Ασφαλής Χρήση του Internet

1463

network-security

Όλοι μας χρησιμοποιούμε το Internet για ενημέρωση, ψυχαγωγία αλλά και εξυπηρέτηση. Απολαμβάνουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι η ασφάλεια στη χρήση είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό.


15 Απλές Βασικές Αρχές για Ασφαλή Xρήση του Internet & των Υπολογιστών

1. Χρησιμοποίησε τις πιο ενημερωμένες εκδόσεις των προγραμμάτων.
Να ενημερώνεις τακτικά τα προγράμματα πλοήγησης (Explorer, Firefox, Chrome, κ.λ.π.), αλλά και το λειτουργικό σύστημα του Η/Υ. Να ενεργοποιείς πάντα τα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά προστασίας των προγραμμάτων πλοήγησης (browser), όπως η φραγή των αναδυόμενων παραθύρων, διαχείριση των “Cookies” κ.λ.π..

2. Εγκατάστησε προγράμματα ανίχνευσης ιών και πρόσθετο λογισμικό ασφαλείας. 
Τα προγράμματα ανίχνευσης ιών (antivirus, antispyware), μεγιστοποιούν την ασφάλεια του Η/Υ, καθώς ενημερώνονται συνεχώς και είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν νέες απειλές. Επίσης, τα προγράμματα τύπου firewall ελέγχουν όλες τις πληροφορίες του υπολογιστή και προλαμβάνουν τη διάδοση των ιών και των ανεπιθύμητων εφαρμογών.

3. Χρησιμοποίησε προγράμματα μόνο από αξιόπιστες πηγές.
Η χρήση προγραμμάτων που βρίσκεις στο Διαδίκτυο πρέπει να γίνεται μόνο όταν είσαι βέβαιος/η για την πηγή της προέλευσής τους.

4. Κάνε Backup.
Η διατήρηση αντιγράφων ασφαλείας (Backup) αποτελεί μια δικλείδα ασφαλείας του Η/Υ και των αρχείων. Αντίγραφα ασφαλείας μπορούν να δημιουργηθούν σε κινητές μονάδες σκληρών δίσκων, σε ψηφιακούς δίσκους CD ή DVD και σε φορητές μονάδες αποθήκευσης δεδομένων (USB sticks).

5. Διαφύλαξε τους κωδικούς σου.
Απόφυγε τη χρήση κωδικών που είναι εύκολοι στην απομνημόνευση, (όπως σημαδιακές ημερομηνίες, γνωστοί όροι, ακολουθίες γραμμάτων ή κύρια ονόματα). Μια προτεινόμενη λύση για τη δημιουργία ενός κωδικού (password) είναι να επιλέξεις χρήση συνδυασμού πεζών – κεφαλαίων, γραμμάτων – αριθμών, με τουλάχιστον 8 ψηφία κ.λ.π.. Τέλος, κράτησε τους κωδικούς σου μυστικούς.

6. Απόφυγε την προβολή άγνωστων αρχείων, μηνυμάτων ή συνδέσμων. 
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά μηνύματα με “μολυσμένα” αρχεία, ιούς ή ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο. Πριν ανοίξεις κάποιο μήνυμα άγνωστου, ενεργοποίησε το φίλτρο για τα ανεπιθύμητα μηνύματα, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

7. Να χρησιμοποιείς πάντα νόμιμα αρχεία, μουσικής και βίντεο.
Είναι σημαντικό πριν χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε αρχείο, να υπάρχει διαβεβαίωση ότι δεν είναι παράνομη η χρήση του ή το αρχείο δεν αποτελεί ένα πρόγραμμα “Trojan Horse”.

8. Σεβάσου τα πνευματικά δικαιώματα.
Η εξασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών αποτελεί σημαντικό κανόνα για τη νόμιμη χρήση των αρχείων που βρίσκονται στο Διαδίκτυο. Απόφυγε ιστοχώρους που διανέμουν περιεχόμενο χωρίς την άδεια των δημιουργών.

