Τι κάνει το παιδί στο Facebook ;

1407

Facebook-Child-Gamers1

Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο Facebook  https://www.facebook.com/Mpes.Sto.Internet.Me.Aleksisfairo κάνοντας Like για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα για θέματα που αφορούν την ασφάλεια σας αλλά και την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο καθώς και τεχνολογικά νέα . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας , μαθαίνουμε για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων . Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να κάνετε αίτημα φιλίας και στο προφίλ της σελίδας αυτής στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

 

H φυγή του 13χρονου παιδιού από τα Σπάτα μετά την γνωριμία της με 23χρονο μέσω Facebook επαναφέρει την συζήτηση για τους κινδύνους του διαδικτύου και συγκεκριμένα αυτούς από την διαδικτυακή κοινωνική δικτύωση. Αντί να κυνηγάμε όμως φαντάσματα, θα ήταν προτιμότερο να μπούμε στο Facebook.

Η άγνοια δεν είναι δικαιολογία για τους κηδεμόνες και όταν υπάρχει ανάγκη -ο κηδεμόνας είναι η γιαγιά-, τον ρόλο αυτό μπορούν και πρέπει να αναλαμβάνουν οι πραγματικοί φίλοι με την βοήθεια των δικών τους κηδεμόνων.

Η πρώτη διαπίστωση από το περιστατικό είναι ότι δεν τηρείται το όριο των 13 ετών για την δημιουργία λογαριασμού στο Facebook, ωστόσο αυτό δεν είναι νέο. Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι, στο Facebook μπορεί να είσαι όπως θέλεις να εμφανίζεσαι, αλλά κι αυτό δεν είναι νέο.

  • Στην γειτονική Ιταλία, η ένωση γονέων στράφηκε επισήμως στην Δικαιοσύνη και αποδίδει σοβαρές ευθύνες στην πολυεθνική εταιρεία για έγκλημα. Το κυριότερο επιχείρημα της ένωσης Moige είναι ότι το Facebookκαταπατά τον ιταλικό νόμο, όταν συνάπτει συμβόλαιο με παιδιά κάτω των 18 ετών, τα οποία δεν διαθέτουν την νομική ικανότητα να το πράξουν, κατά την εγγραφή τους στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης. Αφορμή αποτέλεσε η αυτοκτονία της 14χρονης Carolina Picchio τον Ιανουάριο του 2013, αφού είχε γίνει θύμα κοροϊδίας στο διαδίκτυο όταν δημοσιεύτηκε online βίντεο όπου εμφανιζόταν μεθυσμένη στο μπάνιο μετά από πάρτυ.

Τα παιδιά που γνωρίζονται online είναι πιθανό να κανονίσουν να γνωριστούν από κοντά -έρευνα του 2010 έδειχνε ότι 1 στα 12 παιδιά το κάνουν, με τις πιθανότητες να αυξάνονται για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας 15-16 χρονών (1 στα 7 παιδιά). Συνταρακτικό είναι ότι, όταν κανονίζουν μια τέτοια συνάντηση συνήθως περιορίζονται να ενημερώσουν κάποιον συνομήλικό τους ή κανέναν. Σε συνδυασμό με την άγνοια των κηδεμόνων, η συνάντηση αυτή χαρακτηρίζεται υψηλού κινδύνου -όλοι μπορούν να εμφανιστούν στο Facebook με ψεύτικο «προφίλ».

Μην μιλάς σε αγνώστους

Το Facebook είναι πολυσύχναστο στέκι και το πιθανότερο είναι ότι ένα παιδί θα βρει εκεί φίλους και συμμαθητές και μπορεί να γνωρίσει νέους από «φίλο» σε «φίλο». Για αυτό παραμένει ψηλά και μάλιστα ως υποχρέωση των παιδιών να αποφεύγουν αγνώστους και να αναφέρουν ύποπτες/επιβλαβείς ή παράνομες συμπεριφορές στο Διαδίκτυο. Η λίστα των υποχρεώσεων που οφείλουν να σέβονται οι ανήλικοι online καταρτίστηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Το Facebook προτείνει τα ακόλουθα στους γονείς
 πατήστε ΕΔΩ

  • Η εξοικείωση με την τεχνολογία ίσως σας δυσκολέψει. Μην φοβάστε να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν ό,τι δεν καταλαβαίνετε.
  • Αν δεν είστε ήδη στο Facebook, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να γίνετε μέλος. Έτσι θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται!
  • Δημιουργήστε μια ομάδα Facebook για την οικογένειά σας. Έτσι θα έχετε έναν ιδιωτικό χώρο όπου θα μοιράζεστε φωτογραφίες και θα μένετε σε επαφή.
  • Μάθετε στα έφηβα παιδιά σας τα βασικά σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το Χρονολόγιό τους στο Facebook και τους άλλους διαδικτυακούς λογαριασμούς τους απόρρητους και ασφαλείς.
  • Μιλήστε για την ασφάλεια σε θέματα τεχνολογίας ακριβώς όπως μιλάτε για την ασφάλεια στην οδήγηση και στα σπορ.

Τίποτα δεν θα σας βοηθήσει, εάν δεν μιλάτε με το παιδί.

«Συζητήστε με τον έφηβο»

  • Αν έχεις κάποιο πρόβλημα στο σχολείο ή στο Διαδίκτυο, θα έρθεις να μου το πεις;
  • Βοήθησέ με να καταλάβω γιατί θεωρείς σημαντικό για σένα το Facebook.
  • Μπορείς να με βοηθήσεις να δημιουργήσω Χρονολόγιο στο Facebook;
  • Ποιοι είναι οι φίλοι σου στο Facebook;
  • Θέλω να γίνω φίλος σου στο Facebook. Σε πειράζει; Αν ναι, γιατί;

Επικοινωνία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  της Ελληνικής Αστυνομίας

Διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ.115 22 – Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-6476464, 210-6476000
Γραμμή καταγγελιών: 11012 ή 11012 παπακι hellenicpolice.gr
FAX : 210-6476462
E-mail: ccu παπακι cybercrimeunit.gov.gr
Website: www.hellenicpolice.gr

 

Πηγή : tech.in.gr

 

[youtube_sc url=http://youtu.be/Maw8eGN-UBs]

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .