Αρχική » Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ » Τρεις περιπτώσεις αυτοκτονιών απετράπησαν μέσω της online διαδικασίας «CYBER ALERT»

Τρεις περιπτώσεις αυτοκτονιών απετράπησαν μέσω της online διαδικασίας «CYBER ALERT»

ccu

Άλλες τρεις περιπτώσεις αυτοκτονιών που εκδηλώθηκαν μέσω Διαδικτύου, απετράπησαν μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας απετράπησαν μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», άλλες τρεις (3) περιπτώσεις αυτοκτονιών, που εκδηλώθηκαν μέσω Διαδικτύου.

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Στην πρώτη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», χθες (21-12-2015) απογευματινές ώρες, ότι άτομο το οποίο κατέχει και διαχειρίζεται προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, έχει προβεί σε διαδικτυακή ανάρτηση, η οποία παρέπεμπε σε πρόθεση αυτοκτονίας.

Άμεσα διενεργήθηκε επικοινωνία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης και προέκυψε ότι η ανωτέρω ανάρτηση έγινε από διαδικτυακή σύνδεση που αντιστοιχεί σε ημεδαπό πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Από περαιτέρω αλληλογραφία με τον εν λόγω πάροχο, προέκυψε γεωγραφικά η επίμαχη σύνδεση διαδικτύου.

Βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη της ανάρτησης και αμέσως ενημερώθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό του προτιθέμενου αυτόχειρα – 17χρονου ημεδαπού – και τη διασφάλιση της σωματικής του ακεραιότητας.

Στην δεύτερη περίπτωση, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», απογευματινές ώρες προχθές (20-12-2015), ότι άτομο το οποίο κατέχει και διαχειρίζεται, προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, κάτοχος τηλεφωνικής σύνδεσης ημεδαπού παρόχου τηλεπικοινωνιών, έχει προβεί σε διαδικτυακή ανάρτηση η οποία παρέπεμπε σε πρόθεση αυτοκτονίας.

Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση για την ανεύρεση των στοιχείων του κατόχου της επίμαχης τηλεφωνικής σύνδεσης. Από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα και κατόπιν αλληλογραφίας με την αρμόδια εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιών, ταυτοποιήθηκε ο 21χρονος κάτοχος του κινητού τηλεφώνου και προσδιορίστηκε γεωγραφικά η περιοχή που βρισκόταν.

Ενημερώθηκε άμεσα το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα με αποτέλεσμα τον εντοπισμό του εν λόγω ατόμου και τη διασφάλιση της σωματικής του ακεραιότητας.

Στην τρίτη περίπτωση, βραδινές ώρες προχθές (20-12-2015), το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) από χρήστη ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, ότι άλλος χρήστης της ιστοσελίδας, σε ιδιωτική συνομιλία εκδήλωσε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει.

Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη και προέκυψε ότι γεωγραφικά η επίμαχη σύνδεση διαδικτύου, μέσω της οποίας είχε πραγματοποιηθεί η εκδήλωση πρόθεσης αυτοκτονίας, ήταν στο Λίβανο.

Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές του Λιβάνου, μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας / Interpol, προκειμένου να λάβουν γνώση για την πρόθεση αυτοκτονίας και να προβούν στις δικές τους ενέργειες για τον εντοπισμό και τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του συγκεκριμένου ατόμου.

Για όλες τις περιπτώσεις, τα προανακριτικά υλικά που συγκεντρώθηκαν θα υποβληθούν στις αρμόδιες Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) : CYBERKID για συσκευές iOS πατώντας ΕΔΩ και για συσκευές Android πατώντας ΕΔΩ
  • Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR
  • Ιστότοπος: www.cyberkid.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σελίδα μας  σε συνεργασία με την κορυφαία εταιρεία λογισμικού ασφαλείας ESET Hellas , η οποία κατέχει ρεκόρ διακρίσεων και βραβεύσεων , δίνει την ευκαιρία σε έναν τυχερό να κερδίσει μια άδεια της εφαρμογής Smart Security 9 παρέχοντας του ολοκληρωμένη προστασία πραγματικού χρόνου απέναντι σε ιούς και άλλες διαδικτυακές απειλές . Πάρτε μέρος και εσείς στον διαγωνισμό μας πατώντας ΕΔΩ 

 Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Αρθρογράφος Ευτύχιος Αστανάστας

Δείτε επίσης

Έφηβοι και μεταμεσονύκτιο σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Όχι δεν κοιμάται, κάνει vamping . Κόκκινα μάτια, ατονία και έντονη υπνηλία για τον έφηβο σας, …