16 πράγματα που μπορούν να βλάψουν τον υπολογιστή σας

1700

laptop

Ένας υπολογιστής είναι αρκετά ευαίσθητος και υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αποφεύγονται οπωσδήποτε.

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι υπολογιστές έγιναν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Πολλοί από εμάς μπορεί να περνάμε αρκετές ώρες μπροστά σε έναν ενώ εργαζόμαστε, μόνο για να επιστρέψουμε σπίτι και να συνεχίσουμε μπροστά σε έναν άλλο. Δυστυχώς, πολλές φορές ακολουθούμε κάποιες πρακτικές που μόνο κακό μπορεί να κάνουν. Κι επειδή είναι καλό να «προσέχουμε για να έχουμε», συγκεντρώσαμε εδώ 16 από τα συνηθέστερα λάθη που γίνονται και που μπορεί να αποβούν μοιραία για έναν υπολογιστή.

1. Μπλοκάρισμα των διόδων εξαερισμού

Στην προσπάθειά μας να γλιτώσουμε χώρο, μπορεί να τοποθετήσουμε τον υπολογιστή μας κατά τέτοιο τρόπο που να εμποδίσουμε τον εξαερισμό του καθώς μπλοκάρουμε τις διόδους του. Τοποθέτηση πολύ κοντά ή κολλητά σε τοίχους που να φράζουν τις γρίλιες εξαερισμού, λάπτοπ που λειτουργούν για ώρες πάνω σε ένα τραπέζι χωρίς μια βάση με ανεμιστήρες ψύξης, κουρτίνες που πέφτουν πάνω στο πίσω μέρος χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι, είναι κοινά παραδείγματα. Οι υψηλές θερμοκρασίες που δεν απάγονται, αργά ή γρήγορα θα κάνουν ζημιά και μάλιστα μεγάλη (είδα τροφοδοτικό να παίρνει φωτιά), γι’ αυτό, καλό θα είναι να προσέχουμε πολύ ώστε ο υπολογιστής μας να εξαερίζεται καλά και να παραμένει δροσερός.

2. Διαγραφή αρχείων συστήματος

Είναι σύνηθες με τον καιρό να μαζεύονται κάθε είδους αρχεία στον υπολογιστή μας. Φωτογραφίες, μουσική, ταινίες κλπ, και ξαφνικά ο σκληρός δίσκος γεμίζει. Και όταν γεμίζει, τότε ο υπολογιστής «δυσανασχετεί», η λειτουργία του καθυστερεί και γενικά ο δίσκος ταλαιπωρείται και η διάρκεια ζωής του μειώνεται. Το λογικό είναι λοιπόν, να θέλουμε να διαγράψουμε άχρηστα αρχεία. Και η ζημιά γίνεται όταν, χρήστες με απειρία διαγράφουν αρχεία που τους φαίνονται άχρηστα, αλλά δυστυχώς είναι αρχεία χρήσιμα για την εύρυθμη λειτουργία του υπολογιστή. Μετά, πάμε να τον ξανανοίξουμε κάποια στιγμή, αλλά δεν ανοίγει. Γι’ αυτό, προσοχή σε αρχεία τύπου .SYS,.DLL, ή .EXE, και μην πειράζετε αρχεία στους φακέλους Program Files, System32, Windows, Users (Windows). Αν θέλετε να απεγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα, χρησιμοποιείστε τον Πίνακα Ελέγχου (Προγράμματα και Δυνατότητες) και μη διαγράφετε προγράμματα χειροκίνητα. Όσον αφορά τους χρήστες Mac, μην πειράζετε το φάκελο Library (αν και συνήθως είναι κρυφός).

3. Καθάρισμα οθόνης με υγρά τζαμιών κλπ

Όταν θέλετε να καθαρίσετε την οθόνη του υπολογιστή σας, το ΑΖΑΧ δεν είναι η καλύτερη λύση. Τα χημικά που υπάρχουν στα υγρά καθαρισμού, μπορεί να καταστρέψουν την ειδική επίστρωση της οθόνης του υπολογιστή. Αν περάσει (πράγμα εύκολο) το υγρό στο εσωτερικό της οθόνης, μπορεί να δημιουργήσει επίσης σκουριά, βραχυκυκλώματα και άλλα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιείτε ένα ειδικό πανάκι όπως αυτά των γυαλιών ή τα ειδικά καθαριστικά που πουλιούνται στα καταστήματα υπολογιστών, ειδικά γι’ αυτό το σκοπό.

4. Κλείσιμο του CD/DVD με … σπρώξιμο

Είναι κάτι που το κάνουμε συχνά δυστυχώς γιατί είναι πιο εύκολο από το να πατάμε το σχετικό πλήκτρο. Μπορεί να νομίζουμε ότι είναι το ίδιο, αλλά όταν επιβάλλουμε δύναμη στο «tray» του CD/DVD, μπορεί να σπάσουμε τελικά το μηχανισμό που είναι πολύ ευαίσθητος. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να τον στραβώσουμε ελαφρά – χωρίς να φαίνεται – και μετά να μη διαβάζει τα CD/DVD γιατί δε θα κεντράρει σωστά η δέσμη του λέιζερ. Γι’ αυτό, καλύτερα να χρησιμοποιείτε το πλήκτρο. Αυτός είναι ένας λόγος που οι συσκευές «slot-in» (χωρίς tray, αυτές που «ρουφάνε» το δισκάκι) είναι πολύ πιο ευαίσθητες και χαλάνε πιο εύκολα.

5. Η χρήση του ίδιου συνθηματικού παντού

Ναι, μπορεί να είναι εύκολο να το θυμόμαστε, αλλά ένας χάκερ ή κακοποιός που θα βρει το συνθηματικό, έχει ξεκλειδώσει αυτόματα τα πάντα. Όπως δε χρησιμοποιείτε το ίδιο κλειδί για το σπίτι, το αυτοκίνητο, το μηχανάκι ή τη θυρίδα της τράπεζας, έτσι και δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα κοινό συνθηματικό για τα πάντα. Αν δε μπορείτε να θυμάστε συνθηματικά, χρησιμοποιείστε απλά κάποιες εφαρμογές που θα το κάνουν για σας όπως οι 1Password, LastPass ή LogMeOnce.

6. Η μη επανεκκίνηση όταν εγκαθίσταται ένα πρόγραμμα που το ζητάει

Όταν εγκαθιστούμε καινούρια προγράμματα, θα δούμε κάποια από αυτά να ζητούν την επανεκκίνηση του υπολογιστή μας στο τέλος της εγκατάστασης. Ίσως νιώθετε ότι είναι χάσιμο χρόνου, αλλά δεν είναι. Κάποιες εφαρμογές χρειάζεται να ξεκινούν μαζί με τον υπολογιστή μας για να λειτουργούν σωστά, άρα η επανεκκίνηση είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία τους κι έτσι, η μη χρήση της οδηγεί στην κακή ή καθόλου λειτουργία τους (ή και σε άλλα προβλήματα). Γι’ αυτό, ακολουθείτε τους κανόνες για να αποφύγετε τις εκπλήξεις.

7. Σερφάρισμα στο Web χωρίς antivirus ενημερωμένο

Αυτό είναι από τα πιο επικίνδυνα. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας είναι ένα antivirus. Η πλοήγηση στο Internet σας εκθέτει σε κακόβουλα προγράμματα. Άλλα προσπαθούν να συλλέξουν τα δεδομένα σας, άλλα θέλουν να σας πάρουν λεφτά, άλλα θέλουν να καταλάβουν τον υπολογιστή σας κι ο κατάλογος συνεχίζεται. Γι’ αυτό, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποιο καλό antivirus εγκατεστημένο και ότι αυτό ενημερώνεται συχνά.

8. Το να αφήνετε τα κατοικίδιά σας να πλησιάζουν πολύ τον υπολογιστή σας

Αν έχετε κάποιο κατοικίδιο (ειδικά γάτα) ίσως δείτε να θέλει να χρησιμοποιήσει το λάπτοπ σας σαν μαξιλάρι. Ή να παίξει με το ποντίκι. Βέβαια δε φταίνε αυτά (τα ζωάκια). Η θερμότητα που εκπέμπει ο υπολογιστής σας είναι πόλος έλξης για ένα κατοικίδιο (ιδιαίτερα γάτα, επαναλαμβάνω). Ίσως το βρείτε πολύ όμορφο, γουστόζικο, γραφικό σαν την παραπάνω φωτογραφία. Όμως ο υπολογιστής σας δεν έχει την ίδια άποψη. Τρίχες από τη γούνα τους μπορούν να αχρηστεύσουν το πληκτρολόγιο, να φράξουν τις εξόδους εξαερισμού και άλλα ωραία. Μετά θα κλαίτε τον υπολογιστή. Γι’ αυτό, κρατάτε τους τριχωτούς σας φίλους μακριά από αυτόν. Α ναι… και τα μικρά παιδιά επίσης (κάτω των 5 ετών).

9. Αυτόματη εγκατάσταση προγραμμάτων

Ίσως βαριέστε να διαβάζετε τις πληροφορίες των διαφόρων παραθύρων κατά την εγκατάσταση ενός προγράμματος. Και κάποια, αν όχι τα περισσότερα, θα σας προτείνουν να «σας γλιτώσουν από τη φασαρία» μέσω της αυτόματης εγκατάστασης. Όμως κάποια από αυτά θα εγκαταστήσουν επιπρόσθετα προγράμματα που μπορεί να μη θέλετε, θα αλλάξουν την αρχική σελίδα του browser σας, τη μηχανή αναζήτησης, διάφορες μπάρες εργαλείων που θα καθυστερούν (στη καλύτερη περίπτωση) τον υπολογιστή σας και άλλα διάφορα. Γι’ αυτό, καλύτερο είναι να αφήσετε τους «αυτοματισμούς» και να επιλέγετε την διαμορφούμενη από εσάς εγκατάσταση βήμα-βήμα. Την επόμενη φορά που θα εγκαταστήσετε κάτι, ρίχτε μια ματιά τι θα κάνει πριν απλά πατήσετε «ΟΚ».

10. Άνοιγμα της θήκης του υπολογιστή ενώ είναι στην πρίζα

Έχουμε πει και άλλοτε, ότι είναι καλό να καθαρίζετε τον υπολογιστή σας από καιρό σε καιρό. Η σκόνη που μαζεύεται μέσα μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη ζημιά. Όμως, πριν ανοίξετε (ή ξεβιδώσετε) το καπάκι, ελέγξτε πρώτα αν έχετε βγάλει την πρίζα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει ζημιά, αλλά είναι πιθανό. Ιδιαίτερα σε κάποια μηχανήματα που δεν υπάρχει επιπλέον μηχανικός διακόπτης πάνω στο τροφοδοτικό (στην πίσω μεριά) για να απομονώνει από το ρεύμα. Ο μπροστινός διακόπτης «on-off» που χρησιμοποιούμε δεν κλείνει ποτέ εντελώς και δεν κόβει το ρεύμα, οπότε ο υπολογιστής είναι υπό τάση. Αν τον ανοίξετε υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί πάντα να συμβεί κάτι κακό (από βραχυκύκλωμα ως ηλεκτροπληξία).

11. Μην αφήνετε τον υπολογιστή κοντά σε πηγές θερμότητας

Η έκθεση του υπολογιστή σε πηγές θερμότητας (όπως το ηλιακό φως ή κάποιο θερμαντικό σώμα που είναι κοντά), σίγουρα θα κάνει ζημιές με τον καιρό. Όπως είπαμε, ο υπολογιστής παράγει από μόνος του θερμότητα, οπότε μια επιπλέον πηγή θερμότητας κοντά του, θα τον εμποδίζει να απάγει τη θερμότητα που έχει μέσα του και να ψύχεται ικανοποιητικά. Ζημιές από κάψιμο τροφοδοτικού, μέχρι μητρικής, επεξεργαστή ή άλλων υποσυστημάτων είναι πολύ πιθανές.

12. Χτυπήματα στο κουτί

Υπάρχει μια ιδέα γενικώς – που είναι παρμένη από τις μηχανές – και λέει: «Χώσ’ του μία και θα στρώσει». Κι έτσι, όταν μερικές φορές βλέπουμε τον υπολογιστή να συμπεριφέρεται περίεργα, όπως να κάνει θόρυβο ή να αργοπορεί, κάποιοι σκέφτονται να ρίξουν μια σφαλιάρα στο καπάκι για να «πάρει μπροστά». Λοιπόν, αλήθεια, είναι πολύ κακή πρακτική αυτή. Αν ακούγεται θόρυβος πολύς, ίσως κάποιος ανεμιστήρας να έχει πρόβλημα και – πιστέψτε με – δε στρώνει με φάπες. Αν πάλι αργοπορεί, μπορεί κάτι άλλο να φταίει και ούτε κι αυτό φτιάχνει με χτυπήματα. Ό,τι και να είναι, καλύτερα απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, αντί να χειροτερέψετε την κατάσταση με τέτοιου είδους πρακτικές.

13. Μαγνήτες κοντά στον υπολογιστή

Να τους αποφεύγετε με κάθε τρόπο. Υπάρχουν υποσυστήματα που επηρεάζονται από μαγνητικά πεδία, όπως οι σκληροί δίσκοι, τα διάφορα USB sticks, οι κάρτες SD, ακόμη και η οθόνη γι’ αυτό κρατάτε μαγνήτες μακριά από τον υπολογιστή σας. Αν και δεν είναι εύκολο να πάθουν ζημιά, «όποιος φυλά τα ρούχα του …»

14. Βγαίνετε από ένα λογαριασμό αν δεν τον χρησιμοποιείτε

Ειδικά στο γραφείο ή γενικώς σε μέρη που θα μπορούσε κάποιος που δε θέλετε να έχει πρόσβαση στο email σας ή στο Facebook κλπ. Όταν τελειώνετε τη δουλειά σας λοιπόν σε μια υπηρεσία – όπως το email – να κάνετε πάντα αποσύνδεση (log out). Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύετε να αφήσετε ανοιχτή την πρόσβαση στον οποιονδήποτε και, κάποια στιγμή που δεν είστε παρών, να δουν τη δραστηριότητά σας στη συγκεκριμένη υπηρεσία ή να σας κλέψουν δεδομένα.

15. Μην εξάγετε μια USB συσκευή βίαια

Η ευχρηστία των USB συσκευών είναι σίγουρα πολύ σπουδαία. Ενώ όμως η σύνδεσή τους είναι απλή, η αποσύνδεση απαιτεί μια μικρή διαδικασία (τη λέμε και eject). Οι περισσότεροι από εμάς δεν την εκτελούμε όμως, αλλά απλά τραβάμε τη συσκευή και όλα καλά. Συνήθως δεν τρέχει τίποτε, αλλά μια στις χίλιες μπορεί να καταστραφεί η συσκευή ή να χάσετε τα πάντα. Γι’ αυτό, καλό είναι να συνηθίσετε τη διαδικασία αποσύνδεσης αν θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, ειδικά αν έχετε δεδομένα που δε θα θέλατε να χάσετε.

16. Μην ανοίγετε πολλές ιστοσελίδες ταυτόχρονα

Εντάξει, αυτό δε θα κάνει κακό στον υπολογιστή σας καθεαυτού, αλλά οι καθυστερήσεις που θα εμπειριστείτε, σίγουρα θα κάνουν πολύ κακό στα νεύρα σας. Συνήθως ξεχνιόμαστε και ανοίγουμε τη μία ιστοσελίδα μετά την άλλη, αλλά ξεχνάμε ότι κάθε ανοιχτή ιστοσελίδα καταλαμβάνει πόρους από το μηχάνημα, με αποτέλεσμα μετά από λίγο να αρχίσει να σέρνεται και να μην ξέρετε γιατί. Μην ανοίγετε περισσότερα από 9 παράθυρα ταυτόχρονα (κι αυτά πολλά είναι), αν θέλετε να είναι ευχάριστο το σερφάρισμα στο Internet κι όχι κινέζικο βασανιστήριο.

 

Πηγή άρθρου 

www.ired.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .