Αυξήθηκαν τα περιστατικά ατυχημάτων λόγω Selfies . Πόσο επικίνδυνη είναι η τάση των Selfies ;

1851

selfie_8

Πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί θανάσιμα προσπαθώντας να φωτογραφήσουν τον εαυτό τους σε ακραίες συνθήκες.Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα τάση της αυτοφωτογράφισης ή όπως όλοι γνωρίζουμε των selfies;

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Την περασμένη εβδομάδα, δύο τουρίστες βρήκαν τραγικό θάνατο στο Περού, προσπαθώντας να λάβουν εντυπωσιακές selfies. Πρόσφατα έχουν δυστυχώς καταγραφεί αρκετά παρόμοια ατυχήματα.

Σύμφωνα με έρευνα της Priceonomics, η συνηθέστερη αιτία θανάτου που σχετίζεται με τις selfies, είναι η πτώση από μεγάλο ύψος, ενώ ακολουθεί ο πνιγμός. Η μέση ηλικία των θυμάτων σε τέτοια περιστατικά δεν ξεπερνά τα 21 χρόνια, ενώ στο 75% των περιπτώσεων οι εμπλεκόμενοι είναι άντρες.

Η Washington Post ανέφερε τον περασμένο Ιανουάριο, ότι ο μεγαλύτερος αριθμός θανατηφόρων ατυχημάτων που οφείλονται σε προσπάθεια λήψης selfies, έχει καταγραφεί στην Ινδία. Η εφημερίδα μάλιστα πρότεινε μέσω του άρθρου της, να θεσπιστούν στη χώρα ζώνες απαγόρευσης selfies στα τουριστικά αξιοθέατα. Ας σημειωθεί ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη δημοσιεύσει ένα οδηγό για τη λήψη selfies με ασφάλεια.

Στην Ρωσία τώρα , η αστυνομία μετά από σειρά θανατηφόρων ατυχημάτων, τύπωσε φυλλάδια που προειδοποιούν τους πολίτες για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει ένα selfie.

Ένας έφηβος από την περιοχή του Ryazan ήθελε να βγάλει ένα selfie πάνω στις γραμμές του τρένου και πιάστηκε από καλώδιο ρεύματος. Το ηλεκτροσόκ τον έριξε από την γέφυρα. Τελικά πέθανε στο νοσοκομείο.Τα Selfie με όπλα μπορούν να σκοτώσουν: μία 20χρονη από την Μόσχα πυροβόλησε κατά λάθος τον εαυτό της στο κεφάλι αφού προσπάθησε να βγάλει selfie με αεροβόλο.

Τα στατιστικά είναι απογοητευτικά. Από το 2014, περίπου 49 άνθρωποι έχουν πεθάνει από κάποιο είδος ατυχήματος κατά την διάρκεια λήψης selfie. (Προφανώς και τα νούμερα είναι μεγαλύτερα, καθώς σε λογικά πλαίσια δεν έχουν αναφερθεί όλοι οι θάνατοι που προκλήθηκαν από selfie στα ΜΜΕ. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των θανάτων που σχετίζονται με selfie, ίσως ήταν και αναμενόμενο, τα θύματα έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 21 έτη και το 75% εκείνων είναι άνδρες, κάτι που δεν θα περίμενε κανείς.

Το selfie όμως δεν μπορεί να κατηγορηθεί όπως σημειώνει η Priceonomics: από τις 49 περιπτώσεις που εξετάστηκαν, ούτε ένας θάνατος δεν προκλήθηκε από το ίδιο το selfie. Εις γνώσης μας, κανείς δεν έχει ποτέ χτυπηθεί μοιραία από κοντάρι selfie, αλλά φαίνεται πως το selfie λειτουργεί ως αντιπερισπασμός σε περιπτώσεις όπου τα μάτια μας θα έπρεπε να εστιάζουν στην ασφάλεια του ατόμου μας και όχι στον φακό.

«Οι περισσότεροι από τους λεγόμενους selfie θανάτους μπορούν να κατηγορηθούν περισσότερο σε απροσεξία και όχι στην εν λόγω φωτογραφία», ο Μόργκαν Ο’Ρούρκ (Morgan O’Rourke), επαγγελματίας στον χώρο της διαχείρισης κινδύνου με πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας λέει: «Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν βαδίζετε σε επικίνδυνα μέρη και να είστε σε θέση να αντιληφθείτε αν βρίσκεστε υπό απειλή».

