Απάτη με στόχο την κλοπή λογαριασμών στο Facebook

22

Μέθοδος phishing έχει ως στόχο να πείσει χρήστες της πλατφόρμας να προδώσουν τα στοιχεία πρόσβασης στο λογαριασμό τους, θεωρώντας ότι βοηθούν κάποιο φίλο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Αν κάποιος φίλος σας στο Facebook ζητήσει την βοήθειά σας για να ξεκλειδώσει τον λογαριασμό του, αναφέροντας ότι σας έχει δηλώσει ως “έμπιστη επαφή”, προσέξτε! Απατεώνες εκμεταλλεύονται τη συγκεκριμένη λειτουργία για να… κλέψουν το προφίλ σας!

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές ανακάλυψαν μία νέα μέθοδο phishing στο Facebook, που έχει ως στόχο να πείσει χρήστες να προδώσουν τα στοιχεία πρόσβασης στο λογαριασμό τους, θεωρώντας ότι βοηθούν κάποιο φίλο.

Αρχικά ο επιτιθέμενος, που έχει οικειοποιηθεί την ταυτότητα κάποιας επαφής του στοχοποιημένου χρήστη, ζητά από αυτόν να ελέγξει το e-mail του για ένα ειδικό κωδικό ανάκτησης, που θα χρειαστεί -υποτίθεται- για να ξεκλειδώσει τον λογαριασμό του στο Facebook.

Στην πραγματικότητα όμως, ο κωδικός που έχει αποσταλεί στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του θύματος, δεν αφορά κάποιο άλλο λογαριασμό αλλά τον δικό του, αφού ο hacker έχει εκκινήσει τη διαδικασία ανάκτησης password. Με λίγα λόγια, όποιος μοιραστεί τον συγκεκριμένο κωδικό, πρακτικά “ανοίγει” τον λογαριασμό του στους κυβερνοεγκληματίες!

Μέχρι στιγμής τα περισσότερα κρούσματα της εκστρατείας phishing έχουν καταγραφεί στο εξωτερικό , όμως αυτό δυστυχώς δεν σημαίνει ότι είμαστε ασφαλείς, αφού ο καθένας θα μπορούσε να αντιγράψει τη συγκεκριμένη μέθοδο και να την προσαρμόσει στη γλώσσα μας.

Η τεχνική του phishing “ποντάρει” στην άγνοια και την καλοπιστία του θύματος. Συνεπώς, ο απλούστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων προσπαθειών εξαπάτησης, δεν είναι άλλος από την προσοχή. Μην μοιράζεστε με κανέναν τα στοιχεία εισόδου σας σε online υπηρεσίες, ενώ αν κάποιος ζητήσει τη βοήθειά σας, σιγουρευτείτε ότι πράγματι είναι έμπιστο πρόσωπο.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το ζήτημα σε αυτό το άρθρο της AccessNow

Πηγή άρθρου : PCMag Greece