A.R.I.S : Στα άδυτα του Ελληνικού Υπερυπολογιστή

1625

aris

Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και τεχνολογικα νέα . Περισσότερα για την σελίδα ΕΔΩΣτόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω & θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ . Για επικοινωνία με την σελίδα μας πατήστε ΕΔΩ . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιώντας τα άρθρα  , μαθαίνουμε  για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας

 

Το PC Magazine βλέπει από κοντά τον πρώτο ελληνικό υπερυπολογιστή που μπήκε στη λίστα με τους 500 ισχυρότερους του κόσμου

Γιατί τη στιγμή που η κοινωνικοπολιτική και, βεβαίως, η οικονομική κατάσταση στη χώρα βρίσκεται στο πολύ άσχημο σημείο, η διαπίστωση πως υπάρχουν ακόμα κάποια πράγματα που λειτουργούν και που, αν συνεχίσουν να λειτουργούν κι εμείς να τα εκμεταλλευτούμε, μπορούν να αναχθούν σε πυρήνες καινοτομίας και εν δυνάμει να μας βοηθήσουν να βγούμε από αυτή την κατάσταση, είναι τουλάχιστον σημαντική.

Μπορεί πράγματι η ιδέα ενός εγχώριου υπερυπολογιστή να ακούγεται έως και περιττή στην Ελλάδα των capital controls και του τρίτου μνημονίου, όμως είναι ένα σπουδαίο ερευνητικό εργαλείο, το οποίο μάλιστα παρέχεται δωρεάν στα ελληνικά πανεπιστήμια και τις ελληνικές ερευνητικές ομάδες. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τη μεγάλη επιτυχία του ARIS [Advanced Research Information System], όπως ονομάζεται ο ελληνικός υπερυπολογιστής, αποφασίσαμε να τον επισκεφτούμε, να τον δούμε από κοντά και να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που του δίνουν ζωή.

1

Μπορεί πράγματι η ιδέα ενός εγχώριου υπερυπολογιστή να ακούγεται έως και περιττή στην Ελλάδα όμως είναι ένα σπουδαίο ερευνητικό εργαλείο, το οποίο μάλιστα παρέχεται δωρεάν στα ελληνικά πανεπιστήμια και τις ελληνικές ερευνητικές ομάδες. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τη μεγάλη επιτυχία του ARIS [Advanced Research Information System], όπως ονομάζεται ο ελληνικός υπερυπολογιστής, αποφασίσαμε να τον επισκεφτούμε, να τον δούμε από κοντά και να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που του δίνουν ζωή.

2

Όταν ακούει κανείς για υπερυπολογιστές, μπορεί να φαντάζεται εξωτικά datacenters και υποδομές που καλύπτουν χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, όμως αυτή είναι μία εικόνα από το παρελθόν. Στην εποχή μας, η πυκνότητα της ισχύος που παρέχουν οι σημερινές CPU και GPU είναι τέτοια που ακόμη κι ένας υπερυπολογιστής σαν τον Titan [ο δεύτερος πιο ισχυρός υπερυπολογιστής στον κόσμο] (link is external), με ισχύ της τάξης των 17,58 petaFLOPs, δεν καταλαμβάνει επιφάνεια μεγαλύτερη από 404m2.

Στη δική μας περίπτωση, ο ARIS φιλοξενείται στα υπόγεια του Υπουργείου Παιδείας, με την επιφάνειά του να μην ξεπερνά τα 15m2. Εκεί μας υποδέχτηκαν η κα Δήμητρα Κωτσοκάλη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΕΔΕΤ, και ο κος Ευάγγελος Φλώρος, Project Manager των Υπολογιστικών Υποδομών τής ΕΔΕΤ, για να μας ξεναγήσουν στις εγκαταστάσεις του ARIS.

3

O ARIS βασίζεται στην πλατφόρμα NeXtScale της ΙΒΜ και τους επεξεργαστές Intel Xeon E5 v2 τεχνολογίας Ivy Bridge. Η θεωρητική υπολογιστική ισχύς του φτάνει τα 190 teraFLOPs [τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο]. Διαθέτει 426 υπολογιστικούς κόμβους, με συνολικά πάνω από 8.500 επεξεργαστικούς πυρήνες [CPU cores] διασυνδεμένους σε δίκτυο FDR Infiniband, μια τεχνολογία διασύνδεσης που προσφέρει πολύ χαμηλή καθυστέρηση [low latency] και υψηλό εύρος ζώνης [high bandwidth]. Την υποδομή ολοκληρώνει ένα αποθηκευτικό σύστημα υψηλών επιδόσεων, μεγέθους 1 petabyte [τετράκις εκατομμύρια bytes], το οποίο βασίζεται στο IBM Elastic Cloud, εξέλιξη του Παράλληλου Συστήματος Αρχείων της ΙΒΜ [General Parallel File System – GPFS].

4,

Φυσικά, το σύστημα διαθέτει και περιθώρια εξέλιξης. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, η μέγιστη θεωρητική ισχύς αυτή τη στιγμή είναι στα 190TFLOPs, ωστόσο το σύστημα ήδη βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης με νέους κόμβους, και ο στόχος είναι έως το τέλος του 2015 ο ARIS να φτάσει σε μέγιστη θεωρητική ισχύ της τάξης των 400 TFLOPs.

5

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, υπάρχει πλήρες redundancy, με τον κάθε server να διαθέτει διπλή τροφοδοσία, ενώ υπάρχει και ολοκληρωμένη εγκατάσταση UPS, της APC σε ξεχωριστό δωμάτιο, το οποίο φροντίζει για την αδιάκοπη λειτουργία του server για 15 λεπτά, χρόνος αρκετός ώστε να κλείσει το σύστημα με ασφάλεια σε περίπτωση παρατεταμένης διακοπής του ρεύματος. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι σε πλήρη φόρτο ο ARIS καταναλώνει 153kW. Η υποδομή ασφαλείας ολοκληρώνεται από ένα σύγχρονο σύστημα πυρόσβεσης με αέριο της NOVEC.

6

Στόχος του έργου είναι η ενδυνάμωση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, καλύπτοντας τις ανάγκες των Ελλήνων χρηστών σε πολλαπλές επιστημονικές ειδικότητες, και ενισχύοντας την πρόσβασή τους στην πανευρωπαϊκή υποδομή του PRACE. Η Υπολογιστική Χημεία, η Φαρμακολογία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Σεισμολογία, η Υπολογιστική Μηχανή και οι Επιστήμες Υλικών είναι ενδεικτικές επιστημονικές ειδικότητες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση σύγχρονων υπερ-υπολογιστικών υποδομών. Επιπλέον, το σύστημα αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και προαγωγή της επιστημονικής έρευνας στη χώρα μας και τη Νοτιανατολική Ευρώπη.

7

Εµπορική εκµετάλλευσηΗ υποδομή που αναπτύχθηκε απευθύνεται πρωτίστως στους Έλληνες ερευνητές που δραστηριοποιούνται σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, στους οποίους η δυνατότητα εκμετάλλευσης προσφέρεται δωρεάν. Επιπλέον, η ΕΔΕΤ θα διερευνήσει τις δυνατότητες αμοιβαίως επωφελών συνεργιών και με τον ιδιωτικό τομέα, με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση των εθνικών ερευνητικών δράσεων και τη μεγιστοποίηση των θετικών κοινονικοοικονομικών επιπτώσεων της σημαντικής αυτής εθνικής επένδυσης.

8

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας [ΕΔΕΤ] παρέχει στην ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα προηγμένες υπηρεσίες εθνικής διασύνδεσης υπερ-υψηλών ταχυτήτων. Η ΕΔΕΤ διαθέτει περισσότερα από 9.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών και σύγχρονο οπτικό εξοπλισμό, που διασυνδέουν περισσότερους από 100 φορείς, στους οποίους περιλαμβάνονται όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, τα Ερευνητικά Κέντρα, καθώς και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, εξυπηρετώντας καθημερινά περίπου 500.000 χρήστες.

Η ΕΔΕΤ στηρίζει τις προσπάθειες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και όλων των φοιτητών τους, προσφέροντας πρόσβαση σε μια σειρά από δικτυακές και άλλες συναφείς υπηρεσίες για όλη τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής. Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν το Okeanos IaaS Cloud [το ελληνικό σύστημα Cloud Computing], το University Mobile Internet [ένα πακέτο ασύρματης ευρυζωνικής σύνδεσης 3G που προσφέρεται με προνομιακό κόστος σε καθηγητές και φοιτητές], το e:Presence [μία υπηρεσία για πραγματοποίηση δικτυακών τηλεδιασκέψεων], το ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ [μία υπηρεσία δωρεάν διάθεσης εμπορικού λογισμικού], το ΑΤΛΑΣ [μία κεντρική διαδικτυακή υπηρεσία, η οποία διασυνδέει τους φορείς που παρέχουν θέσεις πρακτικής άσκησης, δημιουργώντας έτσι μία ενιαία βάση θέσεων πρακτικής άσκησης], την Ακαδημαϊκή Ταυτότητα, το ΕΥΔΟΞΟΣ [μία ηλεκτρονική υπηρεσία που παρέχει στους φοιτητές των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ άμεση και ολοκληρωμένη διαχείριση στα συγγράμματα του προγράμματος σπουδών τους], το ΖΕΥΣ [ένα πληροφοριακό σύστημα για την αδιάβλητη διεξαγωγή απόρρητων ψηφοφοριών με αμιγώς ηλεκτρονικό τρόπο], τον Κόμβο διασύνδεσης GR-IX, το ΠΙΘΟΣ [μία υπηρεσία που παρέχει 50GB δικτυακού αποθηκευτικού χώρου για κάθε φοιτητή] και τέλος τη ΔΙΑΥΛΟΣ [μία πλατφόρμα που παρέχει ζωντανή διαδικτυακή πρόσβαση σε εκδηλώσεις υψηλής πολιτιστικής και επιστημονικής αξίας].

9

Ο ARIS βρίσκεται ανάμεσα στους 500 [θέση 468] περισσότερο ισχυρούς super computers στον κόσμο με βάση το διεθνές πρόγραμμα συγκριτικής αξιολόγησης Linpack.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ARIS μπορείτε να πάρετε από τα:

• Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας – Διασυνδέοντας την Έρευνα και την Εκπαίδευση: https://www.grnet.gr/, https://hpc.grnet.gr/

• PRACE Research Infrastructure: http://www.prace-ri.eu\

Βίντεο απο TechBlog.Gr

[youtube_sc url=”https://youtu.be/qE6po-AQ9-4″]

Δείτε Ακόμα  :

Ακολουθείστε μας στο Facebook και κοινοποιήστε τη σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Για επικοινωνία με την σελίδα μας για τυχόν ερωτήσεις – απορίες – βοήθεια επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας ΕΔΩ ή στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας και θέλετε να μας υποστηρίξετε ακολουθείστε μας στο Facebook και κοινοποιήστε τη σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .