέβασαν φωτογραφίες τους για να τους διαπομπεύσουν ή να τους εκβιάσουν», εξηγεί ο κ. Κορμάς. «Τα θύματα διαπομπεύονται και υφίστανται αφόρητη ψυχολογική πίεση. Εχουν καταγραφεί απόπειρες αυτοκτονίας από κορίτσια που δεν μπορούσαν να αντέξουν τον εξευτελισμό».

Ανήλικοι στον εισαγγελέα. Εως σήμερα 20 ανήλικοι που είχαν αναρτήσει τέτοιο υλικό έχουν οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα ύστερα από καταγγελίες των οικογενειών των εικονιζομένων.
Μήνυμα υπέρ του βιασμού στο Twitter!

 

Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι ένας από τους διαχειριστές αυτών των σελίδων ουσιαστικά προτρέπει τους αναγνώστες του να βιάσουν κορίτσια που φορούν προκλητικά ρούχα. «Είμαστε υπέρ του βιασμού όταν ντύνονται ξέκωλα», έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter την 1η Οκτωβρίου (το μήνυμα που βλέπετε στη φωτογραφία αριστερά παραμένει δημοσιευμένο).

 

twitter

 

Αποκαλύψεις και απειλές από τους πρώην

Η πρακτική της «πορνογραφίας εκδίκησης» έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη για χιλιάδες ανθρώπους. Η πρώτη καταγραφή του φαινομένου έγινε το 2000, όταν ο ιταλός ερευνητής Σέρτζιο Μεσίνα χρησιμοποίησε τον όρο «realcore pornography» για να περιγράψει φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων που κοινοποιούνταν στο Διαδίκτυο από πρώην εραστές τους.

Οκτώ χρόνια αργότερα, ο ολλανδικός ιστότοπος ερασιτεχνικού πορνό XTube άρχισε να δέχεται καταγγελίες ότι το περιεχόμενό του είχε αναρτηθεί χωρίς τη συγκατάθεση των εικονιζομένων.

Σήμερα λειτουργούν επαγγελματικά σάιτ που είναι αφιερωμένα στην «πορνογραφία εκδίκησης». Το πιο γνωστό από αυτά ήταν το IsAnyoneUp.com που δημιούργησε το 2010 ο 27χρονος Αμερικανός Χάντερ Μουρ ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «ο πιο μισητός άνθρωπος στο Διαδίκτυο».

Ο ιστότοπος, ο οποίος δεν λειτουργεί πια, φιλοξενούσε άσεμνες φωτογραφίες ανθρώπων τις οποίες είχαν ανεβάσει πρώην εραστές τους, αποκαλύπτοντας προσωπικά στοιχεία των εικονιζόμενων όπως ονόματα και διευθύνσεις.

Το σάιτ δεχόταν 350.000 επισκέπτες την ημέρα και έκανε τον Μουρ πλουσιότερο κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Ο ίδιος περιέγραφε τον εαυτό του ως «επαγγελματία καταστροφέα ζωών» και συχνά χλεύαζε τα θύματά του: «Ολοι πια έχουμε αυνανιστεί με τις φωτογραφίες σου. Τώρα πια δεν μπορεί να γίνει χειρότερο», είχε γράψει σε ένα από αυτά.

Πριν από λίγες ημέρες, η αστυνομία της Καλιφόρνιας συνέλαβε τον 27χρονο Κέβιν Μπόλερτ, διαχειριστή του ιστότοπου Ugotposted.com, ο οποίος εκβίαζε κατ’ εξακολούθηση ανθρώπους και ανέβαζε φωτογραφίες τους οι οποίες συνοδεύονταν από το όνομα, τον τόπο κατοικίας και εργασίας, καθώς και από συνδέσμους που παρέπεμπαν στα προφίλ τους στο facebook, το twitter και το LinkedIn.

«Φοβάμαι για τη ζωή μου. Αγνωστοι μού τηλεφωνούν στη δουλειά μου. Αυτές οι εικόνες πρέπει να κατέβουν. Σας παρακαλώ», του έγραψε μια νεαρή κοπέλα που αντίκρισε γυμνές φωτογραφίες της στο σάιτ. Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι είχαν πέσει θύματα του Μπόλερτ, ο οποίος τους ζητούσε χρήματα (έως 350 δολάρια) για να αφαιρέσει τις φωτογραφίες που του είχαν στείλει οι πρώην σύντροφοί τους.

Μετά τον χωρισμό τους, οι περισσότεροι μετανιώνουν που μοιράστηκαν με τους εραστές τους υλικό σεξουαλικού περιεχομένου. Είναι, όμως, αργά. «Αν ήμουν πιο έξυπνη δεν θα είχα στείλει αυτές τις φωτογραφίες. Αλλά σκεφτόμουν πόσο πολύ τον εμπιστευόμουν και πόσο τον αγαπούσα και ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι μια μέρα θα τον παντρευόμουν», δήλωσε ένα από τα θύματα.

Στην Ελλάδα. Τα περιστατικά «πορνογραφίας εκδίκησης» στην Ελλάδα είναι εκατοντάδες – ελάχιστα, όμως, έχουν απασχολήσει τις Αρχές.

Πριν από λίγες εβδομάδες συνελήφθη στη Φλώρινα ένας άνδρας 23 ετών ο οποίος ζητούσε από μια 35χρονη να του στείλει γυμνές φωτογραφίες ανήλικου συγγενούς της, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα δημοσίευσε στο facebook προσωπικές φωτογραφίες της. Τελικά, πραγματοποίησε την απειλή του.

Τον περασμένο Αύγουστο ένας 25χρονος από τη Μεσσηνία συνελήφθη διότι είχε στην κατοχή του βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου με πρωταγωνίστρια μια 17χρονη, το οποίο είχε τραβήξει με βιντεοκάμερα και κατόπιν απειλούσε ότι θα το αναρτήσει στο Διαδίκτυο.

Τον ίδιο μήνα η Αστυνομία συνέλαβε στη Θεσσαλονίκη έναν 28χρονο ο οποίος είχε καταφέρει να αποσπάσει από ένα αγόρι 15 ετών φωτογραφία του με άσεμνο περιεχόμενο.

Επίσης, σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος τριών ατόμων από τη Λαμία τα οποία είχαν πιέσει μια 15χρονη να τους στείλει φωτογραφίες της σε άσεμνες πόζες.

Τον Νοέμβριο του 2012 ένας 21χρονος είχε συλληφθεί διότι εκβίαζε μια 16χρονη την οποία είχε γνωρίσει στο facebook, λέγοντάς της ότι αν δεν του στείλει γυμνές φωτογραφίες της θα δημοσιοποιήσει σε συγγενείς της άλλες προσωπικές φωτογραφίες της που είχε στην κατοχή του.

Τον Δεκέμβριο του 2009 συνελήφθησαν δύο άτομα ύστερα από καταγγελία νεαρής ότι ανέβασαν άσεμνη φωτογραφία της στο facebook.

Ο «παράδεισος» των απατημένων γυναικών.
Το σάιτ Shesahomewrecker.com (που σημαίνει «Είναι αντροχωρίστρα») αναρτά φωτογραφίες που στέλνουν οι απατημένες γυναίκες με τις ερωμένες των συζύγων τους, συνοδευόμενες από τα ονόματα και τον τόπο κατοικίας τους, αλλά και από προσβλητικές λεζάντες όπως… «χοντροαγελάδα» και «άθλια αντροχωρίστρα».

Πώς να μην πέσετε θύμα εκβιασμού στο Ιντερνετ
– Μη δίνετε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο facebook, το twitter ή το e-mail σας
– Μην απαντάτε σε μηνύματα που σας κάνουν να αισθανθείτε άβολα. Αν αυτό συμβεί, διακόψτε αμέσως τη συνομιλία
– Μη στείλετε ποτέ φωτογραφίες και προσωπικά στοιχεία σας μέσω Διαδικτύου σε αγνώστους
– Να θυμάστε πως ό,τι αναρτάται στο Διαδίκτυο μένει εκεί για πάντα, ακόμη και αν το σβήσετε
– Σκεφτείτε πολύ καλά πριν αποφασίσετε να συναντηθείτε με κάποιον που γνωρίσατε στο Διαδίκτυο. Αν το κάνετε, ενημερώστε κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε και φροντίστε η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο
– Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε χώρους όπως το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Ετσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται
– Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν συνομιλούν με αγνώστους
– Οποιαδήποτε φωτογραφία αναρτάται στο Διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή σας είναι πράξη μη νόμιμη και έχετε κάθε δικαίωμα να απαιτήσετε να αφαιρεθεί
– Αν έχετε πέσει θύμα εξαπάτησης ή εκβιασμού απευθυνθείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 11012, email ccu παπακι cybercrimeunit.gov.gr) ή στη Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (τηλ. 800 11 800 15, email: help παπακι saferinternet.gr). Επίσης, επισκεφθείτε τα σάιτ www.safeline.gr και www.saferinternet.gr

Πηγή : tanea.gr – Γιάννης Ανδριτσόπουλος  – Έντυπη έκδοση

 

Διαβάστε ακόμα παλαιό περιστατικό στο Facebook και το πως να κλειδώσετε τις φωτογραφίες σας πατώντας στην παρακάτω πρόταση 

Ροζ μπλογκ ανεβάζει φωτογραφίες γυναικών από το facebook . Δείτε πώς μπορείτε να κλειδώσετε τις φωτογραφίες σας

 

Βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο; Αν ναι, και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφαλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατωντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ ή ακόμα και αίτημα φιλίας στο προφίλ στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους φίλους σας στο facebook για αυτό το άρθρο.Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας, από τις απάτες και τα ψέματα,κοινοποιώντας τα, και μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το internet

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .