Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε 2/2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και τεχνολογικα νέα . Περισσότερα για την σελίδα ΕΔΩ . Στόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω & θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ . Για επικοινωνία με την σελίδα μας πατήστε ΕΔΩ . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιώντας τα άρθρα , μαθαίνουμε για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας
Χιλιάδες χρήστες συσκευών με λειτουργικό Android βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς οι συσκευές τους απειλούνται από μια νέα παραλλαγή του κακόβουλου λογισμικού Ransomware (Android Trojan SLocker-DZ), το οποίο απαιτεί 500 δολάρια προκειμένου να ξεκλειδωθεί η συσκευή. Αξιοσημείωτο είναι ότι όταν ο χρήστης της συσκευής προσπαθεί να ξεκλειδώσει τη συσκευή, το αντιλαμβάνεται το κακόβουλο λογισμικό και αυξάνει το ποσό στα 1500 δολάρια, ποσό που πρέπει να πληρωθεί μέσω Money Pak και PayPal My Cash.
Η εταιρεία Bitdefender εντόπισε περισσότερα από 15000 spam emails, τα οποία περιλαμβάνουν μολυσμένα συμπιεσμένα αρχεία και τα οποία φαίνεται ότι στέλνονται από την Ουκρανία. Το κακόβουλο λογισμικό εμφανίζεται σαν Adobe Flash Player update. Όταν ο χρήστης προσπαθήσει να το “τρέξει”, του εμφανίζεται ένα μήνυμα σφάλματος.
Εν συνεχεία όταν ο χρήστης πατήσει το “OK” στο μήνυμα σφάλματος, εμφανίζεται μια ψεύτικη προειδοποίηση του FBI (όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα) το οποίο αναφέρει ότι ο χρήστης έχει παραβιάσει τη νομοθεσία σχετικά με την επίσκεψη σε πορνογραφικού περιεχομένου ιστοσελίδες.
Το εν λόγο κακόβουλο λογισμικό δεν κρυπτογραφεί τα δεδομένα των “μολυσμένων” έξυπνων συσκευών, αλλά κάνει μη λειτουργικά το κυρίως κουμπί (home screen button) και το κουμπί “πίσω” (back).
Η εταιρεία Bitdefender εντοπίζει το κακόβουλο λογισμικό ως Android.Trojan.SLocker.DZ. Επιπροσθέτως ο υπεύθυνος ασφαλείας της Bitdefender Catalin Cosoi αναφέρει: “Δυστυχώς, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούν να κάνουν οι χρήστες, εάν μολυνθούν από το εν λόγο ransomware παρότι δεν κρυπτογραφεί τα δεδομένα της συσκευής τους. Το κυρίως κουμπί (home screen button) και το κουμπί πίσω (back) δεν είναι πλέον λειτουργικά, και η επανεκκίνηση της συσκευής δεν βοηθάει, καθώς το κακόβουλο λογισμικό τρέχει όταν το λειτουργικό σύστημα ξεκινάει”.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν η συσκευή το επιτρέπει, οι χρήστες μπορούν να δοκιμάσουν να ξεκινήσουν τη συσκευή τους σε ασφαλή λειτουργία (safe mode). Με αυτόν το τρόπο θα φορτωθούν μόνο τα απολύτως απαραίτητα services του λειτουργικού συστήματος Android, αποτρέποντας το κακόβουλο λογισμικό να ξεκινήσει, και έτσι ο χρήστης έχει το χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να αφαιρέσει “χειροκίνητα” το κακόβουλο λογισμικό.
Χρήσιμες συμβουλές προστασίας
Παρακάτω σας παρατίθενται κάποιες σχετικές συμβουλές ασφαλείας:
- Ποτέ μην εγκαθιστάτε εφαρμογές από μη έμπιστες πηγές.
- Να κρατάτε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας στο Cloud ή σε κάποιο εξωτερικό μέσο αποθήκευσης.
- Να χρησιμοποιείτε anti-malware και antivirus εφαρμογές για την Android συσκευή σας.
- Να ενημερώνεστε για τις νέες απειλές που υπάρχουν στο διαδίκτυο και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
- Μην ανοίγετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ιδίως όταν περιέχουν συνημμένα αρχεία, από άγνωστους αποστολείς.
Πηγή 1 : CyberSecurity.Gr Πηγή 2 : Theregister Πηγή 3 : Bitdefender
Δείτε Ακόμα :
Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ
Για επικοινωνία με την σελίδα μας για τυχόν ερωτήσεις – απορίες – βοήθεια επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας ΕΔΩ
Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας και θέλετε να μας υποστηρίξετε ακολουθείστε μας στο facebook και κοινοποιήστε τη σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ
Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