Αρχική » Social Media » Facebook » Στη φάκα απατεώνες που οργάνωναν ταξίδια απάτες μέσω Facebook – Συμβουλες απο την ΕΛ.ΑΣ

Στη φάκα απατεώνες που οργάνωναν ταξίδια απάτες μέσω Facebook – Συμβουλες απο την ΕΛ.ΑΣ

FacebookTravel

Επισκεφτείτε μας https://www.facebook.com/Mpes.Sto.Internet.Me.Aleksisfairo  κάνοντας Like για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα για θέματα που αφορούν την ασφάλεια σας αλλά και την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας , μαθαίνουμε για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων . Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να κάνετε αίτημα φιλίας και στο προφίλ της σελίδας αυτής στο Facebook πατώντας ΕΔΩ αλλά και να μπείτε και στην ομάδα μας στο Facebook για απορίες , διάλογο κ.α πατώντας ΕΔΩ

 

Εξιχνιάστηκαν, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τριάντα οχτώ (38) περιπτώσεις απάτης χρηστών του διαδικτύου

Οι δράστες, διαφημίζοντας «πακέτα» διακοπών μέσω του διαδικτύου σε δελεαστικές τιμές, απέσπασαν χρηματικό ποσό που φθάνει στις (50.000) ευρώ περίπου

Για να πετύχουν το σκοπό τους είχαν δημιουργήσει προφίλ εικονικών τουριστικών γραφείων σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ για να είναι δυσχερής ο εντοπισμός τους μετονόμαζαν συχνά τα προφίλ και τα ενεργοποιούσαν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας

Σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος δύο (2) ημεδαπών για κατ’ επάγγελμα απάτη με υπολογιστή

Εξιχνιάστηκαν, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τριάντα οκτώ (38) περιπτώσεις εξαπάτησης χρηστών του διαδικτύου, που αφορούσαν στην διοργάνωση και πραγματοποίηση υποτιθέμενων ταξιδιωτικών «πακέτων», τα οποία διαφημίζονταν στο διαδίκτυο.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, ηλικίας 31 και 59 ετών, για κατ’ επάγγελμα απάτη με υπολογιστή.

Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες που υποβλήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι είχαν εξαπατηθεί από άγνωστα άτομα, τα οποία χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook», διαφήμιζαν ταξιδιωτικά «πακέτα» σε δελεαστικές τιμές. Μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, έπειθαν τους πολίτες να καταβάλλουν χρηματικά ποσά για την πραγματοποίηση των ταξιδιών, χωρίς ωστόσο αυτά να πραγματοποιούνται.

Από το σύνολο των καταγγελιών που υποβλήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προέκυψε ότι για την τέλεση των απατών, χρησιμοποιήθηκαν συνολικά επτά (7) ιστοσελίδες στο «Facebook», οκτώ (8) τραπεζικοί λογαριασμοί και δέκα (10) τηλεφωνικοί αριθμοί.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης αστυνομικής και ψηφιακής έρευνας, ταυτοποιήθηκαν τόσο ο 31χρονος όσο και ο 59χρονος, ως οι διαχειριστές των επίμαχων προφίλ και διοργανωτές των υποτιθέμενων ταξιδιωτικών «πακέτων».

Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modus operandi), οι δύο ημεδαποί κατάφεραν στο χρονικό διάστημα από 23.07.2013 έως και 12.12.2013 να αποσπάσουν, από τουλάχιστον τριάντα οκτώ (38) πολίτες, συνολικό χρηματικό ποσό (49.795) ευρώ για τις απατηλές ταξιδιωτικές προσφορές που διαφήμιζαν στο διαδίκτυο.

Πιο αναλυτικά, οι δύο δράστες για να πετύχουν το σκοπό τους δημιουργούσαν προφίλ εικονικών τουριστικών γραφείων στο «Facebook», μέσα από τα οποία διαφήμιζαν ταξίδια προς διάφορους προορισμούς του εξωτερικού (Παρίσι, Λονδίνο, Ντουμπάι κ.λπ.) με φθηνά «πακέτα» διακοπών.

Στη συνέχεια εισέπρατταν από πολίτες χρηματικά ποσά ως προκαταβολή για την πραγματοποίηση των ταξιδιών, ενώ έπειτα διέκοπταν κάθε επικοινωνία μαζί τους και τα ταξίδια δεν πραγματοποιούνταν ποτέ.

Κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε την 15.01.2014, αιφνιδιαστική έρευνα στην οικία του 31χρονου στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας (1) εσωτερικός σκληρός δίσκος, ένα (1) κινητό τηλέφωνο και μία (1) κάρτα SIM, τα οποία απεστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

Επιπλέον, χαρακτηριστικό στοιχείο της δράσης τους είναι ότι χρησιμοποιούσαν διάφορους τρόπους προκειμένου να γίνεται δυσχερής ο εντοπισμός τους, όπως η απενεργοποίηση των προφίλ και η ενεργοποίησή τους σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, καθώς και η συχνή μετονομασία τους.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις, για να προσδιοριστεί το μέγεθος της απάτης και τυχόν εμπλοκή τους.

Με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπενθυμίζει συστήνοντας και προτρέποντας τους χρήστες του διαδικτύου:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω του διαδικτύου και να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές σε αξιόπιστες ιστοσελίδες που ακολουθούν αξιόπιστα πρωτόκολλα ασφαλείας.

  • Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, η οποιοδήποτε είδους ηλεκτρονικών κρατήσεων για ταξίδια και εκδρομές, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο από γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες .

  • Συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.

  • Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αντληθούν από την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά στους αριθμούς 11012 και 210-6476464
  • Στέλνοντας e-mail στα ccu παπάκι cybercrimeunit.gov.gr , 11012 παπάκι hellenicpolice.gr

Δ.Τ Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας

Για τις Ανακοινώσεις που αφορούν την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το έτος 2014 πατήστε ΕΔΩ

 

 

Βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο; Αν ναι, και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφαλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατωντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ ή ακόμα και αίτημα φιλίας στο προφίλ στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους φίλους σας στο facebook για αυτό το άρθρο.Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας, από τις απάτες και τα ψέματα,κοινοποιώντας τα, και μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το internet

 

 

 

 

Αρθρογράφος Administrator

Δείτε επίσης

Το FaceApp βάζει σε κίνδυνο την προσωπική μας ζωή

FaceApp. Η εφαρμογή ξαναγίνεται viral μετά από δύο χρόνια κυκλοφορίας. Τα εφέ της έχουν βελτιωθεί …