Είναι αλήθεια ότι τα ατυχήματα που προκαλούνται από αυτοκίνητα ή αεροπλάνα είναι πολύ πιο πιθανόν να συμβούν από ότι ένα ατύχημα που σχετίζεται με selfie. Επίσης δεν είναι αλήθεια ότι το selfie είναι πιο θανατηφόρο από τις επιθέσεις καρχαριών, σύμφωνα με ανάλυση τoυ site του Daily Beast το περασμένο φθινόπωρο. Όσο ενοχλητικά και αν είναι για μερικούς τα selfie, δεν χρειάζεται να σταματήσετε την λήψη τους, αλλά χρειάζεται και πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν τραβάτε την φωτογραφία στην άκρη ενός γκρεμού.

Ενώ οι περισσότερες selfies δεν είναι παρά άκακα αυτο-πορτραίτα, κάποιοι άνθρωποι πάνε αυτού του είδους τη φωτογραφία σε ακραία επίπεδα ώστε να κερδίσουν κοινωνική αποδοχή μέσα από τα διάφορα δίκτυα.

Αν και οι λόγοι που ωθούν κάποιους ανθρώπους σε τέτοιες παρακινδυνευμένες συμπεριφορές είναι κατανοητοί, πρέπει όλοι να καταλάβουν, ότι δεν αξίζει να ρισκάρει κάποιος τη ζωή του, μόνο και μόνο για μερικά likes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ηλεκτροπληξία από τραίνο εξαιτίας selfie

Ίσως ο πιο κοινή αιτία θανάτου, όταν πρόκειται για selfie, είναι τα περιστατικά ηλεκτροπληξίας που έχουν σχέση με τραίνα. Η πιο περιβόητη των περιπτώσεων έγινε στην Ισπανία, όπου ένας 21χρονος άντρας αποφάσισε να σκαρφαλώσει στο πάνω μέρος του τραίνου για να βγάλει μια selfie και έπαθε ηλεκτροπληξία από 35.000 βολτ.

Selfie στο αυτοκίνητο οδήγησε σε μοιραίο δυστύχημα

Το να γράφεις μήνυμα ενώ οδηγάς είναι αρκετά επικίνδυνο, αλλά η Courtney Stanford ήταν πολύ χαρούμενη και ήθελε να εκφράσει τα συναισθήματά της ανεβάζοντας μια selfie. Προχώρησε λοιπόν στο να βγάλει μια και να την ανεβάσει, με τα χέρια της στο τιμόνι, αλλά αυτή ήταν επίσης η τελευταία της ανάρτηση στο  Facebook, καθώς οδήγησε σε ένα μοιραίο δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκε.

Selfie για πάρτι υποψήφιας νύφης οδηγεί σε αυτοκινητιστικό

Χαρούμενη για τον επικείμενο γάμο της, η 26χρονη Collette Moreno ήταν στο δρόμο προς το πάρτι της. Αποφάσισε να μοιραστεί τον ενθουσιασμό της μέσω μιας selfie, αλλά δεν ήξερε πως αυτή θα ήταν η τελευταία της, καθώς τελικά προκάλεσε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα αφού απέσπασε την προσοχή της φίλης της που οδηγούσε.

Τρεις έφηβοι πεθαίνουν τρέχοντας μπροστά από ένα τραίνο

Τρεις φίλοι από την Ινδία αποφάσισαν να τρέξουν μπροστά από ένα κινούμενο τραίνο ώστε να βγάλουν απίστευτες selfie για τις σελίδες τους στο Facebook, αλλά αυτό οδήγησε στον θάνατό τους.

 

Selfie – μόδα ή παγίδα;

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας ο σύγχρονος άνθρωπος έχει γίνει αδιάσπαστο μέρος της.Με την ενασχόληση μας με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας η πληροφόρηση μας γίνεται  πιο άμεση, πιο  πλήρης και πιο τέλεια. Δυστυχώς, μερικοί από όσους δέχονται την πληροφόρηση αυτή, αρχίζουν να ασχολούνται με  έμμονο και παθολογικό τρόπο με αυτή.

Έχει παρατηρηθεί πως  η συνεχής και έμμονη απασχόληση με το κινητό τηλέφωνο, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βασίζεται πάνω σε ένα άλλο κίνητρο, διαφορετικό από την απλή πληροφόρηση – τον φόβο μήπως μείνουμε έξω από τις εξελίξεις και μας διαφύγει κάτι σπουδαίο. Η νέα αυτή παθολογική σχέση με τα Μέσα έχει πάρει το όνομα  FOMO (Fear Of Missing Out).

Το ακρώνυμο FΟMO δηλώνει το πώς η νέα γενιά ζει μια δεύτερη ζωή στην ψηφιακή πραγματικότητα σε βαθμό που δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την “cyber ταυτότητά” της! Μία συνηθισμένη ημέρα στο Facebook μπορεί να μας μετατρέψει σε “σούπερ ήρωες”. Τα status λειτουργούν σαν μεταμορφωτικές δυνάμεις, με την βοήθεια των οποίων, προβάλλεται το προφίλ ενός ατόμου που συνέχεια, ταξιδεύει, κάνει check-in σε διαφορετικά μέρη, διασκεδάζει ασταμάτητα και τραβάει selfie φωτογραφίες μέχρι πρωίας.

Τι ωθεί όμως τελικά τους ανθρώπους να αυτό-φωτογραφίζονται και να αναρτούν προσωπικές τους στιγμές στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης;

Ένας από τους λόγους που κάνει την «selfie» δημοφιλή είναι διότι αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας. Ο τρόπος που προβάλλουμε τον εαυτό μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα από όταν κοιταζόμαστε απλώς σε έναν καθρέφτη,γιατί με αυτό τον τρόπο ελέγχουμε και επεξεργαζόμαστε την εικόνα μας. Δεν υπάρχει πίεση χρόνου ούτε περιορισμός στα φωτογραφικά κλικ και με συμμάχους φίλτρα και εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών καταλήγουμε σε μία που μας ικανοποιεί.

Ένας άλλος λόγος που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κοινοποιήσει τουλάχιστον μία selfie φωτογραφία μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι άλλος από το να αποδείξουμε πως περάσαμε και εμείς από αυτό το μέρος, κάναμε και εμείς παρέα με αυτούς τους ανθρώπους και έχουμε μία γεμάτη ζωή… πιθανόν για να προκαλέσουμε και λίγο τον φθόνο κάποιων.

Kάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν πως όταν μετά την δημοσίευση μίας φωτογραφίας, η ανυπομονησία για το πρώτο like εντείνεται και όταν έρχεται το πρώτο, η προσμονή για τα υπόλοιπα παραμένει ίδια τότε πιθανόν υπάρχουν στοιχεία ναρκισσισμού. Ο ναρκισσισμός ίσως οφείλεται σε αυτό ακριβώς, το αέναο κυνηγητό να τραβούμε όλο και περισσότερα βλέμματα πάνω μας που κωδικοποιούνται υπό την μορφή των likes. Το να “αρέσει” μία ανάρτηση στους φίλους μας, μεταφράζεται ως ένδειξη αποδοχής μας στον εικονικό κόσμο.

Πριν βγάλεις μια φωτογραφία ρώτα τον εαυτό σου και σκέψου γιατί την βγάζεις. Αν σου αρέσει ο εαυτός σου σήμερα ή αν απλώς έχεις παιχνιδιάρικη διάθεση και θέλεις να αιχμαλωτίσεις την στιγμή για τον εαυτό σου ή για να την μοιραστείς με τους φίλους σου, τότε είναι κάτι ευχάριστο που αξίζει να αποτυπωθεί. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν περιμένεις την ανταπόκριση των φίλων σου.

Αν περνάς τα επόμενα 30 λεπτά μανιωδώς με το κινητό στο χέρι, κλικάρωντας και ανανεώνοντας την σελίδα ή ελπίζοντας να σχολιάσουν και να κάνουν “like” συγκεκριμένα άτομα, είναι ένα σημάδι ότι εξαρτάσαι σε σημαντικό βαθμό από την κριτική και την αποδοχή των άλλων, οι οποίες θα καθορίσουν την ευτυχία και την αξία σου. Οι περιστασιακές «selfie» φωτογραφίες είναι μέρος της κοινωνικής μας δικτύωσης, αλλά οι πολλές σπαταλούν πολλή ενέργεια και συχνά δείχνουν θέματα υπερβολικής ή χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Oι φωτογραφίες «selfie» συχνά είναι ακίνδυνες και μέσα στα πλαίσια της διασκέδασης. Αν όμως ξοδεύουμε πολύ χρόνο απασχολούμενοι με την κοινωνική μας ταυτότητα ή αν εμπλεκόμαστε σε καταστάσεις μόνο και μόνο διότι θα μας εξασφαλίσουν μία καλή φωτογραφία η οποία θα μας χαρίσει πολλά «like», τότε θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να συνειδητοποιήσουμε ότι πρώτα πρέπει να ζούμε τις στιγμές και έπειτα να τις φωτογραφίζουμε.

Χριστίνα Βαγενά, ΜSc Συμβουλευτική Ψυχολογία, Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

 

Ζούμε στην εποχή του Like . Όσα περισσότερα like “κερδίζει” κάποιος , τόσο πιο υπέροχοι είμαστε , μας αποδέχονται , μας επιβραβεύουν . Πρέπει όλοι να καταλάβουν , ότι δεν αξίζει να ρισκάρει κάποιος τη ζωή του , μόνο και μόνο για μερικά likes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Συνεχίζετε…..

 

 

 

 

 

 

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .