Το μαγικό «ταξίδι» στο Internet μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη

1139

sfakianakis

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον κόσμο του Internet έφερε στο φως της δημοσιότητας ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Μανώλης Σφακιανάκης κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Πρόκειται για ένα τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο κάνει περισσότερο από καλά το έργο του, καθώς μεταξύ άλλων, έχει στείλει 800 παιδόφιλους στη Δικαιοσύνη και έχει σώσει 700 παιδιά από την αυτοκτονία. 

Ο κ. Σφακιανάκης και οι καλεσμένοι του ομιλητές ανέλυσαν τους κινδύνους που «εγκυμονεί» η πλοήγηση στο Internet αλλά και πώς να τους αποφύγουμε. Μίλησαν, μεταξύ άλλων, για μία αρνητική πρωτιά της χώρας μας, ενώ αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα παραδείγματα ανθρώπων που έπεσαν θύματα μέσω του Facebook.

Τα αιτήματα φιλίας μπορεί να κρύβουν «εχθρούς»

Ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατά τη διάρκεια της ημερίδας υποστήριξε πως οι «ηλεκτρονικοί» κακοποιοί χρησιμοποιούν ακόμα και το Facebook. Θύμα της συγκεκριμένης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης έπεσε σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη και ένας μεγάλος επιχειρηματίας. «Eίχε αναρτήσει στο Facebook ότι θα πάει στη Μύκονο 10-20 Αυγούστου. Ακριβώς στις 11 Αυγούστου μπήκε ο διαρρήκτης σπίτι του και έφυγε στις 19!» ανέφερε συγκεκριμένα.

Την ίδια στιγμή αποκάλυψε πως οι εισπρακτικές εταιρείες κάνουν χρήση του Facebook. «Στέλνουν καλλίγραμμες κοπέλες από εισπρακτικές εταιρείες που προσεγγίζουν τους οφειλέτες, μέσω Διαδικτύου. Γι’ αυτό προσέχουμε από ποιους λαμβάνουμε αιτήματα φιλίας» τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.

Το Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένας κόσμος όπου ότι αναρτάται μοιράζεται με άλλους. Ο επικεφαλής του Τμήματος αναρωτήθηκε: «Πόσοι γνωρίζουν τους όρους χρήσης του; Ότι, δηλαδή, οι όροι μπορούν να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση; Ή ότι το Facebook αποποιείται τα πνευματικά δικαιώματα;» Ο κ. Σφακιανάκης επέστησε την προσοχή μας σχετικά τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα λέγοντας: «Πρέπει να γνωρίζετε πως ό,τι αναρτάται στο Facebook, μοιράζεται με άλλους. Και όποιος νομίζει ότι μπορεί να διαγράψει το λογαριασμό, σφάλλει. Ο λογαριασμός δεν διαγράφεται, αλλά απενεργοποιείται».

Η βιομηχανική κατασκοπεία

Μιλώντας για τους κινδύνους της βιομηχανικής κατασκοπείας, ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε: «Έχω δει ανθρώπους να καταρρέουν μπροστά μου, έχοντας υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές. Σας διαβεβαιώ όμως, ότι είμαστε και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε ο φόβος και ο τρόμος των κακόβουλων. Και καλούμε τους επιχειρηματίες, που διαβάζουν στο Διαδίκτυο συκοφαντικά και εκβιαστικά δημοσιεύματα, να έρχονται στην υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όποιο αρχείο δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο παραμένει για πάντα».

Το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όμως, έχει καταφέρει να δώσει λύση στις περισσότερες από τις υποθέσεις που έχουν φτάσει στα γραφεία του –και δεν είναι λίγες: «Δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο» τόνισε ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Ασφαλής Πλοήγησης στο Διαδίκτυο που διοργανώθηκε σήμερα με τεράστια επιτυχία στο ξενοδοχείο Intercontinental. Το Συνέδριο, μάλιστα, ήταν διαθέσιμο μέσω live stream σε όποιον ήθελε να το παρακολουθήσει.

Τρεις ήταν οι θεματικές ενότητες που καλύφθηκαν:

1. Ασφάλεια ηλεκτρονικών πληροφοριών – Βιομηχανική κατασκοπεία.
2. Κυβερνοέγκλημα και νομοθεσία – Κραυγές απόγνωσης – Πρόληψη αυτοκτονιών
3. Cyber Bullying.

Οι τρεις ενότητες καλύφθηκαν σε τρεις κατάμεστες αίθουσες, από πληθώρα ομιλητών και ειδικών. Ειδικά στην τρίτη, όπου η παρουσία και μαθητών από σχολεία ήταν μεγάλη, όλοι οι ομιλητές έτυχαν πολύ θερμής υποδοχής. Αλλά, επειδή στο πλαίσιο της ενότητας αυτής καλύφθηκε και το πολύ σημαντικό θέμα της παιδοφιλίας, ήταν η σύντομη, αλλά εξαιρετικά εμπεριστατωμένη, ομιλία του κ. Σφακιανάκη που κέρδισε τις περισσότερες εντυπώσεις.

«Όταν παρέλαβα την υπηρεσία, οι παιδόφιλοι δεν τιμωρούνταν», είπε ο κ. Σφακιανάκης, σοκάροντας αρχικά το κοινό. «Τους πιάναμε και μετά μας έκαναν μηνύσεις. Έπρεπε να αποδείξουμε κάποιο άλλο έγκλημά τους για να καταφέρουμε να τους σταματήσουμε. Ευτυχώς, από το 2007 άλλαξε η νομοθεσία και στην Ελλάδα. Πλέον έγινε πολύ καλή στον τομέα αυτό».

Η δουλειά του κ. Σφακιανάκη και της ομάδας του στο φλέγον ζήτημα της πάταξης της παιδοφιλίας είναι εξαιρετική και αποδίδει καρπούς. «Με ειδικά προγράμματα μπορούμε πλέον να εντοπίζουμε τους παιδόφιλους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Εργαζόμαστε γι’ αυτό 24 ώρες το 24ωρο». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από το 2007 μέχρι σήμερα, το τμήμα του έχει στείλει 800 παιδόφιλους στη Δικαιοσύνη!

Όσον αφορά το άλλο φλέγον ζήτημα, εκείνο των αυτοκτονιών στο Facebook και γενικά στο Internet, που επίσης αναλύθηκε στο πλαίσιο της ενότητας Cyber Bulling, ο κ. Σφακιανάκης σόκαρε και εκεί με τα στοιχεία που παρουσίασε: «Έχουμε σώσει 700 παιδιά από την αυτοκτονία στο παρά ένα!».

Στη συνέχεια μοιράστηκε με το κοινό ένα περιστατικό: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που ήρθε και με βρήκε στο γραφείο ο πατέρας μιας κοπέλας 18 ετών την οποία σώσαμε τελευταία στιγμή. Και μου μετέφερε συγκινημένος ότι η κόρη του κάποια στιγμή του είπε: “Πατέρα, αν δεν υπήρχε ο κ. Σφακιανάκης, εγώ δεν θα ήμουν τώρα εδώ να σου μιλάω».

Έκλεισε την εισήγησή του τονίζοντας ότι, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με θέματα που αφορούν τα παιδιά, η υπηρεσία του δεν παίζει και μπορεί να φτάσει μέχρι και σε ακραίες κινήσεις, όπως να συλλάβουν ένα διαχειριστή που αρνιόταν να δώσει το ίχνος ενός παιδιού που βρισκόταν σε κίνδυνο.

Το μήνυμα του Μανώλη Σφακιανάκη ήταν: «Ναι στο χαμόγελο, ναι στο διαδίκτυο ναι στις νέες τεχνολογίες». Νωρίτερα, βέβαια, στο πλαίσιο της ομιλίας του για την πρώτη ενότητα, τόνισε ότι «Ασφαλής υπολογιστής είναι μόνο ο κλειστός υπολογιστής με την πρίζα βγαλμένη», θέλοντας να επιστήσει την προσοχή όλων στο ότι η ασφάλεια είναι μια υπόθεση πάνω απ’ όλα προσωπική.

Στην ομιλία του στην δεύτερη θεματική ενότητα, ανέλυσε τον κίνδυνο από την κυκλοφορία των προσωπικών μας δεδομένων στο Internet. «Για εμάς», είπε, «είναι έγκλημα η διακίνηση ανώνυμων κατηγοριών από τα διάφορα blogs». «Δεν πρέπει να στέλνετε στην πυρά κάποιον που κατηγορείται στο Διαδίκτυο. Ξέρετε πόσοι πίνουν ψυχοφάρμακα από ανώνυμα σχόλια; Πόσοι άνθρωποι χάνουν καθημερινά τον ύπνο τους; 40 καταγγελίες τη μέρα λαμβάνω».

Στη συνέχεια ανέλυσε, όμως, πως για να αποφύγει κανείς να πέσει θύμα εκβιασμού ή κατηγοριών στο Internet, θα πρέπει να είναι και προσεκτικός στο τι δημοσιεύει. «Να προσέχουμε τι δημοσιεύουμε. Κάποιοι κρατάνε αρχεία για πάντα και τα χρησιμοποιούν σε μια κρίσιμη στιγμή για να μας πλήξουν. Ειδικά στο Facebook πρέπει να προσέχουμε πολύ τι ανεβάζουμε. Γιατί ό,τι βάζουμε εκεί ανήκει και στο Facebook. Ίσως τα παιδιά μας να βρουν μπροστά τους, όταν πάνε για μια πρόσληψη, κάτι που έγραψαν στα 16 τους».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι ομιλίες των υπολοίπων ειδικών. Όσον αφορά στην ασφάλεια ηλεκτρονικών πληροφοριών και τη βιομηχανική κατασκοπεία τονίστηκε ιδιαίτερα το πόσο μικρές δαπάνες κάνουν για την ασφάλειά τους μεγάλες εταιρείες. «Ένας μαθητευόμενος χάκερ μπορεί να κλέψει ό,τι θέλει», ακούστηκε ουκ ολίγες φορές κατά την διάρκεια του συνεδρίου. Ο ίδιος ο κ. Σφακιανάκης παρουσίασε την περίπτωση ενός νεαρού Έλληνα χάκερ που μέσω ενός ελκυστικού εργαλείου –μιας toolbar- είχε καταφέρει να αποκτήσει έλεγχο σε 10.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η πρόληψη είναι η μοναδική λύση στο θέμα της ασφάλειας. Παρουσιάστηκαν, μάλιστα, περιπτώσεις εταιρειών με απόρρητα δεδομένα, που έχουν δύο υπολογιστές για κάθε εργαζόμενο, έναν συνδεδεμένο στο Internet για να επικοινωνεί και να βρίσκει στοιχεία που χρειάζεται στην εργασία του και έναν αυστηρά προσωπικό όπου αποθηκεύεται όλη του η δουλειά χωρίς να είναι εκτεθειμένη στον κυβερνοχώρο.

Όσον αφορά στο κυβερνοέγκλημα και τη νομοθεσία γύρω από αυτό, οι τοποθετήσεις ήταν πιο θεωρητικές και εξάντλησαν το δίλημμα για το ποια είναι τα όρια του νόμου και πού αρχίζουν να θίγονται τα δικαιώματα του καθενός. Η διακίνηση μουσικής και ταινιών, άρα η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, ήταν ένα ζήτημα που έθιξαν οι περισσότεροι των ομιλητών, τονίζοντας ότι ναι μεν πρέπει να παταχθεί η πειρατεία, αλλά όχι και να φτάσουμε στο σημείο να παρακολουθούνται και να θεωρούνται κατηγορούμενοι όλοι όσοι έχουν πρόσβαση στο Internet.

Τέλος, στο ζήτημα του cyber bullying, η συζήτηση ξέφυγε από τα όρια του Διαδικτύου και αναζητήθηκε μια ευρύτερη λύση. Όλοι οι ομιλητές μίλησαν για την ανάγκη για κατάρτιση των γονέων και των καθηγητών και για την τόνωση συνεργατικών ενεργειών μεταξύ των μαθητών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το στοιχείο που παρουσιάστηκε, ότι η Ελλάδα –μαζί με τη Ρουμανία- είναι οι δύο χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων cyber bullying στην Ευρώπη: 27% ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους, με τη μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων να είναι κορίτσια και των θυτών αγόρια

Πηγή : newsbomb.gr

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .