Aναγνωρίζει το πρόσωπό σας το Facebook ;

767

Face_Recognition

Θα έχετε ίσως ακούσει ότι το Facebook έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει τους φίλους σας στα πρόσωπα που εμφανίζονται στις φωτογραφίες που ανεβάζετε.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Είναι γνωστό πως το Facebook συλλέγει πληροφορίες από τις φωτογραφίες που ανεβάζουμε και εφαρμόζει αλγορίθμους ώστε να προτείνει tags όταν αναγνωρίζει σε αυτές φίλους μας.

Είναι προφανές ότι το κάνει, αφού μπορεί να προτείνει να προστεθεί η σχετική «ετικέτα» με το ονοματεπώνυμό τους για να ομαδοποιούνται οι φωτογραφίες τους στα άλμπουμ σας.

Κάθε φορά που προσθέτετε μια ετικέτα με το ονοματεπώνυμο ενός φίλου, επιβεβαιώνετε ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Το ίδιο κάνουν και οι άλλοι για σας και όσο περισσότερο το κάνουν, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η αναγνώριση: το Facebook θα μπορεί να σας αναγνωρίσει από μια φωτογραφία.

  • Η Facebook Inc. δηλώνει: «δεν μπορούμε να αναδημιουργήσουμε μια εικόνα σας με βάση κάποιο πρότυπο».

Η Facebook Inc. χρησιμοποιεί λογισμικό που αναλαμβάνει να αναγνωρίσει πρόσωπα (face recognition) και το κάνει υπολογίζοντας με κάποιο (αδιευκρίνιστο) τρόπο έναν μοναδικό αριθμό για κάθε ένα. Ένας τέτοιος μοναδικός αριθμός μπορεί να προκύψει από γεωμετρικά στοιχεία κάθε προσώπου: ενδεικτικά αναφέρονται οι αποστάσεις μεταξύ των ματιών, της μύτης και των αυτιών.

Ο νέος αλγόριθμος, μπορεί να αναγνωρίσει 100 διαφορετικά σημεία σε μια ολόσωμη φωτογραφία, συνδυάζοντας τεχνολογίες ανίχνευσης προσώπων και σώματος, ώστε να μπορεί να ταυτοποιήσει κάποιον που απεικονίζεται ακόμα και όταν δεν ‘βλέπει’ το πρόσωπό του

Οι μετρήσεις αυτές γίνονται από το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου από τις φωτογραφίες που ανεβάζετε ως εικόνα για το προφίλ σας, αλλά και από άλλες φωτογραφίες στις οποίες κάποιος τρίτος σας έχει αναγνωρίσει,προσθέτοντας μια ετικέτα στη φωτογραφία του με το ονοματεπώνυμό σας. Εάν η ετικέτα αφαιρεθεί, η φωτογραφία δεν λαμβάνεται πλέον υπόψη για τη δημιουργία του μοναδικού αριθμού που αναγνωρίζει το πρόσωπό σας.

Επομένως, η αποτελεσματικότητα της αναγνώρισης από το λογισμικό της Facebook εξαρτάται από τον αριθμό των φωτογραφιών στις οποίες έχετε προστεθεί με ετικέτα, και φυσικά από τις φωτογραφίες που ανεβάζετε ως εικόνα του προφίλ σας ώστε να παραχθεί ένα ικανό πρότυπο για να αναγνωρίζεστε με επιτυχία.

Πώς θα δείτε εάν το Facebook «σκανάρει» φωτογραφίες για να σας αναγνωρίσει

  • Αφού έχετε μπει στο λογαριασμό σας στην υπηρεσία, επιλέξτε το βελάκι που δείχνει προς τα κάτω στην μπάρα στην κορυφή του χρονολογίου σας για να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις, ή κάντε κλικ στη διεύθυνση https://www.facebook.com/settings
  • Επιλέξτε Χρονολόγιο και Ετικέτες  https://www.facebook.com/settings?tab=timeline
  • Εκεί θα διαπιστώσετε ότι, τουλάχιστον ως τώρα -Μάιος 2016- το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου δεν σκανάρει τις φωτογραφίες από χρήστες στην Ελλάδα, επομένως δεν προτείνονται ετικέτες όταν ανεβαίνουν φωτογραφίες με άτομα που σας μοιάζουν.

Πάντως, προτείνουμε να επέμβετε στις ρυθμίσεις ώστε να μπορείτε τουλάχιστοννα ενημερωθείτε για τις φωτογραφίες (ή άλλες δημοσιεύσεις) στις οποίες αναφέρεται ρητά το όνομά σας (δηλαδή ως ετικέτα) και ενδεχομένως, να περιορίσετε το κοινό που τις βλέπει.

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως κατά την εγγραφή σας στο Facebook έχετε συνυπογράψει τη συλλογή δεδομένων που αφορούν στο πρόσωπό σας, παρά το γεγονός ότι δεν σας αφορά η αυτόματη αναγνώριση, τουλάχιστον προς το παρόν. Την εξουσιοδότηση αυτή την δώσατε, αφού αποδεχτήκατε την Πολιτική δεδομένων του Facebook.

Εκεί αναφέρεται πως, εάν ενεργοποιηθεί η δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου θα μπορείτε να μην επιτρέψετε στην εταιρεία να σκανάρει τις φωτογραφίες του προφίλ σας ή τις φωτογραφίες φίλων σας όπου εμφανίζεστε για να προτείνονται αυτόματα ετικέτες.

Δηλαδή, η δυνατότητα θα είναι ενεργοποιημένη, το λογισμικό αναγνώρισης θα σκανάρει τις φωτογραφίες προφίλ σας και τις φωτογραφίες όπου κάποιος φίλος σας αναγνώρισε και θα προτείνεται το ονοματεπώνυμό σας ως ετικέτα σε νέες φωτογραφίες, εκτός εάν αλλάξετε τη ρύθμιση (πολιτική opt out).

  • […χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας για να σας παρέχουμε συντομεύσεις και προτάσεις. Για παράδειγμα, μπορούμε να προτείνουμε σε ένα φίλο σας να σας προσθέσει με ετικέτα σε μια φωτογραφία συγκρίνοντας τις φωτογραφίες του φίλου σας με πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει από τις δικές σας εικόνες προφίλ και άλλες φωτογραφίες στις οποίες έχετε προστεθεί με ετικέτα. Αν είναι ενεργοποιημένη αυτή η λειτουργία, μπορείτε να επιλέξετε αν θα μας επιτρέψετε να προτείνουμε σε άλλους χρήστες να σας προσθέτουν με ετικέτα σε φωτογραφίες από τις ρυθμίσεις “Χρονολόγιο και ετικέτες”.]

Όπως αναφέρει και το BBC, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων δεν χρησιμοποιείται στην ευρωπαϊκή βερσιόν του Facebook εξαιτίας της αυστηρής νομοθεσίας περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων

Ανθή Παναγιωτάκη & tech.in.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ 

Άσε παιδί μου το tablet . Παιδιά με το τάμπλετ ανά χείρας

Bitdefender : Συμβουλές για παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο

Ένα στα δύο παιδιά έχουν ψεύτικο προφίλ στο Facebook

Διαδίκτυο και παιδί : Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της Μονάδα Εφηβικής Υγείας

Εξάχρονα ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook με ψευδή στοιχεία

Οι 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά

Βγάλτε την εφαρμογή KiK από το κινητό του παιδιού σας

Ενας στους τρεις γονείς μιλάει στα παιδιά για τους κινδύνους στο Internet

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .