Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/asfaleia.sto.internet κάνοντας Like για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα για θέματα που αφορούν την ασφάλεια μας αλλά και την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο καθώς και τεχνολογικά νέα . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας , μαθαίνουμε για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων . Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να κάνετε αίτημα φιλίας και στο προφίλ της σελίδας αυτής στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Το Internet σίγουρα αποτελεί μια τεράστια βιβλιοθήκη πληροφοριών που είναι για όλους μας ανοιχτή και εύκολα προσβάσιμη σε οτιδήποτε θέλουμε να ψάξουμε, να μάθουμε, να επεξεργαστούμε, να ανακαλύψουμε, να συγκρίνουμε
Πόσο όμως επικίνδυνο μπορεί να γίνει το Internet στα χέρια ενός μικρού παιδιού ή ακόμα και ενός εφήβου; Πόσο υποψιασμένοι και καλά ενημερωμένοι πρέπει να είμαστε οι ενήλικες, γονείς ή όχι για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η «εικονική πραγματικότητα»;
Ένα παιδί έρχεται σε επαφή με τον υπολογιστή και το Internet από μικρή ηλικία. Ακόμα και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου, ένα παιδί θα χρειαστεί να ανατρέξει στο Internet για να συγκεντρώσει πληροφορίες για τα μαθήματά του. Εμείς από την πλευρά μας, θα πρέπει να μιλήσουμε με το παιδί μας για τους κινδύνους που κρύβονται στο διαδίκτυο και σε καμία περίπτωση να μην θεωρούμε ότι το «δικό μας παιδί» θα μπει μόνο για τα μαθήματά του.
Είναι πολύ βασικό να μιλήσουμε με το παιδί μας σε ήρεμους τόνους και σε καμία περίπτωση να μην πάρουμε δραστικά μέτρα για την χρήση του υπολογιστή. Δεν μπορούμε να απαγορέψουμε στο παιδί να έχει επαφή με τον υπολογιστή αφού αυτός θέλοντας και μη είναι από μόνος του μέσα στην καθημερινότητά του. Ακούμε τους προβληματισμούς του και αν ακόμα αντιληφθούμε την συμμετοχή του σε διάφορους διαδικτυακούς τόπους που εμείς δεν εγκρίνουμε, το συζητάμε μαζί του και δεν καταφεύγουμε σε δραστικές λύσεις όπως για παράδειγμα η απενεργοποίηση του λογαριασμού του.
Τα ενήλικα μέλη της οικογένειας είναι και αυτά που οφείλουν να είναι τα σωστά πρότυπα για τους μικρότερους της οικογένειας ως προς την χρήση του διαδικτύου. Δεν μπορούμε να απαιτήσουμε από το παιδί μας να μην είναι όλη την ώρα στο Internet, αν βλέπει εμάς να το κάνουμε. Όταν εμείς αφιερώνουμε πολύ ώρα σε on line παιχνίδια ή σε χώρους κοινωνικής δικτύωσης, μοιραία και το παιδί θα ακολουθήσει αυτά τα βήματα.
Εμείς, ως ενήλικες οφείλουμε να σεβαστούμε τις ανάγκες και την ιδιωτική ζωή των παιδιών μας. Μπορούμε να ελέγξουμε τις σελίδες στις οποίες μπαίνει και τα θέματα που παρακολουθεί χωρίς όμως αυτό να γίνεται με αδιάκριτο τρόπο, που πιο πολύ θα το υποψιάσει παρά θα το προστατεύσει. Δεν είναι σίγουρα έντιμο από την πλευρά μας, να μπούμε σε πολύ προσωπικά δεδομένα του παιδιού μας, όπως είναι τα μηνύματά του, τα e-mails του.
Στο παιδί μας είναι πολύ βασικό να του εξηγήσουμε τα εξής:
-Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν προσωπικές πληροφορίες, όπως είναι η διεύθυνση κατοικίας μας, το τηλέφωνό μας, όνομα σχολείου, στοιχεία ταυτότητας κ.α.
-Δεν στέλνουμε ποτέ φωτογραφίες τόσο δικές μας ή άλλων μελών της οικογένειάς μας.
-Σε οποιαδήποτε περίπτωση λάβει ένα ανήθικο ή αγενές μήνυμα στον υπολογιστή του, θα πρέπει να το συζητήσει με τους γονείς του και να μην απαντήσει.
-Δεν χρησιμοποιούμε κωδικούς πρόσβασης που να είναι τα προσωπικά μας στοιχεία, όπως για παράδειγμα η ημερομηνία γέννησης, το ονοματεπώνυμό μας, το κινητό μας τηλέφωνο κ.α. γιατί μπορούν να ανιχνευθούν.
-Όταν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε κάποιο παιχνίδι (on line) χρησιμοποιούμε κάποιο ψευδώνυμο και όχι το πραγματικό μας όνομα.
Ένα λάθος που κάνουμε εμείς οι γονείς είναι ότι ανοίγουμε στο παιδί μας σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όταν αυτό δεν είναι ακόμα στην κατάλληλη ηλικία να τις διαχειριστεί. Είναι αρκετοί γονείς που ανοίγουν τέτοιες σελίδες με τα ονόματα των παιδιών τους μεγαλώνοντας την ηλικία τους προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τότε ανοίγουμε την πόρτα στο παιδί μας σε μια πραγματικότητας που σίγουρα δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει. Σε μία τέτοια σελίδα όπως είναι για παράδειγμα το facebook μπορεί ο οποιοσδήποτε να του στείλει αίτημα φιλίας και το παιδί μας να το αποδεχτεί για να αυξήσει τους «φίλους» του.
Εμείς οι ενήλικες με την χρήση του internet θα πρέπει να είμαστε πάντα και διαρκώς υποψιασμένοι. Προσέχουμε διαρκώς την συμπεριφορά του παιδιού μας, μήπως παρατηρήσουμε οτιδήποτε περίεργο ή αφύσικο όπως για παράδειγμα μυστικοπάθεια, κλείσιμο στον εαυτό του, φόβο. Δείχνουμε ενδιαφέρον για τις σελίδες που επισκέφτηκε χωρίς να φαίνεται ότι το ελέγχουμε. Το ρωτάμε τι πληροφορίες βρήκε, ποιες σελίδες του άρεσαν και του ζητάμε φιλικά να μας δείξει και εμάς. Ελέγχουμε ανά διαστήματα των «ιστορικό» των σελίδων που επισκέφτηκε.
Πάντα έχουμε σαν γνώμονα ότι το internet μπορεί να μετατραπεί πολύ εύκολα από ένα χρήσιμο εργαλείο σε ένα επικίνδυνο μέσο. Για τον λόγο αυτό είμαστε κοντά στο παιδί μας και το ενημερώνουμε για όλους του κινδύνους χωρίς όμως να το τρομοκρατούμε. Του δείχνουμε εμπιστοσύνη και του δίνουμε να καταλάβει πως θα είμαστε εκεί σε οποιοδήποτε πρόβλημα και αν αντιμετωπίσει.
Πηγή : my-family.gr
Βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο; Αν ναι, και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας, τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook (ΕΔΩ) και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει).
Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους φίλους σας στο facebook για αυτό το άρθρο.Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας, από τις απάτες και τα ψέματα,κοινοποιώντας τα, και μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το internet