Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και τεχνολογικα νέα . Περισσότερα για την σελίδα ΕΔΩ . Στόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω & θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ . Για επικοινωνία με την σελίδα μας πατήστε ΕΔΩ . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιώντας τα άρθρα , μαθαίνουμε για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας
Συντονισμένες δράσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον διαδικτυακό και ηλεκτρονικό εντοπισμό επιβατών αεροπορικών εταιρειών, που μέσω διαφόρων οργανωμένων κυκλωμάτων, πραγματοποιούν απατηλές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την ψηφιακή πλατφόρμα Perseuss, μέσω της οποίας οι αεροπορικές εταιρείες, ανά τον κόσμο ανταλλάσσουν πληροφορίες όλο το 24ωρο σχετικά με παράνομη δραστηριότητα που αφορά την χρήση όλων των τύπων καρτών πληρωμής
Στο πλαίσιο αυτό, εξιχνιάστηκε υπόθεση διαδικτυακών απατών κατ’ εξακολούθηση και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 59χρονης υπεύθυνης ταξιδιωτικού γραφείου στην Αττική, 21χρονης ημεδαπής και 26χρονου αλλοδαπού
Το ύψος της οικονομικής απάτης από την παράνομη δραστηριότητα διερευνάται και ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με στόχο την αντιμετώπιση των απατών μέσω διαδικτύου, έχει προχωρήσει σε συντονισμένες δράσεις για το συνεχή έλεγχο και τον εντοπισμό επιβατών, οι οποίοι μέσω διαφόρων οργανωμένων κυκλωμάτων, πραγματοποιούν απατηλές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, με προορισμό ανά την υφήλιο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναπτύξει συνεργασία, κατά το τελευταίο τετράμηνο του έτους, με τα αεροδρόμια όλης της χώρας.
Η συγκεκριμένη δράση αναπτύσσεται στο πλαίσιο της ενεργούς συμμετοχής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στη χάραξη και υλοποίηση της προτεραιότητας Cybercrime (Payment Card Fraud) του European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats (EMPACT) και αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των Παγκοσμίων Δράσεων για την αντιμετώπιση των απατών μέσω διαδικτύου, σε βάρος αεροπορικών εταιριών και ταξιδιωτικών γραφείων, όπου συμμετείχε ενεργά (Σχετ. δελτίο Τύπου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας από 02-07-2015 ).
Πιο αναλυτικά, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσα από την επικοινωνία με εμπλεκόμενους ιδιωτικούς φορείς (αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας) και σε συνεργασία με τα Αστυνομικά Τμήματα Αερολιμένων όλης της χώρας, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου απατηλών αεροπορικών κρατήσεων σε 24ωρη βάση, με σκοπό τη θωράκιση του ηλεκτρονικού εμπορίου (e – commerce) και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων (εμπορία ανθρώπων, παράνομη μετανάστευση, κ.ά.). Σημειώνεται ότι η εν λόγω δράση έχει υπαγορευθεί από την EUROPOL / EC 3.
Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την ψηφιακή πλατφόρμα του Perseuss (Παγκόσμια Κοινότητα Αεροπορικών Εταιρειών για την καταπολέμηση των απατών) μέσω της οποίας οι αεροπορικές εταιρείες, ανά τον κόσμο μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες όλο το 24ωρο σχετικά με παράνομη δραστηριότητα που αφορά την χρήση όλων των τύπων καρτών πληρωμής. Επιπρόσθετα, για τη διεξαγωγή κοινών ερευνών η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με Europol / Interpol / Ameripol .
Εξιχνίαση υπόθεσης διαδικτυακών απατών κατ’ εξακολούθηση στον τομέα των αερομεταφορών και σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος τριών ατόμων
Εξιχνιάστηκε υπόθεση διαδικτυακών απατών στον τομέα των αερομεταφορών και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών γυναικών, ηλικίας 59 και 21 ετών, καθώς και ενός 26χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Γεωργίας, για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση μέσω διαδικτύου.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από αξιοποίηση στοιχείων από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με τα οποία, σε δεκάδες περιπτώσεις, έγινε απατηλή πώληση αεροπορικών εισιτηρίων μέσω διαδικτύου, με τη χρήση κλεμμένων στοιχείων καρτών πληρωμής.
Τα ανωτέρω τέθηκαν υπ’ όψιν της αρμόδιας Εισαγγελίας Πρωτοδικών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και έρευνας, για την περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων που προέκυψαν.
Από την αστυνομική έρευνα, την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων και δεδομένων που επακολούθησε, στο πλαίσιο της άρσης απόρρητου των επικοινωνιών, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των τριών (3) ατόμων στην επίμαχη υπόθεση και προσδιορίστηκε γεωγραφικά ο τόπος κατοικίας τους.
Πιο αναλυτικά, η 59χρονη, ως υπεύθυνη ταξιδιωτικού γραφείου, προέβαινε σε απατηλές πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, καθώς εισέπραττε από πελάτες το πλήρες χρηματικό αντίτιμο ενός εισιτηρίου, ενώ οι δύο (2) προαναφερόμενοι συνεργοί της, το ίδιο εισιτήριο το αγόραζαν διαδικτυακά, με τη χρήση κλεμμένων πιστωτικών καρτών, χρεώνοντας τον πραγματικό κάτοχο εν αγνοία του.
Κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησαν την (25-09-2015) εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, διενεργήσαν έρευνες στις οικίες και τους χώρους εργασίας των εμπλεκομένων, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε έντυπο υλικό που σχετίζεται με την παράνομη δραστηριότητά τους.
Από τη μέχρι σήμερα αστυνομική έρευνα προέκυψε η εμπλοκή τους σε τουλάχιστον τρεις (3) περιπτώσεις πώλησης εισιτηρίων, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί με χρήση κλεμμένων στοιχείων καρτών πληρωμής, ενώ διερευνώνται περισσότερες από εκατόν έντεκα (111) περιπτώσεις ύποπτων συναλλαγών, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Επιπλέον, εξετάζονται ενδεχόμενες παραβάσεις φορολογικού ενδιαφέροντος (ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α. κ.τ.λ.).
Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ παράλληλα ερευνάται η τυχόν συμμετοχή των εμπλεκομένων και σε άλλες παρόμοιες και συναφείς αξιόποινες πράξεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
-
Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
-
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
-
Facebook: www.facebook.com/cyberkid.gov.gr
-
Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR
-
Ιστότοπος: www.cyberkid.gr
Δείτε Ακόμα :
Βρείτε την σελίδα μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ
Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ
Για επικοινωνία με την σελίδα μας για τυχόν ερωτήσεις – απορίες – βοήθεια επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας ΕΔΩ ή στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας και θέλετε να μας υποστηρίξετε ακολουθείστε μας στο Facebook και κοινοποιήστε τη σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ
Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ
Ακολουθήστε το προφίλ μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