Το facebook έχει το δικαίωμα να ζητά την πραγματική ταυτότητα των χρηστών

1080

facebook152

 

Με στόχο την προστασία των ανηλίκων το facebook μπορεί να ζητά την πραγματική ταυτότητα των χρηστών

Η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Facebook έχει το δικαίωμα να αξιώνει από τους χρήστες του να δίνουν την πραγματική τους ταυτότητα, σύμφωνα με απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης η οποία ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Να σημειωθεί πως οι αρχές που είναι επιφορτισμένες με την υπεράσπιση των προσωπικών δεδομένων ήθελαν να υποχρεώσουν τον ιστότοπο να ανέχεται την χρήση ψευδωνύμων.

Το Facebook ζητεί, κατά την δημιουργία ενός λογαριασμού, οι χρήστες να δίνουν το πραγματικό τους επίθετο, όνομα, ημερομηνία γέννησης και φύλλο.

Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να αναστείλει τη λειτουργία ενός λογαριασμού αν αντιληφθεί ότι ένα από αυτά τα στοιχεία είναι ανακριβές, εφόσον ο χρήστης δεν εμφανίσει μια επίσημη ταυτότητα με την οποία να αποδεικνύει ότι δεν δήλωσε ψευδή στοιχεία.

Στηριζόμενο στους θεσπισμένους κανόνες που ισχύουν στη Γερμανία για το θέμα αυτό, το Γραφείο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, είχε δώσει εντολή στο Facebook να σταματήσει να αξιώνει τις πληροφορίες αυτές και να άρει την αναστολή της λειτουργίας των λογαριασμών εκείνων που είχαν δώσει ψευδή στοιχεία.

Το Γραφείο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχε απειλήσει μάλιστα το Facebook με χρηματική ποινή 20.000 ευρώ στην περίπτωση που δεν άρει την αναστολή της λειτουργίας των λογαριασμών αυτών.

Το Facebook προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά των αποφάσεων αυτών του Γραφείου και το διοικητικό δικαστήριο του Σλέσβιχ δικαίωσε τον ιστότοπο σε απόφαση που εξέδωσε χθες, αλλά δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

“Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία δεδομένων και την γερμανική νομοθεσία για την προστασία δεδομένων, το γερμανικό δίκαιο δεν εφαρμόζεται από την στιγμή που η καταγραφή και η μεταχείριση προσωπικών δεδομένων γίνεται από μια θυγατρική που βρίσκεται σε μια χώρα μέλος της ΕΕ”, διευκρινίζει το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Ο αξιωματούχος του γραφείου προστασίας δεδομένων του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, Τίλο Βάιχερτ, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι θα φέρει την υπόθεση ενώπιον του εφετείου του κρατιδίου.

Η επιχειρηματολογία του διοικητικού δικαστηρίου με την οποία δικαιώθηκε το Facebook είναι κάτι “περισσότερο από εξωφρενική”, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος σημείωσε ότι τα δεδομένα λαμβάνονται στην Γερμανία και η επεξεργασία τους γίνεται στις ΗΠΑ κι όχι από την ιρλανδική θυγατρική του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .