Πλεονεκτήματα και κίνδυνοι e-banking

2682

Η ψηφιακή εποχή έχει συμβάλλει στην διευκόλυνση των ανθρώπων, όσον αφορά καθημερινές εργασίες και υποχρεώσεις. Ξεκινώντας από αγορές, ταξίδια, φαγητό κτλ., οποιαδήποτε ενέργεια χρειάζεται να πραγματοποιήσει κάποιος στην καθημερινότητά του, μπορεί να διεκπεραιωθεί πλέον και ηλεκτρονικά.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

Η ψηφιακή εποχή έχει συμβάλλει στην διευκόλυνση των ανθρώπων, όσον αφορά καθημερινές εργασίες και υποχρεώσεις. Ξεκινώντας από αγορές, ταξίδια, φαγητό κτλ., οποιαδήποτε ενέργεια χρειάζεται να πραγματοποιήσει κάποιος στην καθημερινότητά του, μπορεί να διεκπεραιωθεί πλέον και ηλεκτρονικά.

Στο ευρύ φάσμα των διαδικτυακών αυτών ευκολιών, έχει ενταχθεί πλέον και το e-banking. Με τον όρο e-banking αναφερόμαστε στην δυνατότητα των ατόμων να έχουν πλήρη έλεγχο του τραπεζικού τους λογαριασμού από την κινητή τους συσκευή. Με τις διαδικτυακές εφαρμογές που παρέχουν πλέον οι τράπεζες, δίνονται οι δυνατότητες στον πελάτη:

-Να ελέγξει το υπόλοιπό του

-Να πραγματοποιήσει πληρωμές

-Να κάνει μεταφορές χρημάτων

-Να παρακολουθεί τις χρεώσεις του

Πέρα από  τα πολλαπλά οφέλη της σύγχρονης αυτής τραπεζικής, όπως είναι φυσικό ενέχουν διάφοροι κίνδυνοι. Λόγω του ότι οι συναλλαγές και η πρόσβαση στην πλατφόρμα του e-banking γίνονται διαδικτυακά, οι υποκλοπές και τα κρούσματα από χάκερ είναι συχνά. Για την απόκτηση των απόρρητων πληροφοριών και κωδικών, οι απατεώνες του κυβερνοχώρου εκστρατεύουν ποικίλες τεχνικές εξαπάτησης.

Sniffers

Αποτελούν τεχνολογίες υποκλοπής δεδομένων. Συνήθως αφορά λογισμικό ή συσκευή που παρακολουθεί την κίνηση σε ένα δίκτυο με στόχο την υποκλοπή της χρήσιμης πληροφορίας. (κωδικοί, pin κτλ.)

Key Loggers

Αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή διαδικτυακής απάτης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα λογισμικό καταγραφής πληκτρολογήσεων. Το λογισμικό αυτό εγκαθίσταται εν αγνοία του χρήστη και είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί. Ουσιαστικά καταγράφει κάθε δραστηριότητα και input που δίνει ο χρήστης. Κατά τον τρόπο αυτό, κατά την διάρκεια μίας διαδικτυακής πληρωμής, οι εγκληματίες μπορούν να διαβάσουν κάθε κωδικό ή pin που μπορεί να καταχωρεί το θύμα.

Pharming

Μια από τις πιο σύγχρονες τεχνικές εξαπάτησης είναι το pharming. Οι χρήστες έχουν την ψευδαίσθηση ότι βρίσκονται σε μία γνωστή και έμπιστη ιστοσελίδα με σωστό URL. Ωστόσο έχουν παραπεμφθεί σε μία ψεύτικη. Έτσι, νομίζοντας για παράδειγμα ότι βρίσκονται στον ιστότοπο της τράπεζάς τους, προδίδουν τα μυστικά συνθηματικά τους προκειμένου να συνδεθούν και πέφτουν κατά αυτόν τον τρόπο στα χέρια των απατεώνων.

 

Για τον λόγο αυτό οι χρήστες των εφαρμογών internet banking οφείλουν να προφυλάσσονται παίρνοντας ορισμένα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από τους εγκληματίες του διαδικτύου. Οι χειριστές e-banking εφαρμογών πρέπει:

-Να επιλέγουν εφαρμογές με διάφορα επιπρόσθετα επίπεδα προστασίας (κωδικός, pin, δαχτυλικό αποτύπωμα)

-Να αλλάζουν συχνά τα στοιχεία εισόδου

-Να επιλέγουν ισχυρά passwords

-Να ελέγχουν το λογισμικό που κατεβάζουν στον υπολογιστή τους

-Να προσέχουν κατά πόσο οι ιστοσελίδες που εμπιστεύονται είναι οι γνήσιες (Με την ασφαλή περιήγηση του Bitdefender, εξασφαλίζετε ότι ποτέ δεν θα παραπεμφθείτε σε επικίνδυνο ιστότοπο)

-Να επιλέγουν ebanking υπηρεσίες σε τράπεζες που επενδύουν στην διαδικτυακή ασφάλεια των πελατών τους (Με τo μοναδικό πρόγραμμα περιήγησης Safepay του Bitdefender, είστε σίγουροι για την ασφάλεια κάθε συναλλαγής σας)

-Να εγκαταστήσουν λογισμικό προστασίας προκειμένου να ανιχνεύονται και να καταπολεμούνται διαδικτυακές απειλές όπως το pharming, phishing, spam κτλ. (όλα τα πακέτα του Bitdefender είναι εξοπλισμένα με τεχνολογίες anti-phishing και προστασίας από online απάτες)

Μάθετε ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ περισσότερα για τα πακέτα που προσφέρει το Bitdefender και νιώστε ασφαλής σε κάθε σας τραπεζική συναλλαγή.

Επισκεφτείτε την σελιδα της Bitdefender https://bitdefender.gr

Επισκεφτείτε την Bitdefender στο Facebook https://www.facebook.com/pages/Bitdefender-Greece

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .