( πατήστε στις μπλε λέξεις – προτάσεις για να μεταβείτε στην συγκεκριμένη σελίδα )
Το φαινόμενο του Facebook, εκτός από παγκόσμιο, τείνει να γίνει και εθνικό, με τη δημοτικότητά του να αυξάνεται και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Οι στατιστικές δείχνουν ότι αν το Facebook ήταν χώρα (από την άποψη του πληθυσμού) τότε θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Μεγαλύτερη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδονησία και τη Βραζιλία, πόσο μάλλον την Ελλάδα. Ενώ για αρκετούς χρήστες είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να επικοινωνούν με άλλους, για τα σχολεία έχει αποδειχθεί δύσκολο στη διαχείρισή του, στα οποία μάλιστα παρατηρείται αύξηση των περιπτώσεων διαδικτυακής παρενόχλησης και κυβερνοεκφοβισμού των παιδιών μέσω Facebook.
Το βασικό ζήτημα για τα σχολεία είναι πώς να στηρίξουν τους μαθητές (και σε πολλές περιπτώσεις τους γονείς και κηδεμόνες) με συμβουλές για το πώς να αφαιρέσουν περιεχόμενο ή να μπλοκάρουν προφίλ χρηστών. Τα σχολεία πρέπει επίσης να έχουν επίγνωση των κινδύνων από πιθανούς θύτες, όπως και των μέτρων εκείνων που πρέπει να ληφθούν εάν ένα παιδί ή νεαρό άτομο προσβάλλεται μέσω Facebook. Υπάρχει άραγε καθολική προστασία;
Ατυχώς, δεν υπάρχει ενιαία λύση (εκτός από το να μην έχουν προφίλ) και το διδακτικό προσωπικό, όπως και οι γονείς, πρέπει να γνωρίζουν ότι η καθοδήγηση ενός νεαρού ατόμου, μέσω της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των ρυθμίσεων ενός λογαριασμού μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη. Επίσης, οι γονείς και κηδεμόνες πρέπει να έχουν επίγνωση των ευθυνών τους και ότι η δημιουργία ενός λογαριασμού για ένα παιδί που είναι κάτω των 13 ετών παραβιάζει την παράγραφο 4.5 σχετικά με τη δήλωση Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων του ίδιου του εργαλείου (βλ. όροι Facebook). Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική μελέτη του οργανισμού knowthenet, το 87% των εφήβων ανέφερε ότι έχουν πέσει θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού μέσω του Facebook (βλ. επίσης το αντίστοιχο infographic).
Ποιοι είναι οι Facebook όροι και πολιτικές;
Κάθε site κοινωνικής δικτύωσης έχει ένα σύνολο κανόνων ή όρων χρήσης που ζητά απ’ όλους τους χρήστες να ακολουθούν κατά τη δημιουργία ενός προφίλ ή σελίδας. Το Facebook κάνει χρήση αυτών όταν ασχολείται με μια αναφορά σχετικά με παραβίαση όρων.
Δήλωση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων
Όροι της κοινότητας του Facebook
Πώς μπορώ να αναφέρω έναν ανήλικο που έχει προφίλ στο Facebook και είναι κάτω από την ηλικία των 13 ετών;
Σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Facebook, όλοι οι χρήστες οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα προφίλ πρέπει να είναι ηλικίας 13 ετών και άνω (με εξαίρεση την Ισπανία και τη Νότια Κορέα, που είναι 14). Ο λόγος για αυτό είναι ότι το Facebook είναι ένα καταχωρισμένο site στην Αμερική και κατά συνέπεια ακολουθεί το νόμο στις ΗΠΑ περί online προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών (COPPA), ο οποίος ορίζει ρητά ότι η χρήση προσωπικών δεδομένων, για τα άτομα ηλικίας κάτω των 13 ετών, είναι περιορισμένη.
Αναφέρετε ένα παιδί κάτω από το όριο ηλικίας
Πώς μπορώ να διαχειριστώ τις ρυθμίσεις του λογαριασμού μου στο Facebook;
Όταν ένας λογαριασμός ρυθμίζεται για πρώτη φορά στο Facebook, η σημαντικότερη ενέργεια για κάθε άτομο είναι να εξασφαλιστεί ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου έχουν καθοριστεί αναλόγως. Όλοι οι χρήστες πρέπει να διασφαλίζουν ότι ακολουθούν τη Facebook Privacy Page για να μάθουν τυχόν αλλαγές στην ιδιωτικότητα ή τις ρυθμίσεις λογαριασμού.
Πώς μπορώ να αποκλείσω κάποιον από το να επικοινωνεί μαζί μου στο Facebook;
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να σταματήσει κάποιος την αποστολή κακόβουλων σχολίων, είναι να τον εμποδίσετε να είναι σε θέση να σας στείλει μηνύματα. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε είτε το όνομα ή τη διεύθυνση email.
Πώς μπορώ να αναφέρω καταχρηστικό περιεχόμενο στο Facebook;
Το Facebook έχει μια σειρά από πρότυπα που όλοι οι χρήστες θα πρέπει να τηρούν κατά τη δημιουργία ενός προφίλ. Οι χρήστες είναι σε θέση να αναφέρουν διάφορα είδη κατάχρησης που μπορεί να περιλαμβάνει μια φωτογραφία, ψεύτικο προφίλ ή ανάρτηση. Ωστόσο εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των διαχειριστών του site για να κρίνουν αν το περιεχόμενο παραβιάζει τους κανόνες και θα πρέπει να αφαιρεθεί.
Δεν έχετε λογαριασμό στο Facebook; Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς μπορείτε να αναφέρετε περιπτώσεις κατάχρησης στο Facebook.
Αν ένας χρήστης επιθυμεί να αναφέρει εικόνες (σεξουαλικής) κακοποίησης παιδιών στο Facebook, μπορεί να κάνει μια καταγγελία στο www.safeline.gr
Πώς μπορώ να αναφέρω έναν ψεύτικο λογαριασμό στο Facebook;
Εάν ένας χρήστης έχει δημιουργήσει ένα ψεύτικο λογαριασμό στο όνομα ενός άλλου ατόμου, τότε μπορεί να αναφερθεί στο Facebook (είτε έχετε λογαριασμό είτε όχι).
Αναφορά παραπλανητικού λογαριασμού
Μπορώ να ελέγξω την κατάσταση μιας αναφοράς που έχω υποβάλει στο Facebook;
Όταν κάποιος έχει υποβάλει αναφορά στο Facebook, για να ελέγξει την κατάσταση της αναφοράς του έχει την επιλογή από τον «Πίνακα υποστήριξης».
Κλείνοντας αυτό το άρθρο, να σημειωθεί ότι πρόσφατα, σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, ο τρόπος λειτουργίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει την αντίδραση των Εισαγγελέων, καθώς οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι το Facebook δεν προστατεύει επαρκώς τους ανήλικους χρήστες του. Στη χώρα μας τέλος, αξίζει να “συμμαχήσετε” για τα δικαιώματα των παιδιών στο Διαδίκτυο μέσω Facebook, με ορόσημο τις 8 Σεπτεμβρίου 2013 απαιτώντας από το Facebook να σεβαστεί επιτέλους τα δικαιώματα των παιδιών.
Πηγή : internet-safety.sch.gr