9. Να ελέγχεις τη φερεγγυότητα των ηλεκτρονικών καταστημάτων.
Να ελέγχεις πάντα τη φερεγγυότητα του ηλεκτρονικού καταστήματος από την «ταυτότητα» της ιστοσελίδας του και να αναζητάς την κατάλληλη πληροφόρηση μέσα από τα μητρώα του Internet (όπως για παράδειγμα η διεθνής βάση δεδομένων www.whois.net ή η βάση ελληνικών καταχωρίσεων www.hostmaster.gr/cgibin/webwhois ). Συνήθως, το ηλεκτρονικό κατάστημα φιλοξενεί ένα ειδικό σήμα στην ιστοσελίδα που πιστοποιεί την ταυτότητά του και ενημερώνει τον χρήστη για την ασφάλεια που χρησιμοποιεί το site.

10. Προστασία προσωπικών δεδομένων. 
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που αφορούν στην προστασία προσωπικών δεδομένων, η συλλογή και επεξεργασία τους επιτρέπεται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Όταν σου ζητείται να επικοινωνήσεις προσωπικά στοιχεία, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ρητή συγκατάθεση σου για τη συλλογή και επεξεργασία τους. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το ηλεκτρονικό κατάστημα θέλει να διαβιβάσει τα στοιχεία σου σε τρίτη εταιρεία προς επεξεργασία, τότε, η ρητή συγκατάθεσή σου είναι απαραίτητη, καθώς θεωρείται παράνομη οποιαδήποτε επεξεργασία.

11. Τι θα πρέπει να γνωρίζεις πριν προχωρήσεις σε μία ηλεκτρονική εμπορική συναλλαγή.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορείς να ακυρώσεις ή να επιστρέψεις μια υπηρεσία/προϊόν, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο συνήθως διαρκεί επτά ημέρες.

 

  • σε περίπτωση επιστροφής, τα έξοδα αποστολής επιβαρύνουν εσένα
  • σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος, μπορεί να γίνει καταγγελία σε αρμόδιες από τη χώρα αρχές και υπηρεσίες (βλ. παρακάτω)
  • σε περίπτωση μη εκτέλεσης μιας υπηρεσίας, δικαιούσαι επιστροφή χρημάτων

12. Πού μπορείς να απευθυνθείς για συμβουλές ή επίλυση θεμάτων που αφορούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές:

  • στο ίδιο εμπορικό κατάστημα στο οποίο πραγματοποίησες την ηλεκτρονική συναλλαγή
  • στον επαγγελματικό σύλλογο ή/και το Επιμελητήριο που εκπροσωπεί τον κλάδο του συγκεκριμένου εμπόρου
  • στην υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης
  • στις επιτροπές «Φιλικού Διακανονισμού», στις Νομαρχίες όλης της Ελλάδας
  • στην υπηρεσία πελατών ή την εκδίδουσα Διεύθυνση της Τράπεζας από την οποία έχει εκδοθεί η πιστωτική σου κάρτα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη συναλλαγή
  • στις Ενώσεις Καταναλωτών
  • στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής

13. Χρήση της πιστωτικής κάρτας σε εμπορικές συναλλαγές.
Η σύγχρονη κρυπτογράφηση των δεδομένων μειώνει σημαντικά τις περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης. Ακόμη και σε περιπτώσεις που παρατηρηθούν περίεργες χρεώσεις, έχεις το δικαίωμα να ακυρώσεις τη συναλλαγή και να ζητήσεις επιστροφή χρημάτων.

14. Κανόνες για την ασφάλεια των συναλλαγών σε ηλεκτρονικά καταστήματα δημοπρασιών.
Σε περιπτώσεις που κάνεις χρήση υπηρεσιών δημοπρασιών ή/και αγοραπωλησιών αγαθών, είναι σημαντικό να υπάρχει συνοχή και ακολουθία αναφορικά με τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των συγκεκριμένων δικτυακών τόπων.

15. Πρόσεξε τη χρήση υπολογιστών στους οποίους έχουν πρόσβαση και άτομα που δε γνωρίζεις 
Για την ασφάλεια σου, σε περιπτώσεις που γίνεται χρήση υπολογιστών από κοινό, απαιτείται η εφαρμογή κάποιων κανόνων προστασίας του χρήστη, όπως καθαρισμός προσωρινής μνήμης και καθαρισμός του ιστορικού ενεργειών.

 

Πηγή : wind.com.gr

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .