Κωδικοί πρόσβασης

2068

login

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στους παραβάτες του κυβερνοχώρου. Είναι σημαντικό να επιλέγετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης οι οποίοι διαφέρουν για κάθε έναν από τους σημαντικούς λογαριασμούς σας και να τους αλλάζετε συχνά. Ακολουθούν μερικές ιδέες για τη δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης.

 1. Χρησιμοποιείτε έναν μεμονωμένο κωδικό πρόσβασης για όλους τους σημαντικούς λογαριασμούς σας.Χρησιμοποιείτε μεμονωμένους κωδικούς πρόσβασης για τους λογαριασμούς σας, ειδικά για τους σημαντικούς λογαριασμούς όπως τη διεύθυνσή σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις τραπεζικές σας συναλλαγές στο διαδίκτυο. Μπορεί να έχετε δεκάδες λογαριασμούς στον ιστό και δεν μπορείτε να εγγυηθείτε την ασφάλεια όλων. Οι παραβάτες στοχεύουν ιστότοπους οι οποίοι δεν έχουν ισχυρή ασφάλεια, για να μπορέσουν να υποκλέψουν ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης τους οποίους δοκιμάζουν σε δημοφιλείς ιστότοπους. Όταν χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε όλον τον ιστό, ο παραβάτης του κυβερνοχώρου μπορεί να μάθει τον κωδικό πρόσβασης από έναν λιγότερο ασφαλή ιστότοπο και να τον χρησιμοποιήσει για να έχει πρόσβαση στους σημαντικούς λογαριασμούς σας.
 2. Χρησιμοποιήστε έναν μεγάλο κωδικό πρόσβασηςΌσο μεγαλύτερος είναι ο κωδικός πρόσβασής σας, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον μαντέψει κανείς. Υπάρχουν περίπου πεντακόσια εκατομμύρια πιθανοί κωδικοί πρόσβασης αποτελούμενοι από 10 χαρακτήρες (που σημαίνει 4.000 φορές περισσότερες πιθανότητες αν ο κωδικός πρόσβασης σας αποτελείται από οκτώ χαρακτήρες μόνο) … και αυτό ισχύει αν χρησιμοποιείτε μόνο αριθμούς ή γράμματα.
 3. Χρησιμοποιήστε έναν κωδικό πρόσβασης με συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλωνΗ χρήση αριθμών, συμβόλων και συνδυασμού κεφαλαίων και μικρών χαρακτήρων αυξάνει τη δυσκολία να μαντέψει κανείς ή να παραβιάσει τον κωδικό πρόσβασής σας. Για παράδειγμα, υπάρχουν περισσότεροι από πεντακόσια εκατομμύρια πιθανοί συνδυασμοί για έναν κωδικό πρόσβασης οκτώ χαρακτήρων, ο οποίος περιέχει αριθμούς, σύμβολα και συνδυασμό γραμμάτων, δηλαδή 30.000 φορές περισσότεροι συνδυασμοί από έναν κωδικό πρόσβασης οκτώ χαρακτήρων ο οποίος αποτελείται μόνο από μικρά γράμματα.
 4. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια φράση που μόνο εσείς γνωρίζετεΜια ιδέα είναι να σκεφτείτε μια φράση που μόνο εσείς γνωρίζετε και η οποία σχετίζεται με τον συγκεκριμένο ιστότοπο για να μπορείτε να τη θυμάστε πιο εύκολα. Για το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με τη φράση “Ο φίλος μου ο Tom μού στέλνει ένα αστείο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μία φορά κάθε ημέρα” και μετά να χρησιμοποιήσετε αριθμούς και γράμματα για να το γράψετε με διαφορετικό τρόπο. Το “MfTsmafe1ad” είναι ένας κωδικός πρόσβασης με πολλές παραλλαγές. Στη συνέχεια, επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία για άλλους ιστότοπους.
 5. Βεβαιωθείτε ότι οι επιλογές σας ανάκτησης κωδικού πρόσβασης είναι ενημερωμένες και ασφαλείςΒεβαιωθείτε ότι η διεύθυνσή σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ενημερωμένη για να μπορείτε να λαμβάνετε μηνύματα σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνετε επαναφορά του κωδικού πρόσβασής σας. Μερικές φορές, μπορείτε επίσης να προσθέσετε έναν αριθμό τηλεφώνου για να λαμβάνετε κώδικες επαναφοράς του κωδικού πρόσβασης μέσω μηνύματος κειμένου. Επιπλέον, πολλοί ιστότοποι (συμπεριλαμβανομένων των Λογαριασμών Google) θ σας ζητήσουν να επιλέξετε μια ερώτηση για την επαλήθευση της ταυτότητάς σας σε περίπτωση που ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Αν μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας ερώτηση, δοκιμάστε να σκεφτείτε μια ερώτηση την απάντηση στην οποία γνωρίζετε μόνο εσείς. Προσπαθήστε να βρείτε έναν τρόπο να κάνετε την απάντησή σας μοναδική, ώστε ακόμα και αν κάποιος μαντέψει την ερώτηση, να μην ξέρουν πώς να την εισαγάγουν σωστά. Αυτό μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας τις παραπάνω συμβουλές.
 6. Διατηρήστε τις υπενθυμίσεις του κωδικού πρόσβασής σας σε ένα μυστικό μέρος για να μην είναι εύκολα ορατέςΜην αφήνετε σημειώματα με τους κωδικούς πρόσβασής σας σε κοινή θέα, στον υπολογιστή ή στο γραφείο σας. Αν αποφασίσετε να αποθηκεύσετε τους κωδικούς πρόσβασής σας σε κάποιο αρχείο στον υπολογιστή σας, δημιουργήστε ένα μοναδικό όνομα για το αρχείο ώστε να μην γνωρίζει κανείς τι περιέχεται σε αυτό. Αποφύγετε να δώσετε στο αρχείο κάποιο προφανές όνομα, όπως «οι κωδικοί μου». Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην επαναφορά στη μνήμη σας των πολλαπλών κωδικών πρόσβασής σας, ίσως η λύση να είναι ένα έμπιστος διαχειριστής κωδικών πρόσβασης. Αφιερώστε μερικά λεπτά στον έλεγχο των κριτικών και της φήμης αυτών των υπηρεσιών.
 7. Προσθέστε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στον Λογαριασμό σας GoogleΌταν φεύγετε από το σπίτι σας νιώθετε λίγο πιο ασφαλείς γνωρίζοντας ότι η πόρτα είναι κλειδωμένη. Φανταστείτε πόσο πιο ασφαλείς θα νιώθατε αν ξέρατε ότι είναι και ασφαλισμένη; Το ίδιο ισχύει και με τις πληροφορίες στους Λογαριασμούς σας Google. Ενεργοποιώντας την επαλήθευση σε 2 βήματα, θα έχετε λάβει όχι ένα, αλλά δύο μέτρα ασφάλειας για να συμβάλετε στην αποτροπή τυχόν παραβίασης.

  Αφού δημιουργήσετε έναν κωδικό πρόσβασης για τον Λογαριασμό σας Google, μπορείτε να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας ενεργοποιώντας την επαλήθευση σε 2 βήματα. H επαλήθευση σε 2 βήματα απαιτεί να έχετε πρόσβαση στο τηλέφωνό σας, καθώς και στο όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας, όταν πραγματοποιήσετε είσοδο. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος κλέψει ή μαντέψει τον κωδικό πρόσβασής σας, δεν θα μπορέσει να συνδεθεί στον λογαριασμό σας επειδή δεν θα γνωρίζει τον αριθμό τηλεφώνου σας. Τώρα, μπορείτε να προστατευτείτε με κάτι που γνωρίζετε (τον κωδικό πρόσβασής σας) και κάτι που έχετε στην κατοχή σας (το τηλέφωνό σας).

  Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόσθετο επίπεδο ασφαλείας για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας σε άλλους ιστότοπους. Απλώς αναζητήστε την επιλογή σύνδεσης με τον Λογαριασμό σας Google ή χρησιμοποιήστε τις πληροφορίες σύνδεσης άλλων εταιρειών που προσφέρουν λειτουργίες όπως η επαλήθευση σε 2 βήματα.

Είναι καλό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κάνετε τον κωδικό πρόσβασής σας πιο ισχυρό. Διαβάστε το επόμενο θέμα: Πώς να προστατευτείτε από το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing)

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .