Απάτη στο Facebook με την συντριβή της AirAsia

821

AirAsia

Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε 2/2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και τεχνολογικα νέα . Περισσότερα για την σελίδα ΕΔΩΣτόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω & θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩΣυμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιωντας τα άρθρα  , μαθαίνουμε  για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας

 

Οι απατεώνες στο διαδίκτυο είναι αμείλικτοι και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τρέχοντα τραγικά γεγονότα προκειμένου να πετύχουν στους σκοπούς τους.

Από την παγίδα τους δεν μπορούσε να ξεφύγει και η πρόσφατη  καταστροφή της πτήσης AirAsia QZ8501 αφού είναι πρώτο θέμα στα ειδησεογραφικά πρακτορεία σε όλο τον κόσμο.

Ήταν θέμα χρόνου μέχρι οι απατεώνες του κυβερνοχώρου να ωφεληθούν της δημοσιότητας του θέματος για να εξαπατήσουν τους χρήστες, προκειμένου να τους κατευθύνουν σε επικίνδυνες ιστοσελίδες.

 Ένα μήνυμα κυκλοφορεί σήμερα στο Facebook και ισχυρίζεται ότι δείχνει πλάνα της συντριβής του αεροπλάνου της AirAsia.

Το ψεύτικο βίντεο θα σας οδηγήσει στο bergkids [.] com/qz8501, μία ιστοσελίδα που προσομοιάζει σελίδα του Facebook.

video-on-facebook-with-airasia-flight-qz8501-crash-used-as-click-bait-1

 

Από εκεί και πέρα και αν ο χρήστης δεν  συνειδητοποιήσει ότι είναι απάτη και ταυτόχρονα εξακολουθεί να θέλει να παρακολουθήσει το βίντεο, η μόνη διαθέσιμη επιλογή του είναι να κάνει κλικ στο play του βίντεο.

Η ψεύτικη ιστοσελίδα θα ενθαρρύνει τον χρήστη να μοιραστεί στο Facebook το εν λόγω βίντεο και κατόπιν θα τον ανακατευθύνει σε μια επόμενη ψεύτικη ιστοσελίδα που προσομοιάζει το YouTube. Η δεύτερη ψεύτικη σελίδα είναι η urvashi [.] altervista [.] org/video/vid [.] php

video-on-facebook-with-airasia-flight-qz8501-crash-used-as-click-bait-2

 

Και σε αυτή την περίπτωση, το μόνο clickable σημείο είναι το υποτιθέμενο play του βίντεο, το οποίο ζητά να το κάνετε share στο Facebook.

Για κάποιον χρήστη που του αρέσει να ρίχνει πάντοτε μία πιο προσεκτική παρατήρηση στις ιστοσελίδες που μπαίνει θα δει ότι δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο τμήμα σχολίων, τα οποία είτε περιγράφουν τι πρέπει να κάνει κάποιος για να παρακολουθήσει το βίντεο ή εμφανίζει ψεύτικες απαντήσεις από άτομα που φέρονται να έχουν ήδη δει το βίντεο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όλες αυτές οι απαντήσεις και σχόλια δεν είναι παρά απλά μια εικόνα και ένα κλικ επάνω σε οποιοδήποτε σημείο της δεν έχει κάποια ανταπόκριση.

Σκοπός της είναι να προσελκύσει το εν δυνάμη θύμα να μοιραστεί την απάτη με τους φίλους του. Η ιστοσελίδα πάντως μετά και το δεύτερο κλικ σας ανακατευθύνει σε μία λίστα με διευθύνσεις όπου και πάλι θα σας ζητήσει να το κάνετε share κλπ κλπ..

 

video-on-facebook-with-airasia-flight-qz8501-crash-used-as-click-bait-3

 

Ο Christopher Boyd από το Malwarebytes λέει ότι ο τελικός στόχος της εξαπάτησης είναι το θύμα να ολοκληρώσει όλη την διαδρομή των ψεύτικων σελίδων, για τις οποίες οι απατεώνες θα πληρωθούν.

Όλη η παραπάνω λειτουργία μπορεί να σας φαίνεται μηδενικού κινδύνου, αλλά πολλές φορές οι απατεώνες χρησιμοποιούν την ίδια τακτική για να μαζέψουν προσωπικά στοιχεία (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμό τηλεφώνου) από το θύμα.

Πηγή άρθρου : Iguru.Gr

 

Διαβάστε ακόμα :

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

 

 

 

 

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .